Αντιφάσεις υπουργών για τα σενάρια προώθησης από την Τουρκία “μεταναστών με κοροναϊό”- Υπάρχει έκθεση της ΕΥΠ;

 Αντιφάσεις υπουργών για τα σενάρια προώθησης από την Τουρκία  “μεταναστών με κοροναϊό”- Υπάρχει έκθεση της ΕΥΠ;

Το Σαββατοκύριακο, η “Καθημερινή” με εκτενές ρεπορτάζ της ανέφερε πως η Τουρκία σχεδιάζει “απόβαση” προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά που είναι φορείς ή ακόμα και ασθενείς από τον κοροναϊο, στο πλαίσιο ενός “βιολογικού πολέμου”, ως συνέχεια της επιθετική κίνησης με την προώθηση μεταναστευτικών ροών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Το θέμα δεν επιβεβαιώνεται αλλά ούτε διαψεύδεται από την κυβέρνηση, ωστόσο δύο υπουργοί εμφανίστηκαν σήμερα με αποκκλίνουσες απόψεις. Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για πιθανή μετακίνηση μεταναστών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά (αφήνοντας να εννοηθεί πως εξετάζουν όσα λέγονται για “βιολογικό πόλεμο” με φορείς κοροναϊού), ενώ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης εμφανίστηκε πολύ φειδωλός και σε απόσταση από τα σχετικά δημοσιεύματα.

Απέφυγε, μάλιστα, να απαντήσει εάν υπάρχει σχετική έκθεση της ΕΥΠ -όπως γράφτηκε- με πληροφορίες ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να μετακινήσει μετανάστες ασθενείς στον κοροναϊό προς τα νησιά.

Σύμφωνα με το in.gr, όπως μεταδίδει το τουρκικό μέσο Gazeteduvar, από τους καταυλισμούς της Τουρκίας, όπου παραμένουν σε καραντίνα 14 ημερών λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, οι μετανάστες οδηγούνται μετά τη λήξη της στα παράλια απέναντι από τη Λέσβο, όπου ενθαρρύνονται από τους Τούρκους να περάσουν στα ελληνικά νησιά.
Από τους καταυλισμούς της Τουρκίας, όπου παραμένουν σε καραντίνα 14 ημερών λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, οι μετανάστες οδηγούνται μετά τη λήξη της στα παράλια απέναντι από τη Λέσβο, όπου ενθαρρύνονται από τους Τούρκους να περάσουν στα ελληνικά νησιά.

Ορισμένες από τις πληροφορίες που δημοσιεύονται προέρχονται από σελίδα στο facebook που δηλώνει πως ιδρύθηκε από Σύρους πρόσφυγες που έφτασαν και ζουν στη Βιέννη.

Το ερώτημα, ωστόσο, είναι εάν όντως υπάρχει έκθεση της ΕΥΠ για την οποία ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός ή πρόκειται για ευφάνταστα σενάρια που επιχειρούν να καλλιεργήσουν κλίμα δια της έμμεσης αποδοχής και της μη διάψευσης από την κυβερνηση.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για “fake news ορμπανικού τύπου”, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου Αλέξης Χαρίτσης τόνισε πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και έκανε λόγο για “ευφάνταστα σενάρια”.

Το θέμα έχει προκαλέσει μείζονα ανησυχία στα νησιά (Λέσβο, Σάμο) και, εφόσον υπάρξουν αφίξεις προσφύγων και μεταναστών (τις τελευταίες ημέρες είναι μηδενικές), μπορεί να εκδηλωθούν επιθετικές κινήσεις ακραίων στοιχείων που θα “καλύπτονται” από τα συγκεκριμένα σενάρια.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, πως η “Καθημερινή” στο ρεπορτάζ που δημοσίευσε αναφέρει πως ” οι ελληνικές αρχές έχουν συγκεντρώσει πολλές από αυτές τις πληροφορίες από ανοιχτές πηγές όπως ΜΚΟ που ασχολούνται με την προώθηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα”. Προκύπτει, λοιπόν, το ερώτημα ποιες είναι αυτές οι ΜΚΟ, και ποιοι επεξεργάστηκαν αυτές τις πληροφορίες. Υπάρχει σχετική ενημέρωση της ΕΥΠ στον πρωθυπουργό;

Οι δηλώσεις Παναγιωτόπουλου

Σήμερα, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ήρθε να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα και μάλιστα ανέφερε πως οι ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για ένα τέτοιο οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας, λέγοντας πως μπορεί να εκδηλωθεί -και με άλλες επιθετικές κινήσεις- εν μέσω της εορτής του Πάσχα.

Δικαίως μπορεί να εικάσει κανείς πως οι πληροφορίες της “Καθημερινής” προήλθαν από την κυβέρνηση και σήμερα τις επιβεβαίωσε…

Τι είπε ο υπουργός Άμυνας στον Ant1:

«Είναι γεγονός ότι μετά την επιτυχή αντίδραση όσων έγιναν στον Έβρο, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, εξετάζουμε και σενάρια άλλα, απόπειρας εισροής μεταναστών από τα νησιά», δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας τα σενάρια για οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας να «σπρώξει» στα ελληνικά νησιά πλήθος από παράτυπους μετανάστες, μεταξύ άλλων που είναι και φορείς κορωνοϊού.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως «φαίνεται ότι πάντα σε κάποια εθνική γιορτή, σε κάποιο εορταστικό τρίημερο, προσφέρεται η κατάσταση για αιφνιδιασμούς… Εξετάζουμε τώρα και σενάρια απόπειρας εισροής μεταναστών από τα νησιά και με κάθε άλλο τρόπο, διότι όταν προσπαθείς να “μπουκάρεις” σε μια χώρα, όπως έγινε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, μόνο νόμιμο δεν είναι». Παράλληλα τόνισε ότι «παραμένουν σε εγρήγορση οι Ένοπλες Δυνάμεις».

«Εμείς έχουν πληροφορίες, είναι συγκεκριμένες, αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα στοιχεία που όλοι βλέπουμε και ακούμε, μελετάμε κι άλλα στοιχεία» είπε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση και λόγω του κορωνοϊού, όχι μόνο της αποτυχίας στον Έβρο».

Όσον αφορά στον τρόπο αντίδρασης της Ελλάδας, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε «θα ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας κατά μήκος των συνόρων. Στον Έβρο ενισχύεται ο φράχτης όπου υπάρχει και δημιουργείται σε σημεία που δεν υπάρχει. Στην θάλασσα, που είναι πιο δύσκολη η προσπάθεια από ότι στην ξηρά, εκεί είμαστε μαζί με το Λιμενικό», ενώ επισήμανε ότι «οι οδηγίες που εμείς δίνουμε είναι για αποτροπή».

Σε άλλο κλίμα ο Μηταράκης

“Δεν υπάρχει αξιόπιστη πληροφόρηση προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Ας μην δημιουργούμε πανικό που κάνει κακό στα νησιά. Ακούμε όσα λέγονται, δεν έχουμε κάποια ειδική ενημέρωση”, είπε, ωστόσο, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης που μίλησε στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Realfm. Η απάντηση δόθηκε όταν του τέθηκε το ερώτημα σχετικά με ενημέρωση της ΕΥΠ (όπως δημοσιεύτηκε) ότι η Τουρκία έχει μετακινήσει μετανάστες με κοροναϊό στα μικρασιατικά παράλια που θα τους προωθήσει στα ελληνικά νησιά.

Ο Νότης Μηταράκης ήταν εξαιρετικά προσεκτικός στις διατυπώσεις του και έμμεσα διέψευσε τα σενάρια, κάτι που είναι σε αντίθετη κατεύθυνση απ΄ όσα είπε ο υπουργός Άμυνας, νωρίτερα στον Ant1.

Το ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου στην Καθημερινή:

Συγκεντρώσεις μεταναστών στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας διαπιστώνουν οι ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μετανάστες έχουν μεταφερθεί από κέντρα διαμονής μεταναστών στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι πολλοί από αυτούς ήταν στο Παζαρκουλέ στον Εβρο και εκτιμάται ότι η Τουρκία έχει οργανωμένο σχέδιο να μεταφέρει μετανάστες με κορωνοϊό στην Ελλάδα και την Ευρώπη εν μέσω πανδημίας. Οι κινήσεις των μεταναστών από το εσωτερικό προς τα παράλια της Μικράς Ασίας πραγματοποιούνται σε απόλυτη τάξη υπό τον συντονισμό της τουρκικής χωροφυλακής και της Αστυνομίας.

Εκατοντάδες μετανάστες και βάρκες έχουν εντοπιστεί σε σημεία απέναντι από τη Λέσβο και τη Χίο. Οι πληροφορίες που υπάρχουν ως αυτή τη στιγμή είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από το Παζαρκουλέ και την Οσμανίγιε (είναι χώρος φιλοξενίας προσφύγων από τη Συρία στην ανατολική Τουρκία). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από αυτούς είχαν τεθεί σε καραντίνα 14 ημερών λόγω υπόπτων κρουσμάτων που είχαν αφεθεί στους χώρους φιλοξενίας. Στη συνέχεια, οι πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν να μεταβούν σε άλλες τουρκικές πόλεις ωστόσο, όπως είναι γνωστό, αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν έχει επιβάλει lockdown σε 31 από αυτούς. Εν συνεχεία, αντί να τους επιτραπεί η παραμονή στην Τουρκία, προωθήθηκαν με λεωφορεία στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Εκτιμάται ότι τις αμέσως επόμενες ώρες οι μετανάστες αυτοί θα επιχειρήσουν να περάσουν απέναντι και για αυτόν τον λόγο έχει τεθεί σε συναγερμό το ΓΕΕΘΑ, το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα. Στην περιοχή, εκτός από τα πλωτά του Λιμενικού επιχειρούν ήδη δύο πολεμικά ενώ έχει ήδη δοθεί η εντολή για άμεση ενίσχυση των δυνάμεων και με άλλα πλοία (πυραυλάκατοι και κανονιοφόροι). Οι εντολές είναι σαφείς, δεν πρέπει να επιτραπεί σε καμία βάρκα να βρεθεί σε ελληνικό έδαφος.

Παρέμβαση Κατρούγκαλου: “Κατασκοπικού τύπου σενάρια”

Τα νέα κατασκοπικού χαρακτήρα σενάρια που κυκλοφορούν στα ΜΜΕ δείχνουν πόσο χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική η προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης, πόσο της δίνει ένα σουρρεαλιστικό χαρακτήρα, καθώς τα δημοσιεύματα επικαλούνται ρητά κυβερνητικές πηγές και στη συνέχεια η κυβέρνηση όταν ερωτάται απαντά -διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου- ότι μελετά τα δημοσιεύματα, είπε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εργαλειοποιεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Είναι άλλο όμως να παίρνει κανείς μέτρα γι` αυτό το ενδεχόμενο (είναι αυτονόητη η προστασία των συνόρων) και άλλο η κατασκευή σεναρίων ιδιαίτερα ευφάνταστων, συνέχισε ο Γ. Κατρούγκαλος. Θύμισε χαρακτηριστικά ένα από τα πρώτα δημοσιεύματα που έκανε λόγο για «μολυσμένους» ανθρώπους, στο πρότυπο της ναζιστικής προπαγάνδας με τις παρομοιώσεις με ποντίκια ή ψύλλους, αλλά ταυτόχρονα μιλούσε για Τούρκους κομάντο με στολές βιολογικού πολέμου.

Πρέπει να απαιτηθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην κινείται με διαρροές, αλλά να λέει απευθείας και υπεύθυνα την αλήθεια στους πολίτες χωρίς διγλωσσία και να παίρνει πραγματικά μέτρα προστασίας της πατρίδας μας, με τον αυτονόητο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συνέχισε ο ίδιος. Αλλά εκεί βρίσκεται το πρόβλημα, καθώς πρέπει ταυτόχρονα να χαϊδέψει τα αυτιά του ακροδεξιού ακροατηρίου της που τους έχει συνηθίσει σε διαφορετικού τύπου υποσχέσεις. Ενώ στην Ευρωπαία Επίτροπο Μετανάστευσης κα Γιόχανσον η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεσμεύτηκε να εξετάσει τα αιτήματα ασύλου όσων πέρασαν όσο είχε αναστείλει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης, υπουργοί της όπως ο Μ. Βορίδης την ίδια ώρα διαφήμιζαν το αντίθετο, ότι δεν θα έχουν την δυνατότητα αυτοί οι άνθρωποι να εξεταστούν τα αιτήματά τους, αλλά θα επιστρέφονται άμεσα στην Τουρκία. Δεν έχει καν το σθένος να υποστηρίξει την παράλληλη, εικονική πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί.

Σχετικά Άρθρα