Ανατροπή στις πληρωμές των συντάξεων – Δείτε τι αλλάζει από αυτόν τον μήνα

 Ανατροπή στις πληρωμές των συντάξεων – Δείτε τι αλλάζει από αυτόν τον μήνα

Αλλάζουν για αυτόν τον μήνα οι ημερομηνίες πληρωμής συντάξεων και θα γίνουν με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΚΑ των συνταξιούχων.

Οι κύριες συντάξεις μηνός Μαΐου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, θα πληρωθούν ανά Ταμείο ως εξής:

  • Στις 22 Απριλίου, Τετάρτη του Πάσχα, για συνταξιούχους ΙΚΑ, ΟΤΕ, Τραπεζών, των οποίων το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1 3 5 7 9.
  • Στις 24 Απριλίου (Παρασκευή μετά το Πάσχα) για συνταξιούχους ΙΚΑ, ΟΤΕ, Τραπεζών, των οποίων το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0 2 4 6 8.
  • Στις 27 Απριλίου (Δευτέρα) για συνταξιούχους ΟΑΕΕ, ΟΓΑ,ΕΤΑΑ, ανεξάρτητα από το ψηφίο που λήγει ο ΑΜΚΑ.
  • Στις 29 Απριλίου (Τετάρτη) για συνταξιούχους Δημοσίου, ΝΑΤ, ΔΕΗ, και ΕΤΑΠ ΜΜΕ

Η αλλαγή αυτή στις πληρωμές των συντάξεων, όπως εξήγησε ο κ. Βρούτσης μιλώντας το Σάββατο στον ΣΚΑΪ, γίνεται προκειμένου να μην υπάρξουν ξανά εικόνες συνωστισμού συνταξιούχων έξω από τα τραπεζικά καταστήματα, όπως έγινε τις προηγούμενες μέρες. Για την οριστική ημερομηνία πληρωμών θα βγει και απόφαση από τον ΕΦΚΑ.

Η αλλαγή στη σειρά πληρωμών έφερε πρώτους τους συνταξιούχους του ΙΚΑ (ενώ ήταν από τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ) και άφησε τελευταίους τους συνταξιούχους του Δημοσίου που πληρώνονταν μαζί με του ΙΚΑ, και των άλλων Ταμείων μισθωτών, γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκειά τους, όπως ανέφεραν με σχετικά τους μηνύματα στον «Ε.Τ.».

Η αλλαγή των ημερομηνιών μπορεί να ισχύσει και τον Μάιο που πληρώνονται οι συντάξεις Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ ξεκινά τη Μεγάλη Εβδομάδα σε πιλοτικό στάδιο η ψηφιακή έκδοση συντάξεων για συνταξιούχους γήρατος ΙΚΑ και χηρείας που είναι δύο από τις ομάδες όπου θα γίνει δοκιμαστικά η εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης, με στόχο από τον Ιούνιο το νέο σύστημα να εφαρμόζεται στις νέες αιτήσεις συντάξεων χηρείας και γήρατος όχι από όλα τα Ταμεία, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν θα περιλαμβάνονται αιτήσεις με διαδοχική ασφάλιση.

Μερίσματα και αναδρομικά θα πληρωθούν τη Μεγάλη Πέμπτη 3.964 συνταξιούχοι του Δημοσίου που είχαν συνταξιοδοτηθεί και υπέβαλαν αιτήσεις για λήψη μερίσματος από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) έως και 31/1/2020. Το ποσό που θα πάρουν ανέρχεται σε 2.888.544,47 ευρώ, δηλαδή 728 ευρώ κατά μέσο όρο στον καθέναν.

Το μέρισμα εξακολουθεί και καταβάλλεται ανά τρίμηνο, καθώς έτσι το Ταμείο κατορθώνει να μαζεύει τις απαιτούμενες εισφορές και να μην έχει ελλείμματα. Για το β’ τρίμηνο του 2020 τα μερίσματα θα καταβληθούν στα τέλη Ιουνίου.

Με την εκκαθάριση και την καταβολή των παραπάνω αναδρομικών ποσών το Ταμείο τακτοποιεί όλες τις υποχρεώσεις του προς τους μερισματούχους έως και τον Ιανουάριο του 2020, η κάλυψη των εκκρεμοτήτων που θα δημιουργηθούν από 1/2/2020 και μετά εκτιμάται ότι θα τακτοποιηθεί εντός του β’ εξαμήνου του 2020.

Με πληροφορίες από εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Σχετικά Άρθρα