Χυδαία ακροδεξιά επίθεση στην ΠτΔ από το “βαθύ” διαδίκτυο- Αφορμή το “αντίο” (της) στον Περικλή Κοροβέση-

 Χυδαία ακροδεξιά επίθεση στην ΠτΔ από το “βαθύ” διαδίκτυο- Αφορμή το “αντίο” (της) στον Περικλή Κοροβέση-

Ιδιαίτερα ανησυχητικό, για τα πολιτικά μας πράγματα, πρέπει να θεωρείται το φαινόμενο που παρατηρήθηκε, χθες, με την μεγάλων διαστάσεων και χυδαία επίθεση που δέχθηκε μέσω του “βαθέος” διαδικτύου, και κυρίως του twitter και του Facebook, η (νέα) Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αφορμή στάθηκε η ανάρτηση ενός tweet της Προέδρου για τον θάνατο του αγωνιστή κατά της Χούντας και διανοούμενου της Αριστεράς Περικλή Κοροβέση:

Τον Περικλή Κοροβέση αποχαιρέτησε, βεβαίως, το σύμπαν του πολιτικού κόσμου, από τον Αλέξη Τσίπρα, το ΚΚΕ, τα άλλα κόμματα, μέχρι και κυβερνητικά στελέχη, όπως η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (ακολουθεί tweet) που μπορεί κανείς να υποθέσει πως εκπροσωπεί και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη- αν και ίσως θα ανέμενε κανείς, όπως έχει πράξει σε άλλες περιπτώσεις, μια προσωπική αναφορά του πρωθυπουργού.

Συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου για τον θάνατο του Περικλή Κοροβέση

Παρά το γεγονός, ωστόσο, πως ο πολιτικός αποχαιρετισμός στον Περικλή Κοροβέση ήταν διακομματικός, παρατηρήθηκε το φαινόμενο της χυδαίας επίθεση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το ακροδεξιό “κατακάθι” του σκοτεινού διαδικτύου. Λογαριασμοί στο twitter με ψευδώνυμα εκτόξευσαν οχετό ύβρεων κατά της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αποκαλώντας τον θανόντα “σταλινικό”, “άπατρι”, “προδότη”, “κομμουνιστή” και πολλά άλλα, κατηγορώντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί τον τιμά.

Ανάλογο φαινόμενο αλλά σε μικρότερη έκταση είχε παρατηρηθεί με τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου, όταν και πάλι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ο πρωθυπουργός και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, αποχαιρέτησαν τον Ήρωα της Εθνικής μας Αντίστασης.

Στην περίπτωση, όμως, του θανάτου του Περικλή Κοροβέση, η επίθεση του διαδικτυακού υπονόμου στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνιστά ένα φαινόμενο που δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Στην τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας στην Ακρόπολη η ...

Διότι πρόκειται για ένα ευρύ σύστημα με χιλιάδες λογαριασμούς στο twitter και το facebook που διασπείρει το μίσος και τον διχασμό, υβρίζει κόμματα, πολιτικούς και δημοσιογράφους, διαδίδει fake news και γενικώς στοχοποιεί -σε βαθμό “δολοφονίας χαρακτήρος”- οιονδήποτε έχει διαφορετική θέση και άποψη από το σύστημα που εκπροσωπούν.

Είναι αλήθεια πως τέτοιου είδους λογαριασμούς από τους οποίους εκπορεύονται χυδαίες επιθέσεις μπορεί κανείς να εντοπίσει σε κάθε “πλευρά”, ωστόσο είναι γνωστό πως ως επί το πλείστον αυτοί που “ειδικεύονται” στο μίσος και τις αθλιότητες είναι ακροδεξιοί λογαριασμοί. Όχι, φυσικά, υπό την έννοια ότι περιστρέφονται γύρω από την “Χρυσή Αυγή”.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη ...

Πρόκειται για λογαριασμούς που, δυστυχώς, “αγιογραφούν” συγκεκριμένα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης, συγκεκριμένα μικρά εξωκοινοβουλευτικά κόμματα της νέας ή της άκρας δεξιάς, λογαριασμοί που δηλώνουν πως εκπροσωπούν το “ακραίο κέντρο” και τον “φιλελευθερισμό”. Από αυτά τα πρόσωπα (άγνωστα φυσικά) εκπορεύονται ρατσιστικά σχόλια (όπως στην περίπτωση της προχθεσινής επίσκεψης των Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά στον οικισμό των Ρομά στη Λάρισα), εθνικιστικές κωρώνες και καθυβρίζονται ως “προδότες” όσοι έχουν διαφορετική άποψη. Ανήκουν, δε, στην πληθώρα των λογαριασμών στα social media που διασπείρουν ακραίο και διχαστικό λόγο σχετικά με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, υιοθετώντας την ρητορική της ακροδεξιάς, της Ελληνικής Λύσης, αλλά και μερίδας στελεχών -ακόμα και βουλευτών- της Ν.Δ που κάνουν λόγο για “λαθρομετανάστες”, “λαθροεισβολείς”, και εισηγούνται “push back” και άλλες ενέργειες που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.

Πρόκειται για πρόσωπα που “εκπαιδεύτηκαν” στο μίσος και τον διχασμό κατά την διετία της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ και τις εθνικιστικές κινήσεις σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία στη συνέχεια, δια των παρεμβάσεών τους στα social media, στήριξαν την σκληρή δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ και συντάχθηκαν στο “αντι-Σύριζα μέτωπο”.

Ωστόσο, η επίθεση χυδαιότητας κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας, με αφορμή τον αποχαιρετισμό της στον αγωνιστή Περικλή Κοροβέση, προκαλεί ανησυχία. Όχι μόνο διότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξελέγη στην Προεδρία ως επιλογή του πρωθυπουργού, αλλά και διότι διαθέτει διακομματική στήριξη. Παρότι, λοιπόν, αποτελεί “επιλογή με σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη”, δέχεται τον οχετό των επιθέσεων από οπαδούς του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στο “σκοτεινό” διαδίκτυο. Κι αυτό, προφανώς, κάτι σημαίνει…

Δείτε, ενδεικτικά μόνο, κάποιες από τις χυδαιότητες που εξαπέλυσαν λογαριασμοί στο twitter εναντίον της Προέδρου της Δημοκρατίας.

https://twitter.com/Antwnhhs/status/1248922890659139591?s=20

https://twitter.com/H0lyInquisiti0n/status/1248919440005238784?s=20

https://twitter.com/Tintinliberal/status/1249145898896064512?s=20
https://twitter.com/INVICTU60330346/status/1249230115831193602?s=20

Σχετικά Άρθρα