“Άδειασμα” Πέτσα από Χαρδαλιά για τις εκκλησίες- Προσπαθεί να διαφύγει με “χιούμορ” ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (vid)

 “Άδειασμα” Πέτσα από Χαρδαλιά για τις εκκλησίες- Προσπαθεί να διαφύγει με “χιούμορ” ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (vid)

Με μια κατηγορηματική δήλωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε με έμφαση πως οι εκκλησίες της χώρας θα παραμείνουν κλειστές κατά τη διάρκεια του Πάσχα, δίνοντας παράλληλα διευκρινίσεις για την πρώτη εγκύκλιο της εκκλησίας (ανοιχτοί ναοί για δύο ώρες μετά τις ακολουθίες) εν αντιθέσει με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ο οποίος άφησε “παράθυρο” περί ατομικής λατρείας όταν “κάποιος κάνει έξοδο για άλλο λόγο”.

“Η Εκκλησία έχει δώσει κατευθύνσεις προς τους πιστούς και όπως τόνισε ο εκπρόσωπός της, Μητροπολίτης Ναυπάκτου, οι ιεροί ναοί θα είναι ανοικτοί μόνο συγκεκριμένες ώρες για τους ιερείς και το απαραίτητο προσωπικό και θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς”, δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Φέτος, όπως είπε, ο κ. Χαρδαλιάς δεν θα πάμε στην εκκλησία και θα προσευχηθούμε στο σπίτι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ωστόσο, που εμφανίστηκε στο δελτίο του Ant1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, βρέθηκε εμφανώς σε δύσκολη θέση καθώς στην κυβέρνηση βάρυνε το κλίμα από την γκάφα ολκής στην οποία υπέπεσε με τις μεσημβρινές δηλώσεις του και οι οποίες προκάλεσαν κατάρρευση σε ολόκληρο το οικοδόμημα περί περιοριστικων μέτρων.

Παρά τις ερωτήσεις του δημοσιογράφου, ο Στέλιος Πέτσας απέφυγε να παραδεχθεί το λάθος του και επεμεινε πως οι εκκλησίες θα είναι κλειστές. Κάτι, ωστόσο, που ως απόφαση της Εκκλησίας ακολούθησε τις δικές του δηλώσεις με τις οποίες προτρέπει εμμέσως τους πιστούς να διατυπώσουν ψευδώς άλλον προορισμό (σούπερ μάρκετ, ατομική άθληση) και μετά ή αντ’ αυτού να περάσουν από την ενορία τους να προσκυνήσουν.

Όταν ρωτήθηκε ειδικώς γι αυτό προσπάθησε να διαφύγει με…χιούμορ, λέγοντας πως μπορεί τα προαύλια των εκκλησιών να χρησιμοποιούνται για περίπατο και άθληση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι βαρύ το κλίμα για τις δηλώσεις Πέτσα και υπήρξε ειδική παρέμβαση του Σωτήρη Τσιόδρα και άλλων επιδημιολόγων που επισήμαναν τους τεράστιους κινδύνους που θα εγκυμονούσε μια μαζική μετακίνηση ηλικιωμένων προς τις ενορίες, έστω και για προσκύνημα λίγων λεπτών. Γι αυτό και δόθηκε εντολή στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να είναι σαφής, στην απογευματινή ενημέρωση, κάτι που προκάλεσε ουσιαστικά “άδειασμα” του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου με διευκρινιστική δήλωση ξεκαθάρισε ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς. Θα είναι ανοιχτές μόνο για τους ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των ιερών ναών.

Ειδικότερα για την εγκύκλιο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία αναφέρει ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί 11.00-13.00 τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και 13.00-17.00 τη Μεγάλη Παρασκευή, δύο (2) ώρες μετά την απόλυση των Ιερών Ακολουθιών, επισήμανε ότι «αυτό είναι ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο που συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της διυπουργικής απόφασης: “Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας” και αφορά μόνο τους ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των Ιερών Ναών».

Προβληματισμός επικρατούσε άλλωστε στο κυβερνητικό επιτελείο για πιθανό συνωστισμό τη Μεγάλη Παρασκευή σε εκκλησίες για το προσκύνημα του Επιταφίου, μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου οι ναοί να ανοίξουν τις πόρτες τους από τη 1 μ.μ. έως τις 5 μ.μ.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, δήλωσε πως υπάρχει προβληματισμός για όλες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας που οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για τους πιστούς για τουλάχιστον δύο ώρες (11 π.μ.–1 μ.μ.) μετά το πέρας των ακολουθιών. Ειδικά όμως τη Μεγάλη Παρασκευή οι ναοί θα ανοίξουν για τέσσερις ώρες προκειμένου οι πιστοί να έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο.

Πάντως ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε διαφορετικό μήκος κύματος κατά τη διάρκεια του briefing, είπε ότι: «Υπενθυμίζοντας, πάντα, ότι δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για μετακίνηση στις εκκλησίες, παρεμπιπτόντως, μπορεί κάποιος, όταν κάνει κάποια έξοδο από το σπίτι του, για τους άλλους λόγους που δικαιολογούν αυτή την έξοδο, να μπορέσει να εφαρμόσει αυτό που λέμε “ατομική λατρεία”, περνώντας και από την εκκλησία της ενορίας του».

Σχετικά Άρθρα