Τι συμβαίνει όταν καταναλώνουμε τρόφιμα που έχουν επάνω τους κοροναϊό- Οδηγίες από τον ΕΦΕΤ

 Τι συμβαίνει όταν καταναλώνουμε τρόφιμα που έχουν επάνω τους κοροναϊό- Οδηγίες από τον ΕΦΕΤ

Οδηγίες για την κατανάλωση τροφίμων και την επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ εν μέσω κορωνοϊού, έδωσε μιλώντας στον FOCUS FM 103.6, ο Αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ, Σταύρος Ζανόπουλος, ο οποίος ταυτόχρονα παραδέχθηκε πως οι μηχανισμοί ελέγχου του ΕΦΕΤ είναι πεπερασμένοι και δέχονται τη συνδρομή κλιμακίων των Περιφερειών.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την επικαιρότητα» με τη Δέσποινα Μποτίτση, ο κ.Ζανόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο μόλυνσης, αν καταναλωθεί τρόφιμο, που φέρει επάνω του τον COVID-19.

«Ο ιός δεν προσβάλλει το πεπτικό σύστημα. Αν βρίσκεται σε τρόφιμο και το καταναλώσουμε, δε μπορεί να μας μολύνει από την πεπτική οδό. Όμως επειδή μπορεί να μεταφερθεί από τα χέρια μας, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην τροφή, όταν έρθει στο τραπέζι μας για να το καταναλώσουμε, να μη βάλουμε τα χέρια μας στα μάτια και τη μύτη», επεσήμανε.

Όπως εξήγησε, «σε επιφάνειες τροφίμων ή συσκευασίες, αν κάποιος (μολυσμένος) έχει φταρνιστεί ή με τα χέρια του έχει περιεργαστεί μία ντομάτα, τη συσκευασία της φέτας κτλ, ο ιός θα υπάρχει εκεί πάνω και μετά από κάποιες ώρες ή μέρες θα αδρανοποιηθεί».

Πρότεινε μάλιστα, αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι, να πλύνουμε με χλιαρό σαπουνόνερο τις συσκευασίες ή και τα ίδια τα τρόφιμα. Για τα φυλλώδη, που δεν είναι αυτό εφικτό, πρότεινε ξέπλυμα σε τάπερ.

Ο αντιπρόεδρος το ΕΦΕΤ, διευκρίνισε, πως αποτελεσματικά είναι μόνο οι αλκοόλες, το σαπούνι και οι υψηλές θερμοκρασίες, καθώς ο ιός είναι θερμοευαίσθητος. Το όξινα, όπως το ξίδι, στην περίπτωση του COVID-19 δεν είναι αποτελεσματικά. Ιδανικά, θα πρέπει να περνάμε με ένα αντισηπτικό και τη χειρολαβή του καροτσιού, όταν πάμε στο σούπερ μάρκετ.

«Οι καταναλωτές να γίνουν τα μάτια και τα αυτιά του ΕΦΕΤ»

Ο κ.Ζανόπουλος, αποκάλυψε, ότι «ο ΕΦΕΤ έχει δεχθεί καταγγελίες στο 11 717, ότι ορισμένοι επαγγελματίες, ίσως λόγω ενδεχομένης μειωμένης κατανάλωσης σε κάποια προϊόντα, έχουμε κάποιες εκπτώσεις στην ποιότητα, την υγιεινή και τη φρεσκάδα των τροφίμων».

Παραδέχθηκε μάλιστα, ότι «επειδή ο δικός μας ελεγκτικός μηχανισμός είναι πεπερασμένος, έχουμε συνεργεία σε όλη τη χώρα και ταυτόχρονα διενεργούν τους δικούς μας ελέγχους και ο μηχανισμός των Περιφερειών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνδράμουν και αυτοί το δικό μας το έργο, τους ελέγχους τους οποίους εμείς σχεδιάζουμε και προγραμματίζουμε. Όμως τα μάτια μας και τα αυτιά μας μπορεί να είναι ο κάθε καταναλωτής, ο οποίος είτε μέσω του 11717, είτε μέσω του site, μπορεί να κάνει μία καταγγελία γραπτή, στέλνοντας μία φωτογραφία ή μία απόδειξη, ή έστω και ανώνυμα. Σημαίνει σε εμάς συναγερμός ανάλογα με τη σοβαρότητα της καταγγελίας και την υγειονομική επικινδυνότητα και ενεργοποιούμε τον ελεγκτικό μας μηχανισμό να πάνε επί τόπου και να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης».

Σχετικά Άρθρα