Επιμένει η Αθήνα στο ευρωμόλογο – “Kανένα σενάριο για μνημόνιο”

 Επιμένει η Αθήνα στο ευρωμόλογο – “Kανένα σενάριο για μνημόνιο”

Ξεκαθαρίζει σταδιακά το τοπίο ως προς τη στάση της Ελλάδας στο επερχόμενο Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη, με την ελληνική κυβέρνηση να τάσσεται υπέρ της έκδοσης ενός ευρωομολόγου για να ξεπεραστεί η κρίση. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή μεταξύ άλλων είπε χαρακτηριστικά ότι το 2020 δεν είναι ούτε 2010 ούτε 2015, ενώ επέμεινε στο κορονο-ομόλογο και εκτίμησε ότι στο τέλος θα βρεθεί μία λύση κοντά σε αυτό αρκεί να μη βρεθεί πολύ αργά, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του Βερολίνου.

Στην ίδια γραμμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στη συνέχεια στο briefing, ερωτηθείς ποια θα είναι τα αιτήματα της Ελλάδας στη συνεδρίαση του Eurogroup, είπε ότι η κυβέρνηση θα επαναλάβει τις προτάσεις που έχει θέσει και και στα προηγούμενα Eurogroup και στην τελευταία τηλεδιάσκεψη κορυφής των ηγετών της ΕΕ, στη λογική της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι ευτυχώς έχουν γίνει ήδη πολύ σημαντικά βήματα σε επίπεδο ΕΕ όπως η ρήτρα γενικής διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η δημιουργία του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα, η χαλάρωση του πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων και η ουσιαστική αποδέσμευση από οποιοδήποτε δημοσιονομικό στόχο.

Πρόσθεσε όμως ότι το πλαίσιο που υπάρχει πρέπει να ενισχυθεί με νέες κοινές πολιτικές, όπως αυτή στην οποία επιμένει η Ελλάδα για την έκδοση ενός κοινού χρεογράφου, ενός ομολόγου ενδεχομένως, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει αυτές τις δράσει, ώστε οι χώρες – μέλη της ΕΕ να μην έχουν μπροστά τους οποιοδήποτε κίνδυνο ρευστότητας στα δημοσιονομικά.

Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα θα επιμείνει σε μία πιο συστηματική προσπάθεια για μέτρα χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και στην προμήθεια υλικών από κοινού, για να αντιμετωπιστούν οι αγκυλώσεις οι οποίες υπάρχουν.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για νέο μνημόνιο, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε: «Αυτή τη στιγμή δεν συζητάμε καν ένα τέτοιο σενάριο».

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει πάρει τα μέτρα τα οποία απαιτούνταν και όσον αφορά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και όσον αφορά τη στήριξη της οικονομίας της. Ταυτόχρονα είναι σε συντονισμό με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν και εκείνες τα ίδια προβλήματα. Δεν μιλάμε δηλαδή για μία κρίση μεμονωμένη μιας χώρας, αλλά για μία πανδημία, η οποία αντιμετωπίζεται συνολικά και στα κοινά προβλήματα απαιτούνται κοινές λύσεις» τονίζοντας ότι δεν εξετάζεται κανένα σενάριο κορονο-μνημονίου.

Σχετικά Άρθρα