Αιχμηρό άρθρο του Μανώλη Κοττάκη: Εκινήθης, γιατί εκινήθης;

 Αιχμηρό άρθρο του Μανώλη Κοττάκη: Εκινήθης, γιατί εκινήθης;

Την έντονη διαμαρτυρία του για το ύφος των απαγορεύσεων που υφίσταται ο ελληνικός λαός, καταθέτει, μέσω της «Εστίας», ο Μανώλης Κοττάκης. «Η κυβέρνηση βαδίζει πλέον σε τεντωμένο σχοινί», γράφει στην πρώτη αράδα του άρθρου του  και εξηγεί πιο κάτω: «Το ‘ευχαριστώ’ σε αυτόν το λαό που κινητοποιείται μόνο με μία λέξη, το ‘φιλότιμο’ είναι διαρκείς απειλές και επαπειλούμενα νέα ‘απαγορεύεται’».

«…Τόλμησες να ξυπνήσεις αξημέρωτα για να πας στην τράπεζα να εισπράξεις την πενιχρή σύνταξή σου για να έχεις να ψωνίσεις από το σούπερ μάρκετ τα απαραίτητα μην πεθάνεις από την πείνα; Καταδικάζεσαι σε διασυρμό σε ζωντανή μετάδοση από τα ‘πρωινάδικα’, αγαπητέ, και να προετοιμάζεσαι, στο μηνύουν και οι ντουντούκες: Θα σου μειώσουν τη σύνταξη κατά 50% προσωρινώς και αν χρειαστεί θα αγοράζεις και τρόφιμα με κουπόνια. Σοβιέτ!».

«Διανοήθηκες (…) ότι θα ψάλλεις «Χριστός Ανέστη’; Δεν τα λογαριάζεις σωστά, φίλε. Απαγορεύεται. Η χαρά καταργείται (…) Το Πάσχα αναστέλλεται μαζί με τις συμβάσεις εργασίας».

Συγχρόνως ο Μ. Κοττάκης υπογραμμίζει την ανησυχία μήπως το ύφος της εξουσίας με την ευρεία έννοια, φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα. Μάλιστα, γράφει, ας μην αποκλείσουμε να πει κυνικά στην Πολιτεία ο πολίτης, «σας ευχαριστώ πολύ που με σώσατε! Το αναγνωρίζω! Αλλά γι’ αυτό το ‘Χ’ αριθμό των απωλειών που υπέστημεν, έκλεισε η οικονομία, άδειασαν τα ταμεία, επιστρέψαμε σε ύφεση 5%, χάσαμε τις δουλειές μας, βάλαμε λουκέτα στις επιχειρήσεις μας, διαθέσαμε το 3,5% του ΑΕΠ στα επιδόματα, και πάμε επί πλέον να λύσουμε πονηρά το ασφαλιστικό με άλλοθι τον κορωνοϊό (μειώνοντας κατά 50% τις συντάξεις ‘προσωρινά’) και να αλλάξουμε τις εργασιακές σχέσεις; Σαν πολύ μεγάλος δεν είναι ο λογαριασμός που μου ζητάτε;».

Υπενθυμίζουμε ότι χθες το libre.gr. έγραφε για τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, με τη λήξη του συναγερμού για την πανδημία…

Ν. Παπ.