Παρελθόν ο Τ.Κ – Τα ΕΛΤΑ τον αντικαθιστούν μετά από 37 χρόνια

 Παρελθόν ο Τ.Κ – Τα ΕΛΤΑ τον αντικαθιστούν μετά από 37 χρόνια

Ο Τ.Κ. αφορά μία αλληλουχία αριθμών, είναι μοναδικός για κάθε περιοχή και δημιουργήθηκε από τα ΕΛΤΑ ώστε να υπάρχει δυνατότητα αντιστοίχισης μίας περιοχής με ταχυδρομικό γραφείο και κατ΄επέκταση να διευκολύνεται και να επισπεύδεται η διανομή της αλληλογραφίας.

Ωστόσο και αυτό το σύστημα φαίνεται ότι εδώ και χρόνια έχει ξεπεράσει τα όριά του για μια σειρά από λόγους, στους οποίους συγκαταλέγονται η οικιστική αύξηση σε αρκετές περοχές, η ερήμωση άλλων αλλά και το γεγονός ότι πολλά ταχυδρομικά γραφεία και πρακτορεία έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια στιγμή τα ΕΛΤΑ δεν αποτελούν πλέον μονοπώλιο για την αλληλογραφία και τις αποστολές αντικειμένων με αποτέλεσμα το σύστημα να πρέπει να εκσυγχρονιστεί ώστε να ανταποκρίνεται και στις ανάγκες των ανταγωνιστών αλλά και των επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου, τα ποσοστά του οποίου βρίσκονται σε ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια.

Για τους λόγους αυτούς και για να επιλυθούν προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στην επίδοση ταχυδρομικών αντικειμένων, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχοντας λάβει το πόρισμα της μελέτης με θέμα: «Σύστημα Ταχυδρομικών Κωδίκων – διεθνής εμπειρία, προτάσεις για την Ελλάδα και σύνταξη προδιαγραφών για το διαγωνισμό υλοποίησης», στο οποίο παρουσιάζονται αναλυτικά τέσσερεις προτάσεις αναμόρφωσης του συστήματος των Ταχυδρομικών Κωδικών της χώρας, απέστειλε αίτημα στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση για το ζήτημα.

Οι τέσσερις προτάσεις περιλαμβάνουν από αύξηση των ψηφίων των υπαρχόντων Τ.Κ έως και χρήση γραμμάτων διαφορετικών ανά περιοχή κατά τα βρετανικά πρότυπα, ενώ ορισμένες καταλήγουν στην αντιστοίχιση ενός κωδικού ακόμα και ανά κτίριο.

Με πληροφορίες από ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα