Καλό σενάριο: Μερική αναστολή των περιοριστικών μέτρων μετά τις 10 Μαϊου- Κρίσιμες οι επόμενες 2-3 εβδομάδες

 Καλό σενάριο: Μερική αναστολή των περιοριστικών μέτρων μετά τις 10 Μαϊου- Κρίσιμες οι επόμενες 2-3 εβδομάδες

Χρονοδιάγραμμα αυστηρής τήρησης των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας και λειτουργίας επιχειρήσεων με ορίζοντα περίπου 45 ημερών (ακόμα) έχει κατά νου η κυβέρνηση, σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες του Libre.gr και σχετικό δημοσίευμα της “Καθημερινής”.

Αυτές είναι οι σαφείς οδηγίες των επιστημόνων και οι συστάσεις που φθάνουν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και αποτελούν το…”καλό σενάριο”. Εκείνο, δηλαδή, που λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα που ελήφθησαν στη χώρα μας αλλά και την “ευλαβική” τήρησή τους από τους πολίτες, οδηγείται στο συμπέρασμα πως η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού θα είναι σχετικά ελεγχόμενη, κατά τρόπο που δεν θα επιβαρυνθεί “ασύμμετρα” το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε να αντέξει.

Η “Καθημερινή” επισημαίνει πως αυτός ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει ως ημερομηνία-ορόσημο την 10η Μαϊου, ώστε, εφόσον όλα έχουν εξελιχθεί υπό απόλυτο έλεγχο, να ξεκινήσει σταδιακά η άρση των μέτρων: πρώτα με την άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας (που, όμως, θα γίνεται με μέτρο), μετά την λειτουργία των σχολικών μονάδων και την λειτουργία των καταστημάτων και, τελικά, με την επανέναρξη των πτήσεων από και προς το εξωτερικό.

Εκείνο που προβληματίζει τις αρχές είναι μήπως η βελτίωση του καιρού, το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με το Πάσχα, προκαλέσει κύματα απειθαρχίας, με πολίτες που είτε θα βγαίνουν συχνότερα από τα σπίτια τους, είτε ακόμα και θα επιχειρήσουν να ταξιδέψουν στα χωριά ή τα εξοχικά τους. Γι αυτό τον λόγο δεν αποκλείεται να ληφθεί και το μέτρο της πλήρους αστυνόμευσης των εθνικών οδών και του κλεισίματος των διοδίων.

Όλα αυτά, φυσικά, εφόσον η εξάπλωση του κοροναϊού συγκρατηθεί σε ελεγχόμενο πλαίσιο τις επόμενες δύο εβδομάδες που θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες.

Σε αντίθετη περίπτωση, τα μέτρα μπορεί να επεκταθούν και μετά την 10η Μαϊου, κάτι που θα εξαρτηθεί και από τις συνθήκες που θα επικρατούν σε άλλες χώρες. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι εάν φτάσουμε με περιοριστικά μέτρα μέχρι τα μέσα Μαϊου, η οικονομία θα βυθιστεί κυριολεκτικά καθώς επιχειρήσεις και αγορά θα υπολειτουργούν ή θα έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους πλήρως για πάνω από δύο μήνες. Κάτι που ενδεχομένως θα έχει αρχίσει να προκαλεί κύμα δυσφορίας και τσουνάμι πτωχεύσεων και απολύσεων. Ήδη, όπως δημοσιεύει και το libre.gr, πάνω από 600.000 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο καθεστώς αναστολής εργασίας και 1.200.000 εργαζόμενοι βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, με ότι αυτό σημαίνει για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις.

Οι προβλέψεις για την ύφεση στην ελληνική οικονομία είναι πολύ πιο αρνητικές απ΄ ότι ανακοινώνεται, καθώς θα προστεθούν εκατοντάδες χιλιάδες μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις στον χώρο του τουρισμού, οι οποίες προσδοκούν να “ρεφάρουν” με την κίνηση του καλοκαιρού και ειδικότερα του Αυγούστου. Κάτι τέτοιο, όμως, είναι ιδιαίτερα αμφίβολο καθώς παγκόσμια tour operators και φυσικά πρόσωπα ακυρώνουν μαζικά τις κρατήσεις τους, ή αφήνουν να δουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Εάν, δε, οι επιστήμονες δεν ανάψουν το πράσινο φως, λέγοντας πως η ζέστη αναστέλλει την εξάπλωση του ιού, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα.

Σχετικά Άρθρα