Πόσο υπαρκτό είναι το σενάριο μείωσης μισθών στο δημόσιο;

 Πόσο υπαρκτό είναι το σενάριο μείωσης μισθών στο δημόσιο;

Σενάρια για μειώσεις μισθών και στον δημόσιο τομέα έχουν αρχίσει να εξυφαίνονται τις τελευταίες ώρες με αφορμή μία τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος ναι μεν είπε ότι για την ώρα δεν υπάρχει κανένα θέμα, εντούτοις άφησε ανοικτό το θέμα για το μέλλον, εάν η κρίση συνεχιστεί.

Δήλωση Σταϊκούρα για μείωση μισθών στο δημόσιο που προκαλεί ερωτηματικά: “Με τα σημερινά δεδομένα, δεν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε”

Στη διάψευση σεναρίων που κυκλοφόρησαν νωρίτερα και ανέφεραν ότι αν η κρίση λόγω κορονοϊού συνεχιστεί δεν αποκλείεται να μπει στο τραπέζι και σκέψη για μείωση μισθών του δημοσίου προχώρησαν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά:

Για το θέμα των μισθών στο δημόσιο επαναλαμβάνουμε την πρωινή απάντηση του υπουργού Οικονομικών στη συνέντευξή του στον Θέμα FM. Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για αυτό το θέμα μέχρι σήμερα. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ευελπιστούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επανέλθει η κανονικότητα.

Σύμφωνα με το newsit.gr το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει στο τραπέζι διάφορα σενάρια, μεταξύ αυτών και οι παρεμβάσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ειδικά εκείνων που έχουν πάψει να εργάζονται ή που υποαπασχολούνται και να εφαρμοστεί ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό που ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα.

Το θέμα θα τεθεί από τον επόμενο μήνα και εφόσον δεν υπάρξουν ενδείξεις ότι οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό αμβλύνονται.

Επισήμως από το υπουργείο Οικονομικών και ο υπουργός δηλώνουν ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα επί του παρόντος, εντούτοις δεν γίνεται καμία πρόβλεψη για το μέλλον. Αρμόδιοι παράγοντες λένε ότι η δέσμευση «δεν υπάρχει θέμα» δεν μπορεί να ισχύει στο διηνεκές και αυτό είναι λογικό. Εάν η κατάσταση συνεχιστεί είναι λογικό να τεθεί ζήτημα.

Πηγή: newsit.gr

Παναγιώτης Δρίβας