Γαλλικό “μπλόκο” σε τουρκικό φορτηγό μεταξύ Κρήτης – Καστελλόριζου

 Γαλλικό “μπλόκο” σε τουρκικό φορτηγό μεταξύ Κρήτης – Καστελλόριζου

Ένα άγνωστο περιστατικό που έλαβε χώρα προ ημερών στα νερά μεταξύ Κρήτης και Καστελλόριζου, δημοσιοποιεί σήμερα -και στο πρωτοσέλιδό της- η εφημερίδα «Η Καθημερινή», περιστατικό που συνδέεται με τη συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται ο διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας, Β. Νέδος, το τουρκικό φορτηγό πλοίο “Pray” ξεκίνησε το ταξίδι του από το λιμάνι Χαϊντάρπασα της Κωνσταντινούπολης με προορισμό τη Λιβύη… Σύμφωνα με εκτιμήσεις μετέφερε αντιαεροπορικά συστήματα, με σκοπό την ενίσχυση των δυνάμεων του Σάραζ στην Τρίπολη.

Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν σύμφωνα με το σχεδιασμό των Τούρκων: η γαλλική φρεγάτα “Provence”, στο πλαίσιο μάλιστα της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης “Sea Guardian”, που στόχο έχει την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, εντόπισε το …ύποπτο φορτηγό.

Για κάποιες ημέρες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης και νότια του Καστελλόριζου, είχε διαμορφωθεί το εξής σκηνικό: συνολικά τέσσερα πλοία έπλεαν εκεί, το φορτηγό, η γαλλική φρεγάτα, αλλά και μία ελληνική και μία τουρκική φρεγάτα.

Το πλήρωμα της γαλλικής φρεγάτας δεν πραγματοποίησε νηοψία στο φορτηγό, παρότι είχε το δικαίωμα, η παρουσία της όμως ανάγκασε το “Pray” να αλλάξει ρότα και να κατευθυνθεί προς το λιμάνι της Αττάλειας, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ».

Το περιστατικό τελεί εν γνώσει της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ.

Ν. Παπ.

Σχετικά Άρθρα