Η Κούβα στο πλευρό της Ιταλίας

 Η Κούβα στο πλευρό της Ιταλίας

Ο τρόπος με τον οποίο η Κούβα διαχειρίζεται την επιδημία του κοροναϊού έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο. Σχετικό είναι, μάλιστα, το ρεπορτάζ της συντηρητικής ιταλικής La Repubblica και το σχετικό πρωτοσέλιδο, με αφορμή την ταχεία ανταπόκριση Κουβανών γιατρών να σοεύσουν να βοηθήσουν το ιταλικό σύστημα υγείας στην Λομβαρδία που θρηνεί ήδη χιλιάδες νεκρούς.

Η Κούβα απέστειλε στην Ιταλία ομάδα 52 γιατρών και νοσηλευτών, ορισμένοι από τους οποίους διαθέτουν εμπειρία από την καταπολέμηση της επιδημίας Έμπολα στην Αφρική, για να βοηθήσουν την χώρα αυτή που πλήττεται βαρύτατα από την επιδημία Covid-19 στην καταπολέμησή της.

Προορισμός της ομάδας αυτής είναι η περιοχή της Λομβαρδίας, η οποία είναι αυτή που πλήττεται περισσότερο από την επιδημία του νέου κοροναϊού στην ευρωπαϊκή χώρα.

Η ομάδα που απέστειλε η Κούβα αποτελείται από 36 γιατρούς, 15 νοσηλευτές και έναν υπεύθυνο και «προτίθεται να εργαστεί αδιάκοπα για την θεραπεία και την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 σε συνεργασία με τους επαγγελματίες της υγείας» στην Ιταλία, δήλωσε ο επικεφαλής της Κάρλος Ρικάρντο Πέρες.

Coronavirus,  arrivati i medici e gli infermieri cubani: la "brigata" va a Crema
Φωτό από την La Repubblica για την αποστολή Κουβανών γιατρών στην Λομβαρδία

Η Κούβα έθεσε όλους τους τουρίστες που βρίσκονται ακόμη στη νήσο σε απομόνωση από σήμερα Τρίτη, καθώς αρχίζει να εφαρμόζεται το μέτρο του κλεισίματος των συνόρων εν μέρει για ένα μήνα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο πρωθυπουργός Μανουέλ Μαρέρο.
Η χώρα της Καραϊβικής καταμετρά 40 κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό.
«Ολοι οι τουρίστες που βρίσκονται ακόμη σε ξενοδοχεία θα τεθούν σε απομόνωση (…), δεν θα μπορούν να βγαίνουν από τα ξενοδοχεία», μέχρι τουλάχιστον να γίνουν οι απαιτούμενες διευθετήσεις για να μπορέσουν να επιστρέψουν αεροπορικώς στις πατρίδες τους, εξήγησε ο Μαρέρο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του.

Αποτέλεσμα εικόνας για Medico da Cuba La Repubblicca
Το σχόλιο του καθηγητή του LSE Ηλία Μόσιαλου για το πρωτοσέλιδο της La Repubblica

Το δημοσίευμα της La Reppublica για την βοήθεια που έστειλε η Κούβα στην Ιταλία και το πρωτότυπο πρωτοσέλιδο

Κουβανέζοι γιατροί και νοσηλευτές με εμπειρία σε μολυσματικές ασθένειες φτάνουν αύριο στο αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνου και αύριο θα πάνε για να βοηθήσουν τους γιατρούς μας σε μια από τις πιο πληγείσες περιοχές στην Ιταλία, στην Crema.

Το έκαναν στην Αϊτή, συγκλονισμένοι από το σεισμό και στη συνέχεια από τη χολέρα. Ταξίδεψαν στη Σιέρρα Λεόνε για να βοηθήσουν εκείνους που αγωνίστηκαν εναντίον της Έμπολα. Θα το κάνουν ξανά εδώ μαζί μας, στην Ιταλία, στην Crema, ένα από τα epicentres όπου το Covid-19έχει σχεδόν δρομολογήσει το δημόσιο σύστημα υγείας μας. Η μικρή, ισχυρή Κούβα δείχνει και πάλι την εξαιρετική διεθνή αλληλεγγύη της. Και το κάνει με τον απλούστερο, πιο άμεσο, συγκεκριμένο τρόπο. Η κυβέρνηση του Προέδρου Miguel Díaz-Canel έχει αποδεχθεί την έκκληση που ξεκίνησε η Ιταλία και έχει ετοιμάσει μια ταξιαρχία 53 γιατρών και νοσοκόμων ειδικευμένων στη θεραπεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από ιούς, και ως εκ τούτου οι ιολόγοι και οι ανοσολόγοι που θα προσγειωθούν σήμερα στο Μιλάνο και μετά στο πεδίο νοσοκομείο που δημιουργήθηκε από τους άνδρες του Τρίτου Τμήματος Υγείας του Bellinzago Novarese σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία

Αποτέλεσμα εικόνας για La Repubblica cover pages coronavirus

Δεν είναι μόνο μια ανθρωπιστική αλλά μια επαγγελματική χειρονομία. Η υψηλή ιατρική απόδοση της κουβανικής υγειονομικής περίθαλψης είναι γνωστή παγκοσμίως. Όχι μόνο για τις επιστημονικές και ιατρικές μελέτες και έρευνες που επίσης, ενόψει αυτής της πανδημίας, ενεργοποιήθηκαν με την ανάπτυξη ενός φαρμάκου, μια άλφα 2Β ιντερφερόνη, η οποία δεν μπορεί να βρεθεί στα κοινά νοσοκομεία, αλλά για την εμπειρία τους από τα πιο καταστροφικά σενάρια του πλανήτη μας . Κουράγιο, κίνητρο, επαγγελματισμός. Με το υλικό που η ταξιαρχία θα μπορέσει να μεταφέρει μαζί της, θα υπάρχουν αποθέματα της Alfa B2, τα οποία, κατά τη γνώμη πολλών ιατρών, συμπεριλαμβανομένων των Ιταλών, που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με αντιρετροϊκούς παρόμοιους με εκείνους που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τον ιό HIV, αποτελεσματική στη θεραπεία του Covid-19. Έχει χρησιμοποιηθεί στην Κίνα και τη Νότια Κορέα.

Δεν ήταν εύκολη επιλογή. Μόλις την Παρασκευή το βράδυ, η Κούβα αποφάσισε να οπλιστεί και έκλεισε όλα τα σύνορα σε αλλοδαπούς για 30 ημέρες. Υπάρχουν σήμερα 15 χιλιάδες ευρωπαίοι πολίτες στη νήσο. Οι περισσότεροι έχουν ήδη κλείσει μια πτήση επιστροφής. Η ακύρωση όλων των προγραμματισμένων δρομολογίων από τις αεροπορικές εταιρείες καθιστά τις επιστροφές δύσκολες και περίπλοκες. Ο Πρόεδρος Díaz-Canel, μαζί με τον Πρωθυπουργό Manuel Marrero, που πλαισιώνεται από τα κυριότερα τμήματα της κυβέρνησης, εμφανίστηκε στην τηλεόραση και ανακοίνωσε ότι μέσα σε λίγες μέρες η πλειοψηφία των ξενοδοχείων στο νησί θα κλείσει.

Είναι ένα σοβαρό πλήγμα για την οικονομία της Κούβας, ήδη στραγγαλισμένη από το μπλοκ που αναστήθηκε από τον Donald Trump με 20% πτώση στις αφίξεις τουριστών. Ο κλάδος είναι ένας από τους κύριους συμμετέχοντες στην οικονομία του: με την απαγόρευση των κρουαζιερόπλοιων και την απαγόρευση στους πολίτες της Βόρειας Αμερικής να φτάσουν στην Αβάνα, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 15%. Τους επόμενους μήνες, η Κούβα κινδυνεύει να κλείσει. Μια απόδειξη αλληλεγγύης θα ήταν η ελάχιστη αναμονή από την Ιταλία μας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Díaz-Canel επανέλαβε ότι τα σύνορα δεν θα κλείσουν εντελώς. Οι εταιρείες Air Europe, Iberia και Alitalia θα μπορέσουν να οργανώσουν ναύλους για να επαναπατρίσουν τους Ισπανούς και τους Ιταλούς. Έχει ήδη συμβεί με τους Βρετανούς που μπόρεσαν να προσγειωθούν στην Κούβα για να εισπράξουν τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου που απορρίφθηκαν από δεκάδες λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, και δεχόταν συμπτωματικά μόνο από την Κούβα για ανθρωπιστικούς λόγους.

Σε ολόκληρο το νησί υπάρχουν πέντε θετικές κορροναϊοί περιπτώσεις που φέρνουν τον συνολικό αριθμό των ασθενών στους 21. Το μόνο θύμα είναι ένας Ιταλός ηλικίας 62 ετών που ήδη πάσχει από παθολογικές παθήσεις συμπεριλαμβανομένου του άσθματος. Άλλες 716 απομονώνονται σε κέντρα βοήθειας και 26 χιλιάδες είναι αυτομονωμένα στο σπίτι. “Βρισκόμαστε στη φάση 1”, εξήγησε το Υπουργείο Υγείας, “ετοιμάζουμε για 2 και 3”. Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείσουν σύντομα, η κυκλοφορία των ανθρώπων είναι περιορισμένη, καλλιτεχνικές, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες ανασταλεί. Οι σχολές παραμένουν ανοικτές. Οι 6.000 γιατροί τους οποίους ο Jair Bolsonaro εξέπεμψε από τη Βραζιλία μετά την κατάργηση του προγράμματος συνεργασίας για την υγεία με την Κούβα θα παραμείνουν σε επαγρύπνηση, είναι κομμουνιστές.

Σχετικά Άρθρα