Δραματική καταγγελία των γιατρών από το νοσοκομείο Χαλκίδας: Πολεμάμε με χάρτινες μάσκες

 Δραματική καταγγελία των γιατρών από το νοσοκομείο Χαλκίδας:  Πολεμάμε με χάρτινες μάσκες

Με αυτοσχέδιες, χάρτινες ή υφασμάτινες, μάσκες καλούνται γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό να πολεμήσουν τον κοροναϊό.

Αυτό καταγγέλλει σε έγγραφό της η τριμελής επιτροπή του Γενικού Νοσοκομείο Χαλκίδας προς την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), που δημοσιεύεται στη ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας.

Στην επιστολή με ημερομηνία 25 Μαρτίου, σημειώνουν ότι παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις, παρατηρείται έλλειψη σε ειδικές στολές, γυαλιά, ειδικές μάσκες, και από τις 24 Μαρτίου και σε χειρουργικές μάσκες. Για αυτό και ζητήθηκε από το προσωπικό (σ.σ. από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου;) να κατασκευάσει χάρτινες ή υφασμάτινες μάσκες.

Η φωτογραφία της επιστολής, αδιάψευστος μάρτυρας…

Παρόμοιες αναφορές υπάρχουν και από άλλα νοσοκομεία της χώρας καθώς καθυστερούν, αφενός οι προσλήψεις -στον βαθμό που απαιτούνται-, καθώς και η παράδοση των υλικών προστασίας γιατρών και ασθενών. Είναι χαρακτηριστικό πως νωρίτερα ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό για την παραλαβή και παράδοση στα νοσοκομεία 55.000 αναπνευστήρων που θεωρεί πως μπορεί να χρειαστούν, καθώς σήμερα υπάρχουν μόνο 1.000 διαθέσιμοι.

Η αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη είπε, επίσης, νωρίτερα στην ΕΡΤ ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, την ώρα που περίπου 200 γιατροί και νοσηλευτές έχουν τεθεί εκτός μάχη ως φορείς του κοροναϊού ή σε καραντίνα για λόγους προστασίας.

Επείγουσα κατάσταση στο νοσοκομείο Κοζάνης

Την ίδια ώρα ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσε  η βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, με θέμα επείγουσα κατάσταση για το Νοσοκομείο Καστοριάς.

Όπως αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση στη Καστοριά τείνει να γίνει εφιαλτική λόγω των πολλών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων(27) και των έξι θανάτων από τον κορονοϊό και απαιτείται άμεσα η θωράκιση του νοσοκομείου και η πλήρης διαφάνεια στην ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί.

Η βουλευτής Καστοριάς τονίζει πως ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, το Νοσοκομείο βρίσκεται υπό κατάρρευση και λειτουργεί χωρίς καμία καθοδήγηση. Τα περιστατικά που φθάνουν σε αυτό αυξάνονται συνεχώς. Οι δυνατότητες των υποδομών και του προσωπικού έχουν φθάσει στα όριά τους. Δεν υπάρχουν ούτε τα απαραίτητα μέσα για την ασφάλεια του προσωπικού. Πάνω από 10 άτομα γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα. Πολίτες με ύποπτα συμπτώματα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν για διενέργεια test. Από όσους πολίτες παίρνονται δείγματα, τα αποτελέσματα είτε έρχονται μετά από ημέρες είτε δεν έρχονται καθόλου.

Κλείνοντας την ερώτηση της προς τον υπουργό υγείας η κα Τελιγιορίδου θέτει μεταξύ άλλων το παρακάτω ερώτημα, ενδεικτικό της έλλειψης ενημέρωσης που υπάρχει, γιατί ενώ από το νοσοκομείο μαθαίνουμε πως τα κρούσματα είναι 27 στην Καστοριά, στην επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου στα ΜΜΕ(23/3/2020), δηλώθηκαν μόνο 17 κρούσματα;

Ν. Παπ.

Σχετικά Άρθρα