Οικονομικά μέτρα 2 δισ. για επιχειρήσεις και εργαζόμενους – Το μεσημέρι οι ανακοινώσεις

 Οικονομικά μέτρα 2 δισ. για επιχειρήσεις και εργαζόμενους – Το μεσημέρι οι ανακοινώσεις

Η κυβέρνηση ανακοινώνει το μεσημέρι πακέτο ενισχύσεων ύψους 2 δις ευρώ για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, δηλ. επιχειρήσεων και εργαζομένων. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 300.000 επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει αυτή την στιγμή ρολά, ενώ οι εργαζόμενοι που έχουν σταματήσει να εργάζονται υπολογίζεται ότι είναι περίπου 1 εκατ., με τους αριθμούς να παρουσιάζουν αυξητική τάση.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα και με βάση την απόφαση που έλαβε το Eurogroup δεν θα λαμβάνονται υπόψη στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Όλες οι παρεμβάσεις θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, ενώ τυχόν συμπληρωματικά μέτρα που οπωσδήποτε θα απαιτηθούν στη συνέχεια θα καλυφθούν από το αποθεματικό του προϋπολογισμού ή από το μαξιλάρι των εσόδων.

Στο πακέτο των μέτρων θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων:

  • Ειδική αποζημίωση – επίδομα στους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή και δεν θα πληρώνονται. Σε αυτή την κατεύθυνση, το ποσό της επιδότησης αναμένεται στη ζώνη των 400-500 ευρώ, αλλά θα υπάρχουν και συμπληρωματικές παρεμβάσεις – ενδεχομένως σε συνδυασμό με το επίδομα ανεργίας. Το σημαντικό είναι ότι, εκτός από το επίδομα, θα καλύπτονται παράλληλα και τα ασφαλιστικά δικαιώματα του υπόχρεου, αφού το κράτος θα πληρώνει τις εισφορές τους. Οι υπόχρεοι θα μπαίνουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα δηλώνουν τα ατομικά τους στοιχεία, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, την επιχείρηση στην οποία εργάζονται κλπ.
  • Αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου που οφείλονται από σήμερα και τουλάχιστον έως τις 30/9/2020. Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η διευκόλυνση αφορά επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν σε κλάδους οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την κρίση. Η συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών μπορεί να αιτηθεί την μεταγενέστερη καταβολή χρεωλυσίων, με παράταση της διάρκειας των πιστώσεων, αρκεί τα δάνεια τους να ήταν ενήμερα στις 31/12/2019. Για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι τόκοι θα καταβάλλονται κανονικά. «Το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού» δήλωσε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα που απηύθυνε στον ελληνικό λαό.
  • Παράταση για 4 ακόμη μήνες του μέτρου της αναστολής των φορολογικών και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολουμένους.
  • Πιθανή αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων και για τα φυσικά πρόσωπα – σε πρώτη φάση για εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έχουν κατεβάσει υποχρεωτικά ρολά.
  • Δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, όπως αναστολές πληρωμής δανείων και καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για όσους επιχειρηματίες έχουν μπει σε προγράμματα δόσεων. Ειδικά για τα δάνεια, ο πρωθυπουργός είπε ότι παγώνει η πληρωμή των χρεολυσίων για ένα εξάμηνο, ενώ οι τόκοι θα πληρώνονται από το κράτος.
  • Εξετάζεται ακόμη το ενδεχόμενο να δοθούν σε διαφορετική ημερομηνία οι συντάξεις του Δημοσίου, ώστε να μην δημιουργηθούν ουρές στα ATMs των τραπεζών ή ακόμη και στα γκισέ, διότι τα καταστήματα των τραπεζών παραμένουν ανοικτά.

Σχετικά Άρθρα