“Συνάντηση” Μητσοτάκη – Τσίπρα: Τι θα συζητήσουν – Διπλή κοινωνική στόχευση από τον ΣΥΡΙΖΑ

 “Συνάντηση” Μητσοτάκη – Τσίπρα: Τι θα συζητήσουν – Διπλή κοινωνική στόχευση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Άλλο ένα βήμα συνεννόησης του πολιτικού προσωπικού της χώρας μπροστά στον κοινό εχθρό της πανδημίας, γίνεται σήμερα με την τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη – Τσίπρα. Άλλωστε, όπως είχε γράψει το libre.gr, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν επρόκειτο να κάνει αντιπολίτευση στο θέμα, παρά μόνο να συμβάλλει (με προτάσεις, με πίεση, κάποιες φορές και με κριτική, όπως για παράδειγμα στην αναβλητική στάση της κυβέρνησης έναντι της Εκκλησίας) στη λήψη των σωστών αποφάσεων.

Έτσι και σήμερα θα πάει (διορθώνω, θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό) με μια διπλή στόχευση:

Πρώτον, θα ζητήσει να ενισχυθεί η Δημόσια Υγεία με ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό. Η Κουμουνδούρου, αξίζει να σημειωθεί, ζητούσε την υλοποίηση των αποφάσεων που είχε πάρει η κυβέρνηση Τσίπρα για προσλήψεις στα νοσοκομεία, πολύ πριν την εμφάνιση του κοροναϊού, άρα εύκολα καταλαβαίνει κανείς το επείγον του θέματος στις σημερινές «πολεμικές» συνθήκες.

Δηλωτικό των προθέσεων της μείζονος αντιπολίτευσης είναι και το μήνυμα που στέλνει σήμερα, μέσω της «Εφημερίδας των Συντακτών», ο Ανδρέας Ξανθός: στο ερώτημα, συγκεκριμένα, τι θα έπραττε αν θα ήταν σήμερα υπουργός Υγείας, δίνει την εξής απάντηση: «Θα όριζα και θα εμπιστευόμουν την ίδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον κύριο Τσιόδρα, θα ακολουθούσα την ίδια γραμμή ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και αυστηρής τήρησης των μέτρων περιορισμού και θα επεδίωκα, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, την αναδιανομή πόρων υπέρ του ΕΣΥ και την πληρέστερη κάλυψη των αναγκών του με μόνιμο προσωπικό…».

Δεύτερον, (ο Αλ. Τσίπρας) θα διεκδικήσει τη λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων –και για τους δεύτερους ειδικότερα, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύουν πως δεν έχουν γίνει πολλά ως τώρα…

Η τηλεδιάσκεψη συμπίπτει όμως και με το κρίσιμο Eurogroup: εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει την ανάγκη για άμεσα μέτρα χαλάρωσης των δημοσιονομικών περιορισμών, αλλά και ένα γενναίο πρόγραμμα δημόσιας χρηματοδότησης. Ταυτόσημοι είναι και οι στόχοι της κυβέρνησης, οι αντιπολιτευτικοί τόνοι θα καθορισθούν εν πολλοίς όμως από το τι θα πάρει στο «καλάθι» του ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Δεν λείπουν πάντως και τα… παράπονα πάντως μέσα στο γενικό κλίμα συναίνεσης: η συνεννόηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη ήταν πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα και όχι το αντίθετο, όπως επιδιώχθηκε να παρουσιασθεί από κυβερνητικά κανάλια, σημειώνουν, και επισήμως, από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, προφανώς, δεν είναι η ώρα για τα «μικρά»…

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα