Κύριος ήρθε… κύριος έφυγε;

 Κύριος ήρθε… κύριος έφυγε;

Ο Ρικ Πιτίνο μπορεί να μην πέρασε πολύ χρόνο στη χώρα μας αλλά σίγουρα φρόντισε να κάνει αισθητή την παρουσία του για τους μήνες που διήνυσε στην Ελλάδα αφήνοντας ωστόσο μία γλυκόπικρη γεύση στα χείλη των φιλάθλων του Παναθηναϊκού.

Γράφει ο Νίκος Βόπης

Δεν υπάρχει λόγος να γίνουν εκτενείς αναφορές στο τι έκανε ο Αμερικανός προπονητής όσον αφορά τα επιτεύγματά του στον πράσινο πάγκο. Αυτά μπορεί κανείς να τα βρει πολύ εύκολα με μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο. 

Οι φίλοι του Παναθηναϊκού, στο άκουσμα του ερχομού του στην Ελλάδα την πρώτη φορά, δεν πίστευαν στα αυτιά τους. Ένας προπονητής μεγέθους Πιτίνο είναι αντίστοιχα ο ερχομός του Ντομινίκ Γουίλκινς μερικές δεκαετίες νωρίτερα. Τέτοια μεγέθη προσωπικοτήτων σπάνια εμφανίζονται στη χώρα μας και η οικογένεια Γιαννακόπουλου έκανε για ακόμα μια φορά το “θαύμα” της φέρνοντας στην Ελλάδα έναν προπονητή αυτή τη φορά παγκοσμίου βελινεκούς, με μπροστάρη τον Δημήτρη και όχι τον Παύλο ή Θανάση Γιαννακόπουλο.

Ο Πιτίνο, όπως ήταν λογικό, έγινε αποδεκτός με δάφνες και έξαλλους πανηγυρισμούς, οι παίκτες τον υπάκουαν σαν να ήταν πρωτοετείς φοιτητές και οι δημοσιογράφοι τον κρέμονταν από τα χείλη του για να τους χαρίσει ατάκες μοναδικές, όπως μόνο αυτός ήξερε να κάνει, είτε μετά από μία νίκη είτε μετά από μία ήττα. Το τέλος της σεζόν τον βρήκε να κατακτά το double στην Ελλάδα και να ακούει το όνομά του από τους χιλιάδες φιλάθλους που γέμισαν το ΟΑΚΑ για την περσινή φιέστα. 

Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη καθώς αναχώρησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες με λόγο ο οποίος δεν μπορεί παρά να γίνει αποδεκτός από τον ισχυρό άνδρα της πράσινης ΚΑΕ. Σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα και πως να μείνει σε μία χώρα όταν η οικογένειά του τον χρειάζεται και εκείνος θέλει να είναι εκεί; 

Αναχώρησε το καλοκαίρι και ο Παναθηναϊκός πορεύτηκε με τον Αργύρη Πεδουλάκη στον πάγκο του, ο οποίος πήρε μία ευκαιρία, την οποία δικαιούταν αν μη τι άλλο. Δεν την αξιοποίησε όπως θα έπρεπε και όταν λύθηκε η συνεργασία του με το τριφύλλι η είδηση ότι ο Πιτίνο θα αναλάμβανε τα ηνία της Εθνικής ομάδας μόνο αδιάφορη δεν πέρασε στους πράσινους φιλάθλους οι οποίοι είχαν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι ο Αμερικανός άφησε μία δουλειά στη μέση στο πράσινο στρατόπεδο. Έτσι κι έγινε λοιπόν. Μετά από αρκετή γκρίνια ομολογουμένως μιας και στην Ελλάδα το παραμικρό διεγείρει τις εντάσεις, ο Πιτίνο κάθησε ξανά στον πράσινο πάγκο, με τον κόσμο του Παναθηναϊκού να νιώθει μία “ανακούφιση” πως αυτή τη φορά η ομάδα θα μπορούσε να κάνει το βήμα παραπάνω. Στην αρχή τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά. Η ομάδα, ρόλαρε στην Ευρώπη για ένα δίμηνο, από τις αρχές Νοέμβρη έως τα μέσα Γενάρη, οι πράσινοι εκμεταλλεύτηκαν και το εύκολο πρόγραμμα που είχαν μετά τα Χριστούγεννα αλλά από τα τέλη του Ιανουαρίου άρχισε η γκρίνια μιας και η ομάδα έδειχνε να έχει μεγάλα και σημαντικά κενά στο ρόστερ της. Μπορεί η ομάδα να είναι ακόμα στην έκτη θέση αλλά η εικόνα της δείχνει πως κινδυνεύει ακόμα και να μείνει εκτός πλέι οφ αν συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο. 

Ο Πιτίνο εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την αναβολή όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων και ως μετρ στο επικοινωνιακό κομμάτι πέρασε στα “ψηλά” την αποχώρησή του από την Ελλάδα, αρχικά για λόγους ασφαλείας κατά της πανδημίας του κορωναϊού και λίγες μέρες αργότερα ανακοινώθηκε από το κολλέγιο ΙΟΝΑ, ποστάροντας στα σόσιαλ πως θα ήθελε πολύ να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στην Ευρωλίγκα έως το τέλος της σεζόν, κάτι που δεν θα συμβεί λογικά εξαιτίας των τεραστίων διαστάσεων που έχει πάρει η νόσος. 

Η επόμενη μέρα… 

Στην μετά Πιτίνο εποχή ο Παναθηναϊκός θα πορευτεί με τον Γιώργο Βόβορα στον πάγκο του σε όποιες αθλητικές διοργανώσεις συμμετάσχει μιας και δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο θα διαρκέσει το στοπ που έχει βάλει η Ευρωλίγκα ελέω της νόσου ενώ υπάρχουν σκέψεις στον ΕΣΑΚΕ να ολοκληρωθεί πρόωρα το πρωτάθλημα και ο τίτλος να δοθεί στους πράσινους. 

Τις τελευταίες ημέρες έχουν κυκλοφορήσει σενάρια που θέλουν τον Παναθηναϊκό να ρίχνει γέφυρες προς τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς μιας και ο Σέρβος έχει λάβει την απόφασή του να αποχωρήσει από τη Φενέρ αλλά αυτό το σίριαλ θα έχει σίγουρα πολλά επεισόδια οπότε είδωμεν… 

Σχετικά Άρθρα