Έκκληση του πρωθυπουργού: Οι πιο ευάλωτοι να μένουν στα σπίτια τους

 Έκκληση του πρωθυπουργού: Οι πιο ευάλωτοι να μένουν στα σπίτια τους

Συναγερμός έχει σημάνει στο κυβερνητικό επιτελείο αναφορικά με το θέμα του κορονοϊού. Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της αναστολής της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για 14 ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας επιστρέψει από την Αυστρία, προχωρά σήμερα σε ανακοινώσεις για τα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του κορονοϊού, την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών, ενώ χθες έκανε έκκληση στους πιο ευάλωτους, μέχρι να περάσει η κρίση, να παραμένουν στο σπίτι τους.

Την ίδια ώρα, αμηχανία κυριαρχεί στην κυβέρνηση σχετικά με το θέμα της απόφασης της Ιεράς Συνόδου, που θεώρησε ότι ο κορονοϊός δε μεταδίδεται μέσω της Θείας Κοινωνίας, ξεσηκώνοντας σάλο. Ετσι, από τη μία το υπουργείο Υγείας επανέλαβε τη θέση της αρμόδιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ότι ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο και με κουτάλι που έχει χρησιμοποιηθεί από άλλους, αλλά από την άλλη αποφεύγει να πάρει καθαρή θέση σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με τη Θεία Κοινωνία και κυρίως να προχωρήσει στη λήψη σχετικών μέτρων.

Στο Μαξίμου λένε ότι δεν μπαίνουν στα της Εκκλησίας και ότι η κυβέρνηση έχει δώσει τις κεντρικές κατευθύνσεις γενικότερα για το θέμα της αντιμετώπισης του κορονοϊού, ενώ φοβούνται ότι, αν παρέμβουν, μπορεί να προκληθούν αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε (Open) από τη μία πλευρά ότι «θα πρέπει όλοι να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σε ό,τι αφορά την οποιαδήποτε χρήση γίνεται ιδίως από ευάλωτες κατηγορίες», αλλά από την άλλη ότι το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας «συνέχεται απολύτως με τη θρησκευτική πίστη και την αίσθηση που έχει ο καθένας για τη θρησκευτική λατρεία» και ότι «καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν έχει παρέμβει στα ζητήματα τα οποία είναι αμιγώς θρησκευτικά», χαρακτηρίζοντάς το «ένα ζήτημα αυτορύθμισης της Εκκλησίας».

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να έρθει σε σύγκρουση με την Εκκλησία και με το υπερορθόδοξο ακροατήριο, την ώρα βέβαια που στην Κύπρο ανακοινώθηκε ότι απαγορεύεται η διεξαγωγή εκδηλώσεων άνω των 75 ατόμων σε κλειστούς χώρους μέχρι 31 Μαρτίου και ότι το μέτρο αφορά και την Εκκλησία. Εκείνη που τόλμησε, χωρίς δισταγμούς, να πάρει καθαρή δημόσια θέση στο θέμα ήταν η βουλευτής Επικρατείας και πρώην υπουργός της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία τόνισε («Εφ.Συν.», 9.3.2020) ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος είναι οργανισμός Δημοσίου Δικαίου και θεωρώ ότι υπόκειται στους ίδιους κανόνες με οποιονδήποτε άλλο οργανισμό προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία».

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα