Η ντροπή είναι εδώ και εξαπλώνεται

 Η ντροπή είναι εδώ και εξαπλώνεται

Η αμηχανία και σαφώς η ανοχή (αν και κρυφή) που δείχνει η κυβέρνηση στις ομάδες πολιτοφυλακής που στήθηκαν στον Έβρο και τα νησιά, εξακολουθεί να προκαλεί αποτροπιασμό στους δημοκρατικούς πολίτες. Γίναμε όλοι μάρτυρες το προηγούμενο διάστημα των “φυλάκων” των συνόρων με στρατιωτικές στολές, πλην όμως χωρίς να είναι στρατιώτες, με καραμπίνες να υποκαθιστούν το στρατό και την αστυνομία, δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις με την ανοχή τους.

Του Παναγιώτη Ι. Δρίβα

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ψεκασμός των προσφύγων από “αγρότη – πατριώτη” υπό το βλέμμα των αστυνομικών, και τις πιο χυδαίες εκφράσεις από τους καταγράφοντες το… γεγονός με ιαχές ενθουσιασμού, ακραίου μίσους και μισανθρωπισμού.

Τώρα μαθαίνουμε ότι το… κίνημα εξαπλώνεται ακόμη περισσότερο στα ακριτικά νησιά, εκτός της Λέσβου και της Χίου, όπου δρουν οι φασιστικές ομάδες, που ξυλοκοπούν και δέρνουν όποιους προσπαθούν να καταγράψουν την κατάσταση στο νησί.

Στην Κω, κάτοικοι του νησιού έχουν δημιουργήσει ομάδες των 3- 5 ατόμων, που πραγματοποιούν περιπολίες σε σημεία που διαπιστωμένα προσεγγίζουν βάρκες με μετανάστες. Από το βράδυ μάλιστα της Καθαράς Δευτέρας, ομάδες των 30-50 κατοίκων συγκεντρώνονται στις περιοχές Ψαλίδι, Φάρος και Τιγκάκι, ώστε να αποτρέψουν πρόσφυγες και μετανάστες να αποβιβαστούν στις παραλίες του νησιού.

Κάθε βράδυ λαμβάνουν χώρα αυτές οι “περιπολίες” μίσους ώστε να αποτρέψουν πρόσφυγες να αποβιβαστούν στις παραλίες του νησιού. Ζήλεψαν ως φαίνεται τη δόξα των “συναδέλφων” τους στη Θερμή, οι οποίοι εμπόδισαν βάρκα με πρόσφυγες να προσεγγίσει το λιμανάκι της περιοχής.

Αν τους ακούσεις δηλώνουν αθώοι του αίματος, κρυπτόμενοι πίσω από απόψεις, “δεν αντέχουμε άλλο”, “απλά κάνουμε βόλτα και ελέγχουμε αν έρχονται βάρκες”, που συμπληρώνονται με περιστατικά παραβατικότητας, που αποδίδονται σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Φυσικά ούτε λόγος για τις προβοκάτσιες των ακροδεξιών ή τις καταδίκες τους στα δικαστήρια.

Η κατάσταση παρά την ύφεση των τελευταίων ημερών στον Έβρο μετά την κατακραυγή, έχει ξεφύγει από τα χέρια της κυβέρνησης, ηθελημένα ή μη, και τώρα ακόμη και αν οι μετριοπαθείς φωνές επιθυμούν να μαζευτούν τα φαινόμενα ρατσισμού και μισανθρωπισμού, αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς πολιτικό κόστος…

Σχετικά Άρθρα