Ο κοροναϊός βλάπτει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία – “Μαύρη Δευτέρα” για το ΧΑ

 Ο κοροναϊός βλάπτει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία – “Μαύρη Δευτέρα” για το ΧΑ

Δραματική είναι η εικόνα στα διεθνή χρηματιστήρια με τα ταμπλό «στο κόκκινο» να αποτυπώνουν την ανησυχία που επικρατεί λόγω κοροναϊου και σημαντικής βουτιάς στην τιμή του αργού πετρελαίου.

Οι επενδυτές ξεπουλάνε όπως – όπως τις μετοχές που κατέχουν και στρέφονται στην ασφάλεια των ομολόγων και νομισμάτων όπως το γεν προκειμένου να αντέξουν το πλήγμα του κοροναϊού. Το πετρέλαιο νωρίτερα έχανε πάνω από 30% καθώς η Σαουδική Αραβία άνοιξε πόλεμο τιμών με τη Ρωσία.

«Μαύρη» Δευτέρα ξημέρωσε όμως και για την ελληνική αγορά που βιώνει ένα ακόμα κραχ. Η βουτιά είναι ανάλογη της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων καθώς ο Γενικός Δείκτης έχανε λίγο μετά το άνοιγμα 12,8% φθάνοντας στις 594,88 μονάδες.

Από τα υψηλά επίπεδα της Οδού Αθηνών έχουν χαθεί 14 δισ. ευρώ και πλέον η αγορά είναι αντιμέτωπη με τα χειρότερα σενάρια. Το ΧΑ μετρά ήδη πτώση 38% από τα υψηλά των 948,64 μονάδες, στις 24 Ιανουαρίου.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 άνοιξε με απώλειες άνω του % στις 344,30 μονάδες. Οι μετοχές των τομέων πετρελαίου, φυσικού αερίου και πρώτων υλών έκαναν βουτιά 7,4%. Ολοι οι δείκτες σε βαθύ κόκκινο.

Στο Λονδίνο, ο FTSE100 κάνει βουτιά 8,21%, ο γερμανικός DAX με πτώση 7,10%, ο γαλλικός CAC40 χάνει 6,01%, ο ιταλικός FTSE MIB με πτώση 3,51% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 με απώλειες 6,37%.

Moody’s: Αναθεώρηση επί τα χείρω για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας

Την ίδια ώρα, ο οίκος Moody’s αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο βασικό σενάριό του, μίας σημαντικής παγκόσμιας αποδιάρθρωσης, ο οίκος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% για το σύνολο των οικονομιών της G-20 το 2020 έναντι 2,4% που προέβλεπε πριν από τρεις εβδομάδες (16 Φεβρουαρίου), ενώ για την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 0,7% και 1,5% έναντι 1,2% και 1,7%, αντίστοιχα. Για την Ιταλία, ο οίκος εκτιμά ότι η οικονομία της βρίσκεται ήδη σε ύφεση, καθώς θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι συρρικνώθηκε στο πρώτο τρίμηνο φέτος μετά τη συρρίκνωσή της κατά 0,3% στο τέταρτο τρίμηνο του 2019. Για το 2021, το βασικό σενάριο προβλέπει ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας – στο 2,8% για τη G-20, στο 1,5% για την Ευρωζώνη και στο 1,9% για τις ΗΠΑ.

Καταρρέουν οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου

Προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου οδεύουν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, χάνοντας το ένα τέταρτο της αξίας τους.

Η Σαουδική Αραβία μείωσε τις επίσημες τιμές πώλησης και ανακοίνωσε σχέδια για την αύξηση της παραγωγής αργού τον επόμενο μήνα αφού η Ρωσία αντιτάχθηκε σε μια ακόμα σημαντική μείωση της παραγωγής της οποία πρότεινε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) για να σταθεροποιηθούν οι αγορές πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ καταποντίστηκαν σημειώνοντας πτώση κατά 11,38 δολάρια ή 25%, στα 33,89 δολάρια το βαρέλια στις 09:32 ώρα Ελλάδας, αφού υποχώρησαν νωρίτερα στα 31,02 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Φεβρουαρίου του 2016. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ οδεύουν προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 17 Ιανουαρίου του 1991, όταν οι τιμές μειώθηκαν στην αρχή του πρώτου Πολέμου του Κόλπου.

Το αμερικανικό αργό WTI κατακρημνίστηκε με πτώση κατά 11,12 δολάρια, ή 27%, στα 30,16 δολάρια το βαρέλι, αφού άγγιξε τα 27,34 δολάρια, επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Φεβρουαρίου του 2016. Η τιμή του αμερικανικού αργού οδεύει πιθανόν προς τη μεγαλύτερη ιστορικά πτώση του, ξεπερνώντας της βουτιά 33% που σημείωσε τον Ιανουάριο του 1991.

«Η χρονική συγκυρία αυτού του περιβάλλοντος χαμηλότερων τιμών αναμένεται να περιοριστεί σε κάποιους μήνες εκτός κι αν ο συνολικός αντίκτυπος του ιού στην παγκόσμια αγορά και την καταναλωτική εμπιστοσύνη πυροδοτήσει την επόμενη ύφεση», σχολίασε ο Κιθ Μπάρνετ, αντιπρόεδρος στρατηγικής ανάλυσης στην ARM Energy στο Χιούστον.

Η αποδόμηση της ομάδας ΟΠΕΚ+, που αποτελείται από τα μέλη του ΟΠΕΚ συν άλλους παραγωγούς μεταξύ των οποίων η Ρωσία, τερματίζει τρία και πλέον χρόνια συνεργασίας για τη στήριξη της αγοράς.

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή αργού της πάνω από τα 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο μετά την εκπνοή της ισχύουσας συμφωνίας για μείωση της παραγωγής στα τέλη Μαρτίου, δήλωσαν δύο πηγές χθες στο Reuters.

Η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο επιχειρεί να τιμωρήσει τη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό αργού στον κόσμο, επειδή δεν τάχθηκε υπέρ των μειώσεων στην παραγωγή που προτάθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον ΟΠΕΚ.

Η τελευταία φορά που η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί έδωσαν μάχη σαν αυτή για μερίδιο στην αγορά ήταν μεταξύ του 2014 και του 2016 σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν παραγωγή από τις ΗΠΑ, που έχουν γίνει ο μεγαλύτερος στον κόσμο παραγωγός πετρελαίου.

Σχετικά Άρθρα