Η Ιταλία σε καραντίνα- Ποιες χώρες ακολουθούν- Η Ελλάδα;

 Η Ιταλία σε καραντίνα- Ποιες χώρες ακολουθούν- Η Ελλάδα;

Η Ιταλία θα κλείσει τα μουσεία, τα θέατρα, τους κινηματογράφους και άλλες αίθουσες θεαμάτων σε ολόκληρη την επικράτειά της για να αντιμετωπίσει τη διάδοση του κοροναϊού, σύμφωνα με διάταγμα που υπογράφηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Εκτός από την καραντίνα, στην οποία έθεσε εκατομμύρια Ιταλούς στο βόρειο τμήμα της χώρας, η κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν από σήμερα και μέχρι τις 3 Απριλίου οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, τα μουσεία, οι παμπ, οι αίθουσες παιγνιδιών, οι σχολές χορού, οι ντισκοτέκ και άλλοι παρόμοιοι χώροι στο σύνολο της εθνικής επικράτειας, σύμφωνα με το κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης.

Οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να μπορούν πάντως να κάνουν τα ψώνια τους τις καθημερινές ή να πηγαίνουν σ’ ένα μπαρ ή σ’ ένα εστιατόριο, με την προϋπόθεση πάντως ότι θα σέβονται την απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των πελατών.

Οι αθλητικές διοργανώσεις αναστέλλονται, όμως ορισμένες θα μπορέσουν εντούτοις να πραγματοποιηθούν χωρίς θεατές, διευκρινίζεται στο κείμενο.

Αυτά τα χωρίς προηγούμενο μέτρα προστίθενται στο κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων μέχρι τα μέσα Μαρτίου σε ολόκληρη την ιταλική χερσόνησο.

Μέτρα ακόμη πιο περιοριστικά ελήφθησαν επίσης για ένα μεγάλο μέρος της βόρειας Ιταλίας, της περιοχής που έχει πληγεί περισσότερο από τον κοροναϊό.

Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια κάτοικοι της βόρειας Ιταλίας τέθηκαν σήμερα σε καραντίνα, ένα μέτρο το οποίο δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη. Οι είσοδοι και οι έξοδοι από μια εκτεταμένη ζώνη στη βόρεια Ιταλία, η οποία εκτείνεται από το Μιλάνο, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, μέχρι τη Βενετία, πόλη που συγκεντρώνει τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο, υπόκεινται πλέον σε πολλούς περιορισμούς, σύμφωνα με το διάταγμα αυτό.

Την εικόνα της Ιταλίας μπορεί, ωστόσο, να την δούμε και στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι ειδικοί αναφέρουν πως στη χώρα μας η έξαρση της επιδημίας αναμένεται να εκδηλωθεί λίγο πριν αλλά κυρίως μετά το Πάσχα, προς τα τέλη Απριλίου.

Ο ΕΟΔΥ έχει επεξεργαστεί πολλά σενάρια εκτάκτων μέτρων που περιλαμβάνουν το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων (ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος έχει πει πως έπρεπε ήδη να έχει συμβεί κάτι τέτοιο), μέχρι “λουκέτο” σε δημόσια κτίρια και χώρους μαζικών συναθροίσεων. Τα περισσότερα συνέδρια που ήταν προγραμματισμένα να πραγματοποιηθούν στην Αθήνα (ακόμα και διεθνή) ακυρώνονται, το ίδιο και οι κρουαζιέρες, ενώ αναβάλλονται όλες οι συνδιασκέψεις και τα συνέδρια των κομμάτων.

Το επόμενο βήμα θα είναι η προτροπή των αρχών να μην κυκλοφορεί ο κόσμος παρά μόνο για τα απαραίτητα (εργασία), αν και ήδη η κίνηση στα νυχτερινά κέντρα, τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ έχει μειωθεί αισθητά.

Το μέγα ζήτημα, βεβαίως, σε όλες τις χώρες αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνα, μετρό, τρένο, λεωφορεία) που αποτελούν έναν από τους σοβαρότερους παράγοντες διασποράς του ιού, καθώς είναι προφανές πως σε οποιαδήποτε χώρα υπάρξει απαγόρευσης μετακίνησης πληθυσμού θα προκληθεί οικονομική κατάρρευση.

Ακύρωση ακόμη περισσότερων εκδηλώσεων

Προστιθέμενο σε ένα μακρύ κατάλογο αθλητικών, επιχειρηματικών και άλλων εκδηλώσεων που ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο, την Παρασκευή ακυρώθηκε το μουσικό και τεχνολογικό φεστιβάλ SXSW στο Όστιν στο Τέξας. Ανάμεσα σε άλλα, ο μαραθώνιος της Βαρκελώνης που ήταν προγραμματισμένος για τις 15 Μαρτίου, αναβλήθηκε για τις 25 Οκτωβρίου.

Θρησκεία, από απόσταση
Το Βατικανό αποφάσισε ότι από χθες η γενική ακρόαση των πιστών από τον πάπα Φραγκίσκο κάθε Τετάρτη και η καθιερωμένη ευλογία της Κυριακής θα πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου. Στόχος της απόφασης αυτής είναι να μην δημιουργούνται ουρές στην είσοδο της πλατείας του Αγίου Πέτρου και στις πύλες της Αγίας Έδρας εξαιτίας των ελέγχων της αστυνομίας.

Δεκατρείς Αμερικανοί, που φέρονται ότι εκτέθηκαν στον κοροναϊό κατά τη διάρκεια ενός «ταξιδιού ζωής» στους Αγίους Τόπους, βρίσκονται σε καραντίνα κοντά στην Βηθλεέμ και βρίσκονται σε συνεννόηση με αμερικανικές και παλαιστινιακές αρχές για να επαναπατριστούν.

Παράλληλα, μια ισπανική παράδοση πριν το Πάσχα, όπου Καθολικοί συρρέουν μαζικά για να φιλήσουν αγάλματα του Ιησού και της Παναγίας, έπεσε θύμα της επιδημίας, καθώς εκκλησίες με κάποια από τα αγάλματα αυτά, είπαν στους πιστούς να μην τα αγγίζουν και ούτε να τα φιλούν.

Τα νέα κλινικά δεδομένα και οι ανησυχίες για μετάλλαξη

Όπως τονίζουν σε πρόσφατο άρθρο στο πολύ έγκριτο περιοδικό Nature, διακεκριμένοι λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι των Ηνωμένων Πολιτειών, σε αρκετές περιπτώσεις η κλινική εικόνα της λοίμωξης από το νέο κοροναϊό είναι ήπια. “Συνεπώς, πιστεύεται ότι πολλά άτομα που έχουν μολυνθεί δεν έχουν αναζητήσει ιατρική φροντίδα και επομένως δεν έχουν επίσημα καταγραφεί ως κρούσματα.

Επιδημιολογικά μοντέλα που έχουν βασιστεί στις αρχικές επιδημιολογικές και κλινικές πληροφορίες για τον νέο κορονοϊό υπολογίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι από 3 ως 6 φορές μεγαλύτερος από τον επίσημα καταγεγραμμένο στις αρχές Φεβρουαρίου”. Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Δημόπουλο, ο οποίος μίλησε στο ΑΜΠΕ, “τα στοιχεία αυτά δημιουργούν δύο βασικές ανησυχίες στους επιστήμονες.

Η πρώτη αφορά την εξάπλωση της επιδημίας. Εκτιμώντας το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων και συγκρίνοντας με ιστορικά μοντέλα, αρκετοί επιδημιολόγοι θεωρούν ότι η καραντίνα που έχει επιβληθεί σε περίπου 50 εκατομμύρια κατοίκους της Κίνας δεν θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Τουναντίον εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξήσει ιδιαίτερα τον αριθμό των κρουσμάτων στον αποκλεισμένο πληθυσμό. Επίσης τα μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων μπορούν να περιορίσουν την επιδημία μόνο κατά 25%.

Η δεύτερη ανησυχία αφορά την περίπτωση να γίνει ο νέος κοροναϊός ενδημικός στον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει τη διαρκή κυκλοφορία του ιού μεταξύ των ανθρώπων και την εμφάνιση περιοδικών εξάρσεων της λοίμωξης όπως συμβαίνει με τον ιό της γρίπης.

Η ανησυχία προκύπτει από την αναγνώριση κρουσμάτων με ήπια ή και χωρίς καθόλου συμπτώματα που μπορούν να συντηρήσουν τη διαρκή κυκλοφορία του ιού μεταξύ των ανθρώπων. Κάτι αντίστοιχο δεν υπήρχε στην επιδημία του ιού SARS καθώς όλα τα κρούσματα είχαν σοβαρή κλινικά εικόνα και μπορούσαν να ταυτοποιηθούν και να απομονωθούν. Μένει να φανεί αν κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και με τον νέο κοροναϊό”.

Ειδικά για το θέμα της μετάλλαξης του νέου ιού και τις συνέπειες που μπορεί αυτό να επιφέρει, οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί, τονίζει ο κ. Δημόπουλος. Είναι γνωστό ότι οι ιοί συνεχώς μεταλλάσσονται κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Επιπλέον, ένας ιός που έχει μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο θα υποστεί μεταλλάξεις προκειμένου να προσαρμοστεί στον νέο του ξενιστή. Δεν έχει όμως καταγραφεί ως τώρα μετάλλαξη που να έκανε κάποιον ιό περισσότερο μολυσματικό εν μέσω επιδημίας. Επιπλέον, τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού SARS είχαν μικρότερη ικανότητα μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων.

“Προφανώς, η επιδημία του νέου κοροναϊού προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Βέβαια, η θνητότητα είναι χαμηλή, περίπου στο 2% και πιθανώς ακόμα μικρότερη αν υπολογίσει κανείς τις περιπτώσεις των ατόμων που παραμένουν ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί και δεν έχουν διαγνωσθεί. Υπάρχει όμως μεγάλη ανησυχία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου σε χώρες με λιγότερο ανεπτυγμένα συστήματα υγείας που δεν θα μπορούν να διαχειριστούν μεγάλο αριθμό ασθενών”.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα