Εκτίμηση – σοκ από το αμερικανικό Πεντάγωνο: Πύραυλος του Ιράν κατέρριψε κατά λάθος το ουκρανικό Boeing

Ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου, ένα στέλεχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και ένα στέλεχος των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών, ανέφεραν στο περιοδικό Newsweek, πως το αεροσκάφος Boeing 737 των ουκρανικών αερογραμμών χτυπήθηκε κατά λάθος από αντιαεροπορικό πύραυλο του Ιράν.

Το αεροσκάφος τύπου 737-800 σταμάτησε να μεταδίδει δεδομένα λίγες ώρες μετά από την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, λίγα μόλις λεπτά πριν από τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ. Είχε προορισμό το Κίεβο της Ουκρανίας.

Το αεροσκάφος πιστεύεται ότι χτυπήθηκε από ένα Ρωσικό σύστημα πυραύλων Tor-M1, γνωστό στο ΝΑΤΟ ως Gauntlet, δήλωσαν οι τρεις αξιωματούχοι που μίλησαν στο Newsweek υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ένα αξιωματούχος του Πενταγώνου και ένας ακόμη αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ δήλωσαν στο Newsweek ότι το Πεντάγωνο θεωρεί πως το περιστατικό ήταν τυχαίο. Τα αντιαεροπορικά συστήματα του Ιράν ήταν πιθανότατα ενεργά μετά την πυραυλική επίθεση κατά αμερικανικών στόχων, ως αντίποινα στη δολοφονία την περασμένη εβδομάδα του στρατηγού Σουλεϊμανί με την εντολή του Ντόναλντ Τραμπ.

Η κεντρική διοίκηση των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα στο Newsweek. Επίσης δεν έγινε κανένα σχόλιο από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ ή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Κανένας από τους 176 επιβάτες του αεροσκάφους δεν επέζησε.

Σχετικά Άρθρα