Ιρανικό χτύπημα: Αναμένεται διάγγελμα Τραμπ – “Ολοκληρωτικός πόλεμος αν υπάρξουν αντίποινα”

Ακόμη ένα βήμα προς τη σύγκρουση Τεχεράνη και Ουάσιγκτον, με την παγκόσμια αγωνία να χτυπά κόκκινο. Ως αντίποινα για τη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, με εντολή Τραμπ, η Τεχεράνη εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση σε αμερικανικούς στόχους στη Βαγδάτη.  Και ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος ετοιμάζεται να απευθύνει διάγγελμα η Τεχεράνη ξεκαθαρίζει: «Αν ανταποδώσει τα πλήγματα η Αμερική, είναι έναρξη πολέμου».

Το Ιράν δεν επιδιώκει τον πόλεμο, αλλά η αντίδρασή του έναντι οποιασδήποτε επίθεσης θα είναι συντριπτική, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπιί μέσω Twitter, μερικές ώρες μετά τα πλήγματα με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σε αντίποινα για τη δολοφονία του διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς, του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη την Παρασκευή.

Εξέφρασε επίσης τις «ευχαριστίες» της κυβέρνησης του Ιράν στους Φρουρούς της Επανάστασης για την «επιτυχή» επιχείρηση.

Από την πλευρά του σύμβουλος του προέδρου του Ιράν προειδοποίησε ότι εάν ο αμερικανικός στρατός ανταποδώσει τα πλήγματα, βομβαρδίζοντας στόχους στην ιρανική επικράτεια, θα πυροδοτήσει την έναρξη πολέμου.

Αποτέλεσμα εικόνας για iran missile

«Οποιαδήποτε (…) στρατιωτική ενέργεια των ΗΠΑ θα αντιμετωπιστεί με ολοκληρωτικό πόλεμο απ’ άκρου σ’ άκρο της περιοχής», ανέφερε μέσω Twitter ο Χισαμεντίν Ασένα, σύμβουλος του Χασάν Ρουχανί, ο οποίος συμπλήρωσε πως «οι σαουδάραβες όμως μπορεί να πάρουν διαφορετικό δρόμο, να έχουν απόλυτη ειρήνη». Δεν έκανε σαφές τι εννοούσε με το σχόλιό του για το σουνιτικό βασίλειο, μεγάλο αντίπαλο της σιιτικής Ισλαμικής Δημοκρατίας στην περιοχή.

Τεχεράνη και Ριάντ εμπλέκονται σε πολέμους μέσω ενδιαμέσων στην περιοχή για δεκαετίες, από το Ιράκ και τη Συρία ως την Υεμένη. Η Τεχεράνη έχει καλέσει επανειλημμένα το Ριάντ να καταβάλλει προσπάθειες αποκλιμάκωσης ώστε να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

Μπαράζ επιθέσεων σε δύο βάσεις

Είναι «σαφές» ότι το Ιράν εξαπέλυσε επιθέσεις εκτοξεύοντας «τουλάχιστον δώδεκα βαλλιστικούς πυραύλους» εναντίον δύο βάσεων που χρησιμοποιεί ο διεθνής αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ στην ιρακινή επικράτεια, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμη στη φάση «της αποτίμησης των ζημιών της μάχης», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν, σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι οι βάσεις οι οποίες στοχοθετήθηκαν ήταν η Άιν αλ Άσαντ και άλλη μία στην Αρμπίλ (ιρακινό Κουρδιστάν).

Συμπλήρωσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν το προσωπικό, τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή».

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε ότι εκτοξεύθηκαν τουλάχιστον 35 βαλλιστικοί πύραυλοι από τους Φρουρούς της Επανάστασης με στόχο δύο βάσεις, στην Άιν αλ Άσαντ (Άνμπαρ) και στην Αρμπίλ (ιρακινό Κουρδιστάν).

Ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News μετέδωσε πως εκτοξεύθηκαν 15 πύραυλοι, εκ των οποίων τους στόχους έπληξαν 11, επικαλούμενο αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

https://youtu.be/j5WfRJEsIPc

Φρουροί της Επανάστασης: «Είναι απλώς το πρώτο βήμα»

Αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι οι επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους ήταν «απλώς το πρώτο βήμα» και πρόσθεσε πως η Τεχεράνη δεν πρόκειται να διστάσει ούτε να λυπηθεί να πλήξει Αμερικανούς στρατιώτες, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Οι πυραυλικές επιθέσεις σήμερα ήταν απλώς το πρώτο βήμα. Ο [αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ] Τραμπ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή ώστε να μην είναι εντός ακτίνας δράσης μας», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματικός, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, η οποία δεν τον κατονόμασε.

Εξάλλου, το πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης θεωρούν το Ισραήλ «συνεργό» των ΗΠΑ στη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, του διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς, την Παρασκευή σε αεροπορικό πλήγμα στη Βαγδάτη.

«Στο πλαίσιο αυτού του εγκλήματος, δεν διαχωρίζουμε το Ισραήλ από τις ΗΠΑ», μετέδωσε το FARS, επικαλούμενο ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.

Νωρίτερα, το ειδικό αυτό σώμα των ένοπλων δυνάμεων απείλησε να πλήξει το Ισραήλ και «κυβερνήσεις χωρών-συμμάχων» των ΗΠΑ στην περιοχή σε περίπτωση αντεπιθέσεων από πλευράς του αμερικανικού στρατού.

Σε κάθε αμερικανική πράξη αντιποίνων θα δίνεται σκληρή απάντηση από το Ιράν, ανέφερε ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.

Σε κατάσταση συναγερμού το Ισραήλ

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν η Πολεμική Αεροπορία και η διοίκηση αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσε το Ιράν, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

Κατά την ίδια πηγή, ισραηλινά μαχητικά κινούνται ιδίως στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Διάγγελμα Τραμπ

Στον Λευκό Οίκο βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες προκειμένου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες των ΗΠΑ, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ έφθασαν στο κτίριο της αμερικανικής προεδρίας, όπου μετέβησαν εσπευσμένα μετά την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν εναντίον τουλάχιστον δύο αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ.

Πρώτη αντίδραση

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανήγγειλε μέσω Twitter ότι πρόκειται να κάνει δηλώσεις σχετικά με το Ιράν αργότερα σήμερα Τετάρτη.

Πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία αποτίμησης της κατάστασης μετά τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης.

Στην πρώτη του αντίδραση, ο ένοικος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωνε μέσω Twitter ότι «μέχρι τώρα, όλα πάνε καλά!».

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Σχετικά Άρθρα