ΕΕ σε Ερντογάν: Μην παρεμβαίνεις στα εσωτερικά της Λιβύης – Ζητάμε εκεχερεία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εργαστεί για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λιβύη, διαμήνυσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, καλώντας την Τουρκία να μην στείλει στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και τεχνικές ομάδες για να στηρίξουν την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA). «Ζητάμε εκεχειρία και ζητάμε επίσης να σταματήσει η κλιμάκωση και να τερματιστούν οι εξωτερικές παρεμβάσεις που αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας για το θέμα της Λιβύης.

«Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια αναφορά στην απόφαση της Τουρκίας να παρέμβει σε στρατό στη Λιβύη, κάτι που εμείς απορρίπτουμε», πρόσθεσε.

Διπλωματικός μαραθώνιος Δένδια

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η ελληνική κυβέρνηση επιδίδεται σε έναν μαραθώνιο επαφών με στόχο την διπλωματική απομόνωση του Ερντογάν. Μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο ο Νίκος Δένδιας θα αναχωρήσει για την Αίγυπτο όπου την Τετάρτη θα συμμετάσχει στην πενταμερή σύνοδο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ιταλίας.

Στόχος της συνάντησης είναι η αξιολόγηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το πώς θα αντιμετωπιστεί η κινητικότητα της Τουρκίας και η επιθετική της στρατηγική. Η προσθήκη της Ιταλίας κάνει το ραντεβού της Τετάρτης ακόμα πιο σημαντικό αφού οι γείτονες έρχονται όλο και πιο κοντά στην ελληνική πλευρά και όλες οι πλευρές ευελπιστούν το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση της Ρώμης το «πράσινο φως» για την κατασκευή του EastMed. Η ελληνική πλευρά βλέπει με ικανοποίηση πως υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων με την Γαλλία τόσο ως προς το θέμα της Λιβύης όσο και στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις πρωτοβουλιές του Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι θα έχει συνάντηση με τους ομολόγους τους για να συζητήσουν την προώθηση των προσπαθειών για εξεύρεση μιας συνολικής πολιτικής διευθέτησης για την κρίση στη Λιβύη και για τις στρατιωτικές ενέργειες που στοχεύουν στο να εμποδίσουν την κινητικότητα της Άγκυρας στην περιοχή. Παράλληλα με την πενταμερή συνάντηση στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν αύριο και μεθαύριο συνομιλίες σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με την Αθήνα να επιμένει για πρόοδο στο ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο.

Σχετικά Άρθρα