“Ζούγκλα” η αγορά εργασίας με πρόσχημα τον κοροναϊό – Απαιτείται ασπίδα προστασίας

 “Ζούγκλα” η αγορά εργασίας με πρόσχημα τον κοροναϊό – Απαιτείται ασπίδα προστασίας

Ταυτόχρονα με το μείζονα στόχο της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, της ζωής ενός εκάστου ανθρώπου που ζει στη χώρα μας, έρχεται τώρα να αναδειχθεί και ένα άλλο θέμα, αυτό της οικονομίας και της εργασίας. Το θέμα απασχόλησε τις χθεσινές τηλεδιασκέψεις του πρωθυπουργού -ετέθη από τον Αλέξη Τσίπρα και την Φώφη Γεννηματά- ενώ το θέμα «σηκώνει» σήμερα μερίδα του Τύπου («Αυγή», «Εφημερίδα των Συντακτών», «Ριζοσπάστης»).  

Και όπως και η οικονομική κρίση έγινε ευκαιρία για κάποιους, έτσι και τώρα αρκετοί εργοδότες προσπαθούν να μετακυλίσουν το, υπαρκτό αναμφίβολα, κόστος στους εργαζόμενους. Απολύσεις, αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών, μείωση μισθών, απλήρωτες υπερωρίες, πιέσεις για… οικειοθελείς αποχωρήσεις, αλλά και ελλιπή μέτρα υγιεινής είναι μερικές μόνον, από τις καταγγελίες που φθάνουν σε εργατολόγους και ΜΜΕ (η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος σιωπά μέχρι στιγμής).

Τούτων δοθέντων οι προγραμματισμένες για αύριο, εκτός απροόπτου, ανακοινώσεις των υπουργών κ.κ. Σταϊκούρα, Βρούτση και Γεωργιάδη αποκτούν εντελώς κρίσιμο χαρακτήρα.

Το σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για μηνιαίο επίδομα 400 – 500 ευρώ σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο εργαζομένους (όπως αναφέρεται σήμερα στον «Ελεύθερο Τύπο») προφανώς δεν αρκεί ούτε καλύπτει το σύνολο των πληγέντων.

Οι ανακοινώσεις «πατάνε» στις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup, βάσει των οποίων ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ δεν ισχύει για φέτος (χωρίς να είναι σαφές αν υπάρχει κάποιος άλλος στόχος), ενώ δαπάνες για θωράκιση του συστήματος υγείας, χρηματοδότηση οικονομίας αλλά και το μεταναστευτικό/προσφυγικό, εξαιρούνται των υπολογισμών για το δημοσιονομικό στόχο.

Με τι λεφτά όμως, εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος, θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα στήριξης της εθνικής οικονομίας, εργοδοτών και εργαζομένων; Εδώ έρχεται να «κουμπώσει» το «μαξιλάρι» των 35 δισ. που άφησαν Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σημειώνει εμφατικά στη δήλωσή του μετά την τηλεδιάσκεψη, «του ζήτησα (σ.σ. από τον πρωθυπουργό) να μη διστάσει να αξιοποιήσει μέρος από το απόθεμα των 35 δισ. για τις ανάγκες που θα προκύψουν». Μάλιστα, στη συνέχεια της δήλωσής του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραθέτει σειρά δράσεων που, κατά την άποψή του, πρέπει να στηριχθούν είτε στο χώρο της Δημόσιας Υγείας είτε σε αυτόν της Οικονομίας – Εργασίας.

«Δεν θα αργήσει να το αξιοποιήσει ο Μητσοτάκης το ‘μαξιλαράκι’» εκτιμούσε εξάλλου υψηλόβαθμη πηγή του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο libre.gr., και υπάρχουν, πράγματι, δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα τις προηγούμενες ημέρες που προϊδεάζουν στην κατεύθυνση αυτή…

Πώς όμως απάντησε ο πρωθυπουργός στα αιτήματα που του έθεσαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ; Το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπήκε στην ουσία περιοριζόμενο στο Μέσο (την τηλεδιάσκεψη δηλαδή, ως μέσο αποφυγής διασποράς της πανδημίας). Και, σύμφωνα με την εικόνα που σχημάτισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συζήτησε με το επιτελείο του, «ο Μητσοτάκης δεν άνοιξε τα χαρτιά του στην τηλεδιάσκεψη, περιορίστηκε να πει ότι θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα».

Πιθανώς δεν άνοιξε τα χαρτιά του, γιατί Μ. Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο δεν είχαν ακόμη αναλύσει από κοινού τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup και τις δυνατότητες που αυτό δίνει στη χώρα μας. Την ώρα που υπό συζήτηση είναι (ακόμα…) το μέτρο της κατ’ εξαίρεση χρήσης από την Ευρωζώνη, των 400 δισ. του ESM (υπό μορφή δανείου;).

Σε κάθε περίπτωση, η ώρα των αποφάσεων και των ανακοινώσεων δεν αργεί…

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα