Ζελένσκι: Συζητήσεις για περιοχές, αλλά όχι παραχώρηση εδαφών

 Ζελένσκι: Συζητήσεις για περιοχές, αλλά όχι παραχώρηση εδαφών

Όπως τουλάχιστον επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο Tass, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στο πρακτορείο Newsmax, έκανε… άνοιγμα προς τη ρωσική πλευρά.

Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, ο Ζελένσκι είπε πως «δεν είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε εδάφη μας γιατί πρόκειται για την ανεξαρτησία και την εθνική μας κυριαρχία. Υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες με συγκεκριμένες περιοχές, υπάρχουν λεπτομέρειες που θα πρέπει να συζητηθούν. Αυτές οι συζητήσεις είναι απαραίτητες ώστε να αρχίσουμε να επιλύουμε αυτές τις δυσκολίες και τις προκλήσεις μέσω διπλωματικών οδών. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα λυθεί τίποτα».

Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε, βέβαια, ούτε ποιες περιοχές εννοεί, ούτε ποιες είναι οι δυσκολίες, αλλά ούτε με ποιον επιθυμεί να συνομιλήσει για εξεύρεση λύση, ωστόσο έχει διαμηνύσει στο παρελθόν ότι επιθυμεί απευθείας επαφές με τον Ρώσο ομόλογό του.

Παράλληλα, θέλησε να διαβεβαιώσει πως το Κίεβο δεν σχεδιάζει να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος, στον απόηχο των εξελίξεων με την παράδοση νέων όπλων από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία.

«Ξέρω ότι οι πολίτες των ΗΠΑ ή κάποιοι μέσα στον Λευκό Οίκο, λένε ότι μπορεί να χρησιμοποιήσουμε όπλα για να επιτεθούμε στη Ρωσία. Κοιτάξτε, εμείς δεν σχεδιάζουμε να επιτεθούμε στη Ρωσία. Δεν μας ενδιαφέρει η Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν παλεύουμε στα εδάφη τους» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρότι υποστήριξε ότι ο στρατός του σημειώνει επιτυχίες και ανακαταλαμβάνει εδάφη στις νότιες περιοχές της Ουκρανίας, περιέγραψε την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα ανατολικά και στο νότιο Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι οι καθημερινές απώλειες των ουκρανικών δυνάμεων ανέρχονται σε 60 – 100 νεκρούς στρατιώτες και περίπου 500 τραυματίες.

Πηγή: efsyn.gr

Χρήστος Σταθόπουλος