• 15 Ιουνίου, 2021

Υψηλοί τόνοι από Ερντογάν πριν από τη συνάντηση με Μπάιντεν – Για ποιο θέμα δεν μίλησε στους δημοσιογράφους

 Υψηλοί τόνοι από Ερντογάν πριν από τη συνάντηση με Μπάιντεν – Για ποιο θέμα δεν μίλησε στους δημοσιογράφους

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε… συνέντευξη Τύπου μόνο σε φιλοκυβερνητικά μέσα, απάντησε για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, ενόψει και τις συνάντησης με τον Τζο Μπάιντεν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, μίλησε για όλα εκτός από ένα θέμα: τον μαφιόζο Πεκέρ και τις κατηγορίες του.

Την ώρα που ο τουρκικός τύπος αναφέρει πως η Τουρκία κάνει «στροφή» στο θέμα των S-400 («αγκάθι» στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ) και διώχνει από το έδαφός της τους Ρώσους αξιωματούχους, όμως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ Μανώλης Κωστίδης, αλλά επιμένει πως τους χρειαζόταν και τους αγόρασε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα βάζει ξανά με τον Μπάιντεν.

Σχεδόν δυο εβδομάδες πριν από την πρώτη τους συνάντηση από την ημέρα που ο Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα, ο πρόεδρος της Τουρκίας «προειδοποίησε» τον Αμερικανό ομόλογό του πως κινδυνεύει να χάσει έναν φίλο: την Τουρκία.

Οι ΗΠΑ διακινδυνεύουν «να χάσουν έναν πολύτιμο φίλο» καθώς «βάζουν με την πλάτη στον τοίχο» την Τουρκία, είπε ο Ερντογάν, που δεν έχει «χωνέψει» την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς.

  • «Αυτοί που σπρώχνουν στον τοίχο τη Δημοκρατία της Τουρκίας χάνουν έναν πολύτιμο φίλο», είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

«Ποιος είναι ο λόγος των εντάσεων; Η λεγόμενη γενοκτονία των Αρμενίων. Δεν είχατε κανένα άλλο πρόβλημα να λύσετε πριν αποφασίσετε να παραστήσετε τον συνήγορο της Αρμενίας;», πέταξε χθες ο Ερντογάν για τον Μπάιντεν, σημειώνοντας πως η Τουρκία δεν είναι καμία μικρή κοινότητα.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε σε αρκετά ακόμη θέματα που δηλητηριάζουν από το 2016 τις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον, ιδίως την αμερικανική υποστήριξη σε κουρδικές ένοπλες οργανώσεις στη Συρία που η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές».

  • «Αν οι ΗΠΑ είναι πράγματι σύμμαχοί μας, σε τίνος την πλευρά πρέπει να συντάσσονται, αυτή των τρομοκρατών ή τη δική μας; Δυστυχώς, συνεχίζουν να υποστηρίζουν τους τρομοκράτες», είπε ο Ερντογάν.

Πάντως στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τζο Μπάιντεν ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να προσπαθήσει να κατεβάσει τους τόνους. Την περασμένη εβδομάδα εκτίμησε πως η συνάντηση μπορεί να επιτρέψει να εγκαινιαστεί «νέα εποχή» στη διμερή σχέση.

Ο Ερντογάν, ηγέτης της Τουρκίας από το 2003, λέει πως είναι πάντα διατεθειμένος να συνεργαστεί με τον ένοικο του Λευκού Οίκου «είτε είναι Ρεπουμπλικάνος, είτε είναι Δημοκρατικός».