• 16 Ιανουαρίου, 2022

Υπουργείο Υγείας Κύπρου: Από 15 έως και 50 ευρώ τα PCR test- Όλα είναι το ίδιο αξιόπιστα και με βάση τις προδιαγραφές E.E

 Υπουργείο Υγείας Κύπρου: Από 15 έως και 50 ευρώ τα PCR test- Όλα είναι το ίδιο αξιόπιστα και με βάση τις προδιαγραφές E.E

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Κύπρου μίλησε στον Realfm και τους Γ. Χουδαλάκη, Γ. Μιχελάκη και Ι. Καλαμαράκη σχετικά με τις τιμές των διαγνωστικών ελέγχων μετά τον θόρυβο που ξέπασε από τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη.

“Δεν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών όσον αφορά το θέμα, υπάρχει και η διόρθωση εκ μέρους του κ. Γεωργιάδη, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα”, τόνισε αρχικά. Και συνέχισε:

“Στην Κύπρο υπάρχει πλαφόν στα 50 ευρώ για τα PCR και στα 10 για τα rapid. Όλα ελέγχονται και δεν τίθεται θέμα αναξιοπιστίας, όλα τα τεστ χρησιμοποιούνται στις ευρωπαϊκές χώρες.

Τα τεστ που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο, ένα PCR που κοστίζει 40 ευρώ ή ένα στο αεροδρόμιο (της Λάρνακας) που κοστίζει 15 ευρώ είναι τα ίδια και γίνονται με τον ίδιο τρόπο. Επιτύχαμε διαπραγμάτευση με εταιρεία- εργαστήριο (κυπριακό) που κάνει τεστ 15 ευρώ στο αεροδρόμιο. Ακόμα και ένα rapid test που έχει εισαχθεί από την Κίνα, χρησιμοποιείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όσον αφορά τον μοριακό έλεγχο, η εταιρεία που έχει σύμβαση με το αεροδρόμιο της Πάφου έχει τιμή με 19 ευρώ. Κάθε πολίτης μπορεί να βρει να κάνει PCR και με 15, και με 25, και με 40 ευρώ.

Εμείς κάναμε ανοικτούς διαγωνισμούς και πετύχαμε τις τιμές.

Όλοι οι επιβάτες που φθάνουν στην Κύπρο υποβάλλονται σε εξέταση μοριακού ελέγχου. Βεβαίως, υπάρχουν κατηγοριοποιήσεις χωρών και ανάλογα με υγειονομικά πρωτόκολλα. Υπάρχει σύσταση να παραμένουν σε περιορισμό μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος. Όσοι φθάνουν π.χ από το ΗΒ τίθεται σε περιορισμό”.