• 29 Νοεμβρίου, 2021

Υπουργείο Μετανάστευσης: Δεν τίθεται θέμα μεταφοράς αιτούντων άσυλο σε δομές στα σύνορα

 Υπουργείο  Μετανάστευσης: Δεν τίθεται θέμα μεταφοράς αιτούντων άσυλο σε δομές στα σύνορα

Refugees and migrants carry their belongings as they flee following a fire at the Moria camp on the island of Lesbos, Greece on September 9, 2020. / Πρόσφυγες και μετανάστες κουβαλάνε τα υπάρχοντά τους καθώς εγκαταλείπουν τον κατεστραμένο από φωτιά προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, Λέσβος, 9 Σεπτεμβρίου 2020.

Εγκύκλιο με την οποία προσδιορίζεται η διαδικασία που θα ακολουθείται για υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι προσέρχονται σε γραφεία Ασύλου της ηπειρωτικής Ελλάδας για να υποβάλουν αίτημα διεθνούς προστασίας, χωρίς προηγουμένως να έχουν καταγραφεί, εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Μετανάστευσης.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο και σε σχετικές διευκρινίσεις του διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου, «σε περίπτωση προσέλευσης ατόμου που δεν έχει υποβληθεί κατά το παρελθόν σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης, ο/η ενδιαφερόμενος/-η θα ενημερώνεται ότι δύναται να υποβάλει αίτημα καταγραφής, στο πλαίσιο της ενιαίας καταγραφής σε ειδικά καθορισμένα σημεία». Από τη διαδικασία αυτή εξαιρούνται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, ενώ για τους διοικητικά ή ποινικά κρατούμενους η διαδικασία παραμένει ως έχει σήμερα. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «τα υφιστάμενα κέντρα σε συνοριακά σημεία (Φυλάκιο, Ζερβού, ΒΙΑΛ, Μαυροβούνι, Λέρος, Κως) εξακολουθούν να λαμβάνουν τα αιτήματα ασύλου από τους παράνομα εισελθόντες στα αντίστοιχα συνοριακά σημεία».

Για την εγκύκλιο, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «δεν τίθεται θέμα μεταφοράς αιτούντων άσυλο για παραμονή σε δομές στα συνοριακά σημεία, ήτοι στα νησιά και τον Έβρο». Επίσης, αναφέρει ότι στόχος είναι να καταπολεμηθούν τα κυκλώματα λαθροδιακινητών που βοηθούν πολίτες τρίτων χωρών να αποφύγουν τον έλεγχο και την καταγραφή στα σύνορα.