• 29 Ιανουαρίου, 2022

Υποβλήθηκε στην Κομισιόν το πρώτο αίτημα πληρωμής ύψους 3,56 δισ. ευρώ για το «Ελλάδα 2.0»

 Υποβλήθηκε στην Κομισιόν το πρώτο αίτημα πληρωμής ύψους 3,56 δισ. ευρώ για το «Ελλάδα 2.0»

Η Ελλάδα υπέβαλε, σήμερα, Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, το πρώτο αίτημα πληρωμής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», έπειτα από την έγκριση του αρμόδιου για το Πρόγραμμα Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και μετά την πλήρη και ενδελεχή ολοκλήρωση όλων των σχετικών οροσήμων και στόχων.

Το συνολικό ύψος της πρώτης δόσης ανέρχεται σε 3,56 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,72 δισ. ευρώ αφορούν στο σκέλος των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και 1,84 δισ. ευρώ στο σκέλος των δανείων, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι:

To ποσό αυτό θα είναι διαθέσιμο το πρώτο τρίμηνο το 2022
Μαζί με την προκαταβολή, που έχει ήδη ληφθεί το σύνολο των χρημάτων που θα έχουν έρθει στα ταμεία του δημοσίου θα ξεπερνά τα 7,5 δισ. ευρώ
Είμαστε η τρίτη χώρα μετά τη Γαλλία και την Ισπανία που υποβάλουμε το σχετικό αίτημα, και αυτό γίνεται μετά την ολοκλήρωση όλων των σχετικών οροσήμων και στόχων
Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την αναγνώριση της προόδου που έχει συντελεστεί αλλά και της δυνατότητας του ελληνικού μηχανισμού του Ταμείου να τρέξει το συνολικό έργο.

Στην σχετική ανακοίνωση, τονίζεται ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που υποβάλλει αίτημα πληρωμής, όπως ήταν από τις πρώτες χώρες που κατέθεσε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην ΕΕ και από τις πρώτες που έλαβε τη σχετική έγκριση, ξεκινώντας άμεσα την υλοποίησή του.