Υπόθεση NOVARTIS: Εμπλοκή στην απολογία Βαξεβάνη – Η ανακρίτρια ζήτησε να τερματιστεί η διαδικασία, αίτηση εξαίρεσης κατέθεσε ο εκδότης

 Υπόθεση NOVARTIS: Εμπλοκή στην απολογία Βαξεβάνη – Η ανακρίτρια ζήτησε να τερματιστεί η διαδικασία, αίτηση εξαίρεσης κατέθεσε ο εκδότης

Αίσθηση προκαλεί η πληροφορία ότι η ανακρίτρια στην οποία απολογείται ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης μετά τις αποκαλύψεις στην υπόθεση Novartis, κάλεσε τον κ. Βαξεβάνη να ολοκληρώσει την απολογία του καθώς αν δεν σταματήσει σήμερα (σσ είναι η 4η μέρα), “μπορεί να θεωρηθεί ως καταχρηστική άσκηση του δικονομικού δικαιώματος της απολογίας του κατηγορούμενου”. Αποτέλεσμα ο εκδότης και οι συνήγοροί του να καταθέσουν αίτηση εξαίρεσης της ανακρίτριας.

Η ανακρίτρια δήλωσε μάλιστα -για πρώτη φορά, αφού δεν είχε αναφέρει κάτι σχετικό τις προηγούμενες ημέρες που κατέθετε ο εκδότης του Documento-, πως όσα καταθέτει ο Κ. Βαξεβάνης είναι εκτός των πλαισίων της υπόθεσης, αφού “αφίσταται στη μέχρι τώρα συνεχιζόμενη μετά από διακοπές απολογία του των πραγματικών περιστατικών που συγκροτούν την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση των αδικημάτων που του αποδίδονται με το κατηγορητήριο, σε βαθμό που υπερβαίνει την ιδιότητά του ως κατηγορούμενο και μετατρέπεται σε μάρτυρα κατηγορίας για υποθέσεις ποινικές, άλλες των οποίων έχουν αρχειοθετηθεί και άλλες ακολουθούν διαφορετική δικαστική διαδρομή ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών αρχών”.

Μάλιστα, η ανακρίτρια, εγκάλεσε τον Κ. Βαξεβάνη για “εντελώς άνιση υπέρ του μεταχείριση σε σχέση με τους λοιπούς κατηγορούμενους που περάτωσαν μέχρι τώρα την απολογία τους, χωρίς διακοπές, όσες συνεχείς ώρες και αν χρειάστηκε να αναλωθούν”.

O Κ. Βαξεβάνης είπε ότι η ανακρίτρια έκανε αυτή την αιφνιδιαστική δήλωση μια ημέρα αφότου ο εκδότης του Documento, απευθύνθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διαφυλαχθεί το νόμιμο δικαίωμά του, να πάρει την απολογία και τις έγγραφες εξηγήσεις της συγκατηγορούμενής του, Ελένης Τουλουπάκη, που δεν έδινε η ανακρίτρια και τελικώς αναγκάστηκε να δώσει.

Μετά το αίτημα της ανακρίτριας ο κ. Βαξεβάνης κατέθεσε αίτηση εξαίρεσης της. Η ανάκριση διακόπηκε και η αίτηση θα εξεταστεί από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Πάντως όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο συνήγορος του Κ. Βαξεβάνη, Βασίλης Καπερνάρος, η ανακρίτρια είχε πληροφορηθεί ότι η απολογία του εκδότη θα διαρκέσει αρκετό χρόνο και όχι μόνο δεν είχε εκφράσει καμία αντίρρηση επ’ αυτών, αλλά το θεωρούσε φυσιολογικό και μάλιστα είχε προχωρήσει σε προγραμματισμό της απολογίας το ερχόμενο διάστημα ενόψει εορτών.

Ξαφνικά όμως, η ανακρίτρια επέδειξε αυτή τη μεταστροφή, πιέζοντας τον Κ. Βαξεβάνη να απαντήσει αν θα ολοκληρώσει σήμερα την απολογία του ή αν θα την τερματίσει η ίδια με απόφασή της.

Όπως δήλωσαν οι νομικοί παραστάτες του εκδότη του Dcoumento, Γιάννης Μαντζουράνης και Βασίλης Καπερνάρος, το όλο ζήτημα δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά καθώς η κ. Αλεβιζοπούλου χρησιμοποίησε στην ανάκριση την τακτική του να διαβάσει έτοιμο κείμενο, το οποίο είχε φέρει μαζί της.

Οι δυο συνήγοροι του Κ. Βαξεβάνη, Γιάννης Μαντζουράνης και Βασίλης Καπερνάρος προχώρησαν σε σκληρές δηλώσεις κατά την αποχώρησή τους από τον Άρειο Πάγο, αποδίδοντας στην ανακρίτρια προσπάθεια να σταματήσουν οι αποκαλύψεις και να προστατευθούν οι κατήγοροι του εκδότη του Documento.

«Σήμερα η ανακρίτρια απεύθυνε τελεσίγραφο στον κ. Βαξεβάνη και στους συνηγόρους υπεράσπισής του ότι αν δεν τελειώσουν μέχρι σήμερα το βράδυ, θα θεωρήσει περαιωμένη την απολογία. Αυτό αποτελεί βάναυση και βάρβαρη παραβίαση των υπερασπιστικών δικαιωμάτων του κατηγορούμενου που δεν είχε άλλη επιλογή, παρά μόνο να ζητήσει την εξαίρεση της κυρίας ανακρίτριας από την άσκηση των ανακριτικών καθηκόντων της», υπογράμμισε ο Γιάννης Μαντζουράνης.

«Σήμερα υποστήκαμε, ουσιαστικά, μία απειλή, υπό τη μορφή επισήμανσης εκ μέρους της κυρίας ανακρίτριας κι εμείς επισημάναμε εντός εισαγωγικών, ότι κάτι συνέβη από χθες. Διότι χθες συζητούσαμε να μην κάνουμε για κάποιους λόγους που οφείλονται όχι σ’ εμάς, αλλά να συνεχίσουμε την Μ. Δευτέρα. Σήμερα μας ανακοινώθηκε, επαναλαμβάνω, υπό μορφή απειλής –η κυρία ανακρίτρια την ονόμασε επισήμανση- ότι σήμερα πρέπει να τελειώσουμε αλλιώς πως θα περαιωθεί σήμερα η διαδικασία της ανάκρισης. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό είναι ένα δείγμα ότι κάτι δεν πήγε καλά από χθες και κάτι δεν πάει καλά συνεχώς όσον αφορά αυτή την κατηγορία στο πρόσωπο του κυρίου Βαξεβάνη και το είχαμε επισημάνει εξαρχής, από το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου. Σήμερα διαβεβαιωθήκαμε, πράγματι ότι κάτι τρέχει. Πιστεύουμε ότι η συνέχεια δεν θα είναι ίδια με ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και θα είναι διαφορετική μέσα στα πλαίσια της δικονομίας και μέσα στα πλαίσια της νομικής ευταξίας. Πιστεύουμε ότι θα ολοκληρώσουμε την ανάκριση, όπως ακριβώς επιτάσσει ο νόμος και ο κώδικας ποινικής δικονομίας για το συμφέρον όλων μας. Επαναλαμβάνω: για το συμφέρον όλων μας», τόνισε από την πλευρά του ο Βασίλης Καπερνάρος.

Παναγιώτης Δρίβας