• 28 Ιανουαρίου, 2021

Προκαλεί σύγχυση και ερωτηματικά ο ΕΟΔΥ με τα “ξεχασμένα” κρούσματα στην Κοζάνη- Έντονες τοπικές αντιδράσεις- Αμφισβητούν την απόφαση για lockdown

 Προκαλεί σύγχυση και ερωτηματικά ο ΕΟΔΥ με τα “ξεχασμένα” κρούσματα στην Κοζάνη- Έντονες τοπικές αντιδράσεις- Αμφισβητούν την απόφαση για lockdown

Ερωτήματα έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες του ιατρικού κόσμου αλλά και των κατοίκων της Κοζάνης, που είδαν ξαφνικά να ανακοινώνεται lockdown στην περιοχή τους, το οποίο όμως όπως όλα δείχνουν και παραδέχεται με υποσημείωση και ο ΕΟΔΥ τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η απόφαση δεν είναι πραγματικά αλλά πρόκειται για… καταγραφή ετεροχρονισμένων κρουσμάτων.

Ο τοπικός Τύπος της Κοζάνης είχε περιγράψει αναλυτικά το πώς φέρονται να ενσωματώθηκαν στα κρούσματα που ανακοινώθηκαν για την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021 και κρούσματα που είχαν καταγραφεί δύο ολόκληρους μήνες νωρίτερα, στις 12 Νοεμβρίου 2020. Και δεν πρόκειται για κάποιο μικρό ποσοστό επί του συνόλου, αλλά για 38 από τα συνολικά 53. Δηλαδή, ενώ υπήρχαν 15 κρούσματα, ανακοινώθηκαν 253% περισσότερα!

«Όπως διαπιστώσαμε σήμερα από ένα τυχαίο λάθος ότι μπορούν να δίνουν και ψευδή στοιχεία χωρίς να σκέφτονται η να σέβονται τον κόπο και τον ιδρώτα των ελεύθερων επαγγελματιών και των ανθρώπων» επισήμανε ο πρόεδρος σωματείου εστίασης της περιοχής, Γιάννης Μπασίνας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης από την πλευρά του ζήτησε άμεσα υπεύθυνες απαντήσεις κάνοντας λόγο για μια «καλοστημένη θεατρική παράσταση». «Απαιτούμε από τις 16 Οκτωβρίου μια επίσημη ενημέρωση για το τι πραγματικά συμβαίνει με την αναφορά των καθημερινών κρουσμάτων», αναφέρουν σε επιστολή τους στον περιφερειάρχη οι έμποροι.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι στην Περιφέρεια Κοζάνης καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 22 κρούσματα. Ωστόσο, δίπλα στο νούμερο, υπάρχει μία υποσημείωσε που αναφέρει ότι «περιλαμβάνονται κρούσματα προηγούμενου χρονικού διαστήματος λόγω καθυστερημένης δήλωσης στο Μητρώο Covid-19».

Το χρονικό με το αλαλούμ

Οι δήμαρχοι της περιοχής ενημερώθηκαν χθες Τρίτη για 15 κρούσματα και στη συνέχεια είδαν τα κρούσματα να αυξάνονται στα 53. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα η χτεσινή ανακοίνωση των κρουσμάτων στην περιοχή έδειξε ότι τα κρούσματα ήταν λιγότερα κι ότι προστέθηκαν κρούσματα του περασμένου Νοεμβρίου.

Επίσημη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ δεν έχουν μέχρι στιγμής οι φορείς, ωστόσο οι δήμαρχοι Κοζάνης, Εορδαίας και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Μαλούτας, έχουν ζητήσει σύγκληση του Συντονιστικού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας «για να έχουμε επίσημη ενημέρωση και να θέσουμε κάποια ζητήματα».

Η Κοζάνη βρίσκεται σε καθεστώς σκληρού lockdown από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου με την απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει από τις 18:00 και όπως επισήμανε ο δήμαρχος Κοζάνης, η απαγόρευση από τόσο νωρίς οδηγεί σε φαινόμενα συνωστισμού σε χώρους πώλησης τροφίμων και σε λαϊκές αγορές.