Υποχρεωτικότητα και τρίτη δόση στους 3 μήνες: Τα κενά στην απόφαση και το “πράσινο φως” από το ΣτΕ

 Υποχρεωτικότητα και τρίτη δόση στους 3 μήνες: Τα κενά στην απόφαση και το “πράσινο φως” από το ΣτΕ

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει προχωρήσει σε κάποια γενική σύσταση ως προς την χορήγηση νωρίτερα της τρίτης δόσης του εμβολίου καθώς προέχει ο εμβολιασμός ανεμβολίαστων συνανθρώπων μας σε όλο τον πλανήτη. Αφήνει όμως ελευθερίες σε κάθε χώρα να αποφασίζει μόνη της για το τι στρατηγική θα ακολουθήσει.

Το σκεπτικό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στη χώρα μας βασίστηκε στα στοιχεία που συνέλεξε σχετικά με την υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες συμπολίτες μας οι οποίοι νοσηλεύονται λόγω covid παρά τον εμβολιασμό τους.

 Η απόφαση βασίζεται στα εξής:

  • Την ανάδυση της παραλλαγής «Όμικρον» και την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα
  • Την ανασκόπηση όλων των διεθνών και εγχώριων δεδομένων σχετικά με τις συστάσεις αναμνηστικού εμβολιασμού για την Covid19
  • Τη διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή «Όμικρον» σε συνδυασμό με την έναρξη του χειμώνα η οποία καθιστά απαραίτητη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας έναντι της νόσου μέσω της επιτάχυνσης του αναμνηστικού εμβολιασμού.

Σχετικά με το κενό ανάμεσα στα όσα είχαν αναφερθεί από τα μέλη της επιτροπής ότι ακόμη χρειάζεται χρόνος για μια τέτοια απόφαση, και την έκτακτη -έως αιφνίδια- χθεσινή συνεδρίαση, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι “Οι αποφάσεις για το πότε συνεδριάζει η επιτροπή ανακοινώνονται επίσημα. Οι επίσημες πληροφορίες είναι ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκλήθη εκτάκτως όταν έλαβε τα στοιχεία και από την δική μας χώρα”.

Σχετικά δε με τα κριτήρια και τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία πλαισιώνουν την απόφαση, θα αναμένουμε μέχρι τη Δευτέρα 6/12 για να μάθουμε λεπτομέρειες.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε επίσης ότι έχουμε αρκετά διαθέσιμα ραντεβού ακόμη και από αυτή την Κυριακή 5/12. Επίσης το μήνυμα που εμφανίζεται στο emvolio.gov.gr για όσους έχουν νοσήσει και πάνε να κλείσουν το ραντεβού τους, αυτή τη στιγμή γράφει «Σύσταση για 6 μήνες», αυτό θα διορθωθεί την Δευτέρα έτσι ώστε να γράφει την καινούργια σύσταση που είναι «Σύσταση για 3 μήνες».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι “Επιχειρησιακά έχουμε αυξήσει κατά πολύ για το μήνα Δεκέμβριο τη δυναμικότητα, η οποία είναι για περισσότερα από 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Έχουν κλειστεί ήδη 1,5 εκατομμύριο ραντεβού και έχουμε λίγο περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο διαθέσιμα ραντεβού. Θα προστεθούν και άλλα στην πορεία και έτσι ο σχεδιασμός είναι όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου να μπορέσουν να κάνουν την αναμνηστική δόση έως τα μέσα Ιανουαρίου”.

Πάντως έντονος είναι ο προβληματισμός που προκαλείται από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής προκατάβαλλε τη σχετική απόφαση, όταν οι επιστήμονες ήταν ακόμη σε αναμονή για επιπλέον στοιχεία που να δικαιολογούν τη μείωση του χρόνου μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης εμβολίου.

Υποχρεωτικότητα, άνοιξε ο δρόμος

Το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 16 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός βηματισμός. Η Ελλάδα, η οποία έχει εφαρμόσει ήδη το μέτρο στους υγειονομικούς κ.α., και πρόσφατα και στους άνω των 60 ετών, εφόσον η πανδημία συνεχίσει να αφήνει ισχυρό αποτύπωμα σε διασωληνώσεις και θανάτους, φέρεται έτοιμη να προχωρήσει στην επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» δηλώνει η κυβέρνηση, τονίζοντας πάντως ότι … «είναι το ύστατο μέτρο». Τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο… Εφόσον απαιτηθεί, να εφαρμόσει το μέτρο είτε και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, είτε το ηλικιακό όριο να κατέβει από τα 60 έτη που ισχύει σήμερα, ενδεχομένως στα 50.

Ο δρόμος πάντως άνοιξε και είναι… «ελεύθερος» με τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με μία απόφαση «σταθμό» έκρινε ότι οι επίμαχες αποφάσεις της κυβέρνησης για υγειονομικούς, Πυροσβεστικό Σώμα (ΕΜΑΚ), και άλλες κατηγορίες είναι συνταγματικές… Η απόφαση αποτελεί δικαστικό προηγούμενο για επέκταση του μέτρου σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων και σε πληθυσμιακές ομάδες με ηλικιακά κριτήρια .

Το σκεπτικό του Ανώτατου Δικαστηρίου βασίζεται σε δύο βασικούς παράγοντες που, όπως σημειώνεται, προστατεύονται με τον εμβολιασμό: τη δημόσια υγεία και τη ζωή των πολιτών.

Το ΣτΕ έκρινε ότι υποχωρούν όλα τα συνταγματικά εμπόδια που θα μπορούσαν να τεθούν κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, καθώς τα προστατευόμενα αυτά αγαθά, είναι υπέρτατα και η όποια στάθμιση μπορεί να γίνει με άλλα αγαθά, δεν μπορεί παρά να τα αναδείξει ως ύψιστα.

Έτσι κλείνει το κεφάλαιο των αμφισβητήσεων και η απόφαση αποτελεί «διαβατήριο» στα χέρια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, εφόσον το κρίνει αναγκαίο.

Στην κυβέρνηση πάντως είναι έκδηλη η ικανοποίηση για το γεγονός ότι «ξεκόλλησε» ο ρυθμός των εμβολιασμών για την πρώτη δόση, μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης έως το μεσημέρι της Παρασκευής, 50.000 πολίτες είχαν κλείσει ραντεβού.

«Και οι μισοί από τους 520.000 υπόχρεους (πάνω από 60 ετών) να κάνουν το εμβόλιο, θα έχουμε καταφέρει να θωρακίσουμε σημαντικά την κοινότητα» δηλώνουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Υπενθυμίζεται ότι όποιος υπόχρεος δεν έχει κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου έως τις 16 Ιανουαρίου, τότε επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως.

Με πληροφορίες από news247.gr, newsit.gr

Σχετικά Άρθρα