• 19 Ιουλίου, 2021

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους εκπαιδευτικούς – Δισταγμός για τοπικά lockdown, στον “αέρα” το σχέδιο για ελέγχους με δεκάδες τεστ στα νησιά

 Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους εκπαιδευτικούς – Δισταγμός για τοπικά lockdown, στον “αέρα” το σχέδιο για ελέγχους με δεκάδες τεστ στα νησιά

Έξι από τα πλέον κοσμοπολίτικα τουριστικά θέρετρα μπήκαν στο πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης… πριν φτάσει η καρδιά του καλοκαιριού σφίγγοντας τον κλοιό των αποφάσεων. Σε Μύκονο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Ίο, Σαντορίνη και Πάρο ο κοροναϊός καλπάζει σύμφωνα με τους επιστήμονες και σε αρχική φάση αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το πρώτο σκαλοπάτι στην κυβερνητική κλίμακα επιδημιολογικου συναγερμού δηλαδή ο διπλός εβδομαδιαίος έλεγχος (1 self test+1 rapid test) των ανεμβολίαστων εργαζομένων σε εστίαση και τουρισμό.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Η επιβολή του εν λόγω μέτρου όχι οριζόντια αλλά σε μη εμβολιασμένους εργαζόμενους στις παραπάνω επιβαρυμένες περιοχές, δείχνει και το μοντέλο των τοπικών περιορισμών, που θα μπορούσαν να ξεδιπλωθούν από την κυβέρνηση αν η κατάσταση επιδεινωθεί. Πολλάκις κυβερνητικά στελέχη έχουν μιλήσει για τοπικά lockdown, που θα απευθύνονται στους ανεμβολίαστους.

  • “Ακόμα και στα τοπικά lockdown, θα ακολουθηθεί η ίδια αρχή. Οι εμβολιασμένοι δεν μπορούν να περιοριστούν, αφού δεν κινδυνεύουν” επισήμανε προϊδεάζοντας ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνης Γεωργιάδης.

Συνάγεται λοιπόν ότι τοπικοί περιορισμοί όπως πχ αυτοί που επιβλήθηκαν πέρυσι στον Πόρο με ωράριο λήξης της εστίασης, κλείσιμο της νυχτερινής διασκέδασης και απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα δεν έχει ελπίδες να επαναληφθεί. Αντίθετα, στις δραστηριότητες της εστίασης και της διασκέδασης θα μπαίνει φίλτρο, ενδεχομένως του αρνητικού τεστ, για να συμμετέχει ο μη εμβολιασμένος. Ακόμη το σχέδιο βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας με κύριο αστερίσκο αν θα μπορούν μονάδες υγείας στην περιφέρεια και δη στα νησιά να ανταποκριθούν στον όγκο διενέργειας εκατοντάδων τεστ καθημερινά αλλά και ποιος/πως θα αναλάβει τον έλεγχο της εφαρμογής τέτοιων μέτρων.

  • Στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίζουν να μην χρειαστεί να προχωρήσουν σε τοπικά περιοριστικά μέτρα καθώς θα ήταν καταστροφικό για τον τουρισμό. “Οπου χρειαστεί -και το απευχόμαστε- θα υπάρξουν σημειακές παρεμβάσεις. Η πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι οριζόντιο lockdown και δεν θα πάει σε οριζόντιο lockdown, από τη στιγμή που υπάρχει ασπίδα εμβολίου, την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε” δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελια Πελωνη.

Επιμένουν στην κυβέρνηση να δίνουν έμφαση στους εμβολιασμούς, όσο ακόμη η νέα έξαρση του κοροναϊού δεν πιέζει με εκθετικό τρόπο τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, περίπου μισό εκατομμύριο ραντεβού κλείστηκαν σε δεκαπέντε μέρες και υπό την δαμόκλειο σπάθη των υποχρεωτικών εμβολιασμών που έπονται (βλ. εκπαιδευτικοί)  εκτιμάται ότι πολλοί θα σπεύσουν να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα του εμβολιασμού τους.

  • Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την φημολογία οτι δύο ίσως και τρεις βουλευτές της ΝΔ συμπεριλαμβάνονται στους δέκα ανεμβολιαστους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου. Ακόμη και φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης κούνησαν το δάκτυλο ότι σε επίπεδο πολιτικής ουσίας και σημειολογίας δεν νοείται να μην συμμετέχει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα στην γραμμή του εμβολιασμού.

Τον γόρδιο δεσμό έκοψε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Ιωάννης Μπούγας,  ο οποίος στην χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων εισηγήθηκε οι μη εμβολιασμένοι βουλευτές, ανεξαρτήτως του κόμματος στο οποίο ανήκουν, εφόσον δεν ανταποκριθούν θετικά στη σύσταση να εμβολιαστούν  να μην έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία στην Ολομέλεια και στις επιτροπές αλλά αντίθετα οι παρεμβάσεις τους να γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης.