• 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σε ποια νοσοκομεία εντοπίζονται τα μεγαλύτερα κενά – Πόσοι είναι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

 Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σε ποια νοσοκομεία εντοπίζονται τα μεγαλύτερα κενά – Πόσοι είναι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απαντούν οι υγειονομικοί όλης της χώρας στην απόφαση της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ την ίδια ώρα στα νοσοκομεία παρουσιάζονται μεγάλα κενά στην αναπλήρωσή τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 15.000 υγειονομικοί -σε σύνολο περίπου 115.000- δεν θα βρίσκονται από σήμερα στις θέσεις εργασίας τους.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστων καταγράφεται στο γενικό νοσοκομείο Χαλκιδικής, όπου εκτιμάται πως τελικά δεν εμβολιάστηκαν περίπου 220 από τους συνολικά 500 υγειονομικούς.

Στην Πάτρα, στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, θα βγουν σε αναστολή περίπου 250 από τους 1.300 υγειονομικούς. Πολλοί περισσότεροι είναι στο πανεπιστημιακό γενικό δημόσιο νοσοκομείο στο Ρίο.

Επικοινωνία Τσίπρα – Αποστολάκη: Πρόεδρε με παγίδευσαν

Στη Θεσσαλονίκη, από τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ βγαίνουν σε αναστολή περίπου 250 υγειονομικοί.

Στη Λέσβο, δεν κατέθεσαν πιστοποιητικό εμβολιασμού περίπου 35 υγειονομικοί, κυρίως νοσηλευτές, σε σύνολο 770 ατόμων.

Στο Αττικόν, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί υπολογίζονται σε 180.

Χαμηλότερα τα ποσοστά εμβολιασμού σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό

Σημειώνεται πως τα ποσοστά των γιατρών που προχώρησαν τελικά σε εμβολιασμό είναι υψηλά και με βάση τις τελευταίες πληροφορίες εκτιμώνται κοντά στο 93% στο δημόσιο τομέα. Πολύ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά εμβολιασμού στο νοσηλευτικό προσωπικό (περίπου στο 82%), όπως και στο διοικητικό προσωπικό.

Όπως έχουν διευκρινίσει κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όσοι από τους ανεμβολίαστους αποφασίσουν να εμβολιαστούν αργότερα, δεν είναι σίγουρο πως θα επιστρέψουν αυτομάτως και στις θέσεις τους.

Αντιδράσεις

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, διοργάνωσε συγκέντρωση το πρωί στην πύλη του Νοσοκομείου. «Μπλοκάρουμε την ίδια τη διαδικασία αναστολής καθηκόντων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου. «Λέμε ναι στο μαζικό-καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού και λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Δεν θα επιτρέψουμε καμιά αναστολή, καμιά απόλυση, καμιά πειθαρχική δίωξη συναδέλφου με πρόσχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Μυτιλήνη: Κινητοποιήσεις κατά της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν εργαζόμενοι το πρωί, έξω από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο αναστολής εργασίας για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιασθεί. ‘Αλλη ομάδα εργαζομένων προχώρησε σε κατάληψη των γραφείων του διοικητή και της διεύθυνσης προσωπικού του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης υπολογίζεται ότι 25 εργαζόμενοι, από τους οποίους επτά είναι γιατροί, δεν έχουν εμβολιαστεί.

Χανιά: Συγκέντρωση εργαζομένων που αντιδρούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, στην πύλη του νοσοκομείου της πόλης

Στους 109 ανέρχεται ο αριθμός των εργαζομένων στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χανίων «’Αγιος Γεώργιος», που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του covid-19 και από σήμερα τίθενται σε αναστολή εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στο νοσηλευτικό ίδρυμα είναι συνολικά 1341, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης, το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων στο νοσοκομείο είναι αυτό των γιατρών 97%, δηλαδή 255 από 263, και ακολουθεί το διοικητικό προσωπικό με ποσοστό 94%, δηλαδή 111 από 118 εργαζόμενους.

Σε επίπεδο νοσηλευτικού προσωπικού εμβολιάστηκε το 91% δηλαδή 551 από 598, ενώ στο λοιπό προσωπικό έχει εμβολιαστεί το 89% δηλαδή, 424 από 471.

Το πρωί, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, που αντιδρούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική πύλη του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση εξέφρασαν την άποψη ότι η αναστολές εργασίες θα δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου, ενώ παράλληλα ζήτησαν την ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό.