• 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Υποχρεωτικός εμβολιασμός με απλή υπουργική απόφαση – Επανέρχονται τα σενάρια, ξορκίζουν το lockdown

 Υποχρεωτικός εμβολιασμός με απλή υπουργική απόφαση – Επανέρχονται τα σενάρια, ξορκίζουν το lockdown

Με το τείχος ανοσίας στο 53,5% επί του γενικού πληθυσμού ή 62,7% επί του ενήλικου πληθυσμού υπολογίζοντας τους πλήρως εμβολιασμένους και κοντά στο 70% αν συμπεριληφθούν και όσοι νόσησαν από την covid 19, η κυβέρνηση έχει προ πολλού αντιληφθεί ότι το να μην ξαναμπεί η οικονομία σε καθεστώς lockdown δεν είναι ένας εύκολος στόχος.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Ο δείκτης θετικότητας χθες ήταν στο 5,5% και η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 69%. Μέσα σε αυτό το δυσοίωνο περιβάλλον, είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι διάφορα ευρήματα ευαισθητοποίησης/ κίνητρα δεν αποδίδουν.

Με την φράση  “η κοινωνία δεν θα γίνει όμηρος των αρνητών” δια χειλέων του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου και πιο καυστικά σχόλια εκ μέρους του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι “μια μικρή, άλλα όχι ασήμαντη μειοψηφία, των πολιτών έχει αποφασίσει να τινάξει το σύστημα υγείας της χωράς μας στον αέρα”, η κυβέρνηση ενεργοποιεί ένα κοινωνικό lockdown για τους ανεμβολίαστους.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εσωτερικούς χώρους καφέ, μπαρ, εστιατορίων, θεάτρων, σινεμά και κέντρων διασκέδασης δεν θα έχουν πρόσβαση όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Κάποια κυβερνητικά στελέχη διακινούν ότι ίσως για τα θέατρα και τα σινεμά όπου οι θεατές θα φορούν μάσκες, θα μπορούσε να υπάρξει ένα παράθυρο εισόδου και ανεμβολίαστων με την υποχρέωση προσκόμισης όμως εργαστηριακού τεστ.
  • Ένα εργαστηριακό τεστ θα απαιτείται να πληρώσουν και να προσκομίσουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Το κόστος εξετάζεται να μειωθεί ελαφρά, με νέα παρέμβαση της κυβέρνησης και επιβολή οριζόντιας τιμής των rapid test στα 10 ευρώ.
  • Δεν αποκλείεται ο διπλός εργαστηριακός έλεγχος ανά εβδομάδα να διατηρηθεί και τους φθινοπωρινούς μήνες για τους εργαζόμενους στην εστίαση.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξαναζέστανε τα σενάρια υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων του δημόσιου τομέα. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο υπόψη αυτή την στιγμή, ωστόσο υπενθυμίστηκε στους ακόμη δύσπιστους ότι υπάρχει και αυτή η επιλογή, που μάλιστα ενεργοποιείται με απλή υπουργική απόφαση.

Την 1η Σεπτέμβρη ανοίγει η πλατφόρμα για την χορήγηση της τρίτης δόσης σε ευπαθείς ομάδες καταρχάς. Η ειδική επιτροπή εμβολιασμού συστήνει η αναμνηστική δόση να χορηγείται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις για τις εξής περιπτώσεις:

  • Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
  • Άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση
  • Καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία κλπ) ή καρκινοπαθείς με αιματολογικές νόσους
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αυτοάνοσα, αντιφλεγμωνώδη νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με HIV λοίμωξη.