Υποχρεωτικός εμβολιασμός: “Αιτία πολέμου” για την ΠΟΕΔΗΝ – Γιαννάκος στο libre: “Να πάρει πίσω το νόμο η κυβέρνηση”

 Υποχρεωτικός εμβολιασμός: “Αιτία πολέμου” για την ΠΟΕΔΗΝ – Γιαννάκος στο libre: “Να πάρει πίσω το νόμο η κυβέρνηση”

Την έντονη αντίθεσή της στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της Covid-19, στο υγειονομικό προσωπικό, εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ενώ έχει ήδη προαναγγείλλει κινητοποιήσεις και προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Ειδικότερα, η ΠΟΕΔΗΝ, που χαρακτηρίζει «αιτία πολέμου» την εφαρμογή του νόμου περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αποφάσισε συγκέντρωση συνδικαλιστικών στελεχών, την Τρίτη 27 Ιουλίου, στις 11πμ, έξω από το υπουργείο Υγείας. Επίσης, θα καταθέσει προσφυγή σε κάθε αρμόδιο Δικαστήριο, ενώ κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της τον Αύγουστο, με πανελλαδική κινητοποίηση στο πλαίσιο στάσης εργασίας 10πμ – 15μμ στις 26 Αυγούστου. Παράλληλα, καλεί τους νοσηλευτές εμβολιασμένους και μη να μην κοινοποιήσουν στις υπηρεσίες πιστοποιητικό εμβολιασμού ή φυσικής νόσησης.

Για να μας εξηγήσει αναλυτικότερα το σκεπτικό της έντονης αυτής αντίδρασης των υγειονομικών, το libre μίλησε με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλη Γιαννάκο.

«Είναι αρνητικό που προσπαθούν να επιβάλουν με εξαναγκασμό να εμβολιαστούν οι συνάδελφοι που δεν το έχουν κάνει έως τώρα. Η Πολιτεία οφείλει να σέβεται τη διαφορετικότητα της άποψης ή τους φόβους που εκφράζονται από όλους εκείνους που αρνούνται τον εμβολιασμό, ως έκφραση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της προσωπικότητας κάθε πολίτη!».

Τόκιο: Σάλος με την μετάδοση – Δεν έδειξαν τον Πετρούνια

·         Δηλαδή, είστε αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα και όχι με τον εμβολιασμό;

«Ναι, είμαστε αντίθετοι στην υποχρεωτικότητα. Θεωρούμε ότι ούτως ή άλλως έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού και το γνωρίζει και η Επιτροπή Βιοηθικής: από το ποσοστό του 50% τους πρώτους μήνες, έχουμε φτάσει τώρα στο 90%, ένα ποσοστό που θεωρείται καθολική συμμετοχή και είμασταν σίγουροι ότι θα είχαμε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή.
Το μέτρο της κυβέρνησης για υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό των υγειονομικών επί ποινή αναστολής της εργασιακής σχέσεως αποτελεί ένα εξαιρετικά ανάλγητο μέτρο χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο που προκαλεί λάθος εντυπώσεις στην κοινωνία, περνάει λάθος μηνύματα στον κόσμο.

Όταν ο γενικός πληθυσμός είναι εμβολιασμένος σε ποσοστό 45% και εμείς είμαστε στο 90% θα έπρεπε να αποτελούμε παράδειγμα προς μίμηση και όχι να εφαρμόζει σε εμάς την υποχρεωτικότητα, αναγγέλλονται μέτρα κατά των υγειονομικών αν δεν εμβολιαστούν στο 100%.
Οι ιερείς έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 25% και πολλοί από αυτούς κηρύττουν να μην εμβολιάζεται κάνεις…

Όταν επιβάλλει η κυβέρνηση στους υγειονομικούς -που γνωρίζουν από εμβόλια και φάρμακα- να εμβολιάζονται υποχρεωτικά, ο κόσμος που διστάζει γίνεται ακόμα πιο επιφυλακτικός και υποθέτει ότι ο γιατρός ή ο νοσηλευτής που δεν εμβολιάζονται έχουν κάποιους βάσιμους λόγους. Η συμπεριφορά της κυβέρνησης προς τους υγειονομικούς είναι λάθος και το μήνυμα που στέλνει με τέτοιες μεθόδους είναι λάθος».

·         Η κυβέρνηση, ωστόσο, για να εμποδίσει τη διασπορά του ιού, σχεδιάζει να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, όπως στους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους στον τουρισμό, την εστίαση. Το εφάρμοσε ήδη στην ΕΜΑΚ…

«Τους άνδρες της ΕΜΑΚ τους μετακίνησε από το συγκεκριμένο σώμα, δεν είναι το ίδιο με τους υγειονομικούς, που σχεδιάζει να τους βγάλει σε αναστολή καθηκόντων επ’ αόριστον…

Εμείς εφαρμόζουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας –είτε εμβολιασμένοι είτε όχι– και τηρώντας τα μέτρα προστασίας δεν μπορούμε να μεταδώσουμε τον ιό. Στα  νοσοκομεία, υπάρχουν κι άλλα λοιμώδη νοσήματα, δεν είναι μόνο ο κοροναϊός. Υπάρχουν σοβαρά ενδονοσοκομειακά μικρόβια που σκοτώνουν χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο και για αυτά δεν υπάρχουν εμβόλια…».

·         Έχετε δώσει στους συναδέλφους οδηγίες να μην καταθέτουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους, γιατί;

«Εμείς, βάσει του νόμου, πρέπει να καταθέτουμε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μας. Αυτά, όμως, είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα! Έχουμε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, μπορούμε να τα επιδείξουμε αν ζητηθεί, όχι όμως, να τα καταθέσουμε. Τα θέματα υγείας είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και δε σκοπεύουμε να τα καταθέσουμε. Τι θα κάνει η κυβέρνηση; θα μας βγάλει όλους σε διαθεσιμότητα την 1η Σεπτεμβρίου;».

·         Τι ζητάτε τώρα από την κυβέρνηση;

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το συγκεκριμένο νόμο γιατί αυτή η στοχοποίηση εναντίον μας ήταν άνευ λόγου και αιτίας…».

·         Εσείς, από τη μεριά σας, προσπαθείτε να πείσετε τους διστακτικούς από τους συνάδελφούς σας να εμβολιαστούν;

«Βρισκόμασταν σε πολύ καλό δρόμο. Από τη μέρα που έγινε ο νόμος, δεν σας κρύβω ότι υπάρχει πολύ μεγάλος θυμός και αντίδραση και δεν ξέρω τι μπορούμε να καταφέρουμε. Θέλω, επίσης, να αναφέρω ότι πολλοί συνάδελφοι, οι οποίοι έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, ήδη, ετοιμάζονται να βγουν στη σύνταξη μετά από αυτό το μέτρο εξαναγκασμού. Αυτό θα είναι πολύ μεγάλη ζημιά για το σύστημα Υγείας. Αν φύγουν ξαφνικά, κάποιες χιλιάδες έμπειροι εργαζόμενοι –δυο ή τρεις χιλιάδες περίπου, δεν μπορώ να εκτιμήσω ακριβώς τον αριθμό– μετά θα είναι αργά ακόμα και αν πάρουν πίσω το νόμο, ακόμα και αν δεν εφαρμοστεί».

·         Οι συνάδελφοί σας που λέτε ότι ετοιμάζονται να συνταξιοδοτηθούν αντιδρώντας στην επιβολή εμβολιασμού, ανήκουν σε ηλικιακή ομάδα που θα έπρεπε να εμβολιαστεί…  

«Ναι, αλλά αυτούς τους πείθεις, δεν τους εξαναγκάζεις…»._

Μανώλης Δράκος