• 12 Ιουνίου, 2021

“Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί” και προνόμια: Ποιες ομάδες εργαζόμενων στο δημόσιο ακολουθούν μετά τα ΕΜΑΚ – Πότε θα γίνουν ανακοινώσεις

 “Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί” και προνόμια: Ποιες ομάδες εργαζόμενων στο δημόσιο ακολουθούν μετά τα ΕΜΑΚ – Πότε θα γίνουν ανακοινώσεις

Με αντιδράσεις τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο που αφορά τις οκτώ ΕΜΑΚ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με τους υπαλλήλους που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να έχουν διορία μέχρι τις 11 Ιουνίου για να εμβολιαστούν, εφόσον το επιθυμούν.

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να κάνει “υποχρεωτικούς” τους εμβολιασμούς σε υγειονομικούς και μερικές ακόμα ομάδες εργαζομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:ΕΜΑΚ: Αντιδράσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – “Κανείς δεν αρνήθηκε – Μας ενοχλεί η απειλή”

Όπως ανέφερε και ο Δημήτρης Σταθόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πυροσβεστικού Σώματος, με την απόφαση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στα ΕΜΑΚ «ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για ολόκληρο το δημόσιο τομέα».

Σύμφωνα με πηγές όλο το σχέδιο θα εκπονηθεί μέσα στο καλοκαίρι και θα ανακοινωθεί πριν τον Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση ουσιαστικά θα ανακοινώσει ποια θα είναι τα -καταρχήν- «προνόμια» των εμβολιασμένων, αλλά και ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα ακολουθήσουν τα ΕΜΑΚ.

  • Σε ότι αφορά τις κατηγορίες εργαζομένων, είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν οι υγειονομικοί, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως κάτι τέτοιο θα ισχύσει και για αρκετούς εργαζομένους σε Σώματα Ασφαλείας, αλλά και στον τουρισμό. Να τονίσουμε πως ήδη στον τουρισμό έχουν ξεκινήσει οι άτυποι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί, καθώς πολλοί εργοδότες ζητούν από τους υπαλλήλους να εμβολιαστούν, αλλιώς δεν τους προσλαμβάνουν.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επιβεβαίωσε πως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εδώ και καιρό βρίσκονται σε συζητήσεις για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επιβεβαίωσε πως θα ακολουθήσουν και άλλοι, λέγοντας πως οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το φθινόπωρο.

  • «Η ΕΜΑΚ πρέπει να είναι σε άμεση διαθεσιμότητα ανά πάσα στιγμή. Στόχος δεν είναι να προσβληθεί κανένας. Η ΕΜΑΚ είναι άμεσης διαθεσιμότητας ομάδα. Γι΄αυτό δίνεται δυνατότητα όσοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν να μεταφερθούν αλλού και όσοι έχουν εμβολιαστεί να μεταφερθούν στην συγκεκριμένη ομάδα», είπε η κ. Πελώνη τονίζοντας πως η συζήτηση για τους υγειονομικούς είναι μία συζήτηση που θα γίνει το φθινόπωρο.

Να σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες υπήρξε και μία στοχοποίηση των υγειονομικών, τους οποίους κατηγόρησαν αρκετοί για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Όσον αφορά στα «προνόμια», αναμένεται να ανακοινωθούν μόλις έχουν πρόσβαση στα εμβόλια όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών (τέλη Ιουνίου) και θα αφορούν την πρόσβαση σε διάφορα μέρη χωρίς την ανάγκη προσκόμισης τεστ.