• 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Διπλό μήνυμα Μητσοτάκη στη συνάντηση με την Σακελλαροπούλου – Η ΠΟΕΔΗΝ αντιδρά με κινητοποιήσεις

 Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Διπλό μήνυμα Μητσοτάκη στη συνάντηση με την Σακελλαροπούλου – Η ΠΟΕΔΗΝ αντιδρά με κινητοποιήσεις

Αρχής γενομένης από την Τρίτη η ΠΟΕΔΗΝ “δείχνει τα δόντια της” μετά την ψήφιση της τροπολογίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, η οποία υποστηρίχθηκε μόνο από το Κίνημα Αλλαγής από μέρους της αντιπολίτευσης. Για εκείνη την ημέρα έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση συνδικαλιστικών στελεχών έξω από το Υπουργείο Υγείας και προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέσα στον Αύγουστο και κατάθεση προσφυγής στα Δικαστήρια.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Ο πρωθυπουργός έχει τεθεί επικεφαλής στην καμπάνια ενθάρρυνσης των διστακτικών απέναντι στα εμβόλια πολιτών. Μετά την έκκληση στους εκπαιδευτικούς, απάντησε στους αντιεμβολιαστές αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης που του καταλογίζουν τιμωρητική λογική από τον καναπέ του προεδρικού μεγάρου έχοντας απέναντι του την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επικαλέστηκε άρθρο του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο “το Kράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης” εξηγώντας την επιλογή της κυβέρνησης αλλά και επιχειρώντας σαφώς να θέσει την βάση επιχειρηματολογίας για νέες παρεμβάσεις που μολονότι η κυβέρνηση επισήμως υποστηρίζει ότι δεν έχει στα σκαριά, ενδεχομένως θα χρειαστούν για να ωθήσουν τους εμβολιασμούς προς το αναγκαίο για την προστασία της δημόσιας υγείας τείχος ανοσίας.

Η επιλογή του βήματος για να θυμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις υποχρεώσεις των πολιτών, που απορρέουν από το Σύνταγμα δεν ήταν τυχαία. Έδωσε επιπλέον ειδικό βάρος στα λεγόμενα του πρωθυπουργού, όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, η θετική τοποθέτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, η ιδιότητα της οποίας ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν περνά απαρατήρητη.

  • “Το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει σε κανένα το δικαίωμα, στα πλαίσιο της δικής του ελευθερίας, να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των συνανθρώπων του” επισήμανε η πρόεδρος της Δημοκρατίας διασαφηνίζοντας ότι τα δικαιώματα που αναγνωρίζει το Σύνταγμα δεν τα αναγνωρίζει μόνο επειδή είμαστε ατομικά φορείς της ανθρώπινης αξίας, αλλά  και ως μέρος του κοινωνικού συνόλου.

Κάποιοι, δε, στενοί συνομιλητές του πρωθυπουργού συμπλήρωναν οτι στάλθηκε καθαρά το μήνυμα προς όσους ενθαρρύνουν δικαστικές προσφυγές των ανεμβολιαστων πολιτών, ότι οι πιθανότητες αυτές να τελεσφορήσουν είναι μικρές.

Το Σύνταγμα ενώνει και δεν διχάζει, ανταπαντησε ο ΣΥΡΙΖΑ που στοχοποιεί τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί αυθαίρετα να προεκτείνει και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αναζητώντας αντίβαρο στα αδιέξοδα που δημιουργεί η λεπτή ισορροπία “πολλά κρούσματα-ανοιχτη οικονομία- πλημμελής προετοιμασία”, το λανθασμένο τρίπτυχο σύμφωνα με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.