• 11 Μαΐου, 2021

ΥΠΟΑ: Μισόλογα για το ντεφιλέ της Dior στην Αθήνα – Αναζητά αρχαιολογικό χώρο ο οίκος

 ΥΠΟΑ: Μισόλογα για το ντεφιλέ της Dior στην Αθήνα – Αναζητά αρχαιολογικό χώρο ο οίκος

Σε αναζήτηση αρχαιολογικού χώρου για να διοργανώσει ντεφιλέ στην Αθήνα βρίσκεται ο οίκος υψηλής ραπτικής Dior, όπως επιβεβαιώνεται απ’ την αμήχανη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Ο γαλλικός οίκος μόδας ανακοίνωσε ότι οργανώνει ντεφιλέ στην Αθήνα στις 17 Ιουνίου και ότι «επέλεξε την Αθήνα, προορισμό εξαιρετικού χαρακτήρα, κοιτίδας του δυτικού πολιτισμού και των ευρωπαϊκών τεχνών, για την κολεξιόν Croisière 2022», έμπνευση της Ιταλίδας σχεδιάστριας Maria Grazia Chiuri.

Το ντεφιλέ «θα συνεχίσει την μαγεία του σόου, που δημιουργήθηκε το 2020 στο Λέτσε…στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας, με απόλυτο σεβασμό των υγειονομικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ» τονίζεται στην ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίσει αν η εκδήλωση θα γίνει με προσκεκλημένους ή χωρίς κοινό.

Όπως και πέρυσι στην κεντρική πλατεία του Λέτσε, η επιλογή του τόπου έχει ως στόχο την ανάδειξη «της δημιουργικότητας των τοπικών καλλιτεχνών και τεχνιτών», που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η κολεξιόν Croisière 2022 του Dior τιμά επίσης τη φωτογράφιση στην Ακρόπολη πριν από 70 χρόνια για την ανάδειξη των δημιουργιών υψηλής ραπτικής του Christian Dior.

Απ’ την πλευρά του,το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία κάνει γνωστό ότι «στελέχη του οίκου μόδας Dior έχουν ζητήσει να επισκεφθούν στις 26, 27 και 28 Απριλίου αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. Συγκεκριμένα, την Ακρόπολη, το Ηρώδειο, τον Ναό του Ηφαίστου, το Παναθηναϊκό Στάδιο, τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, και τον Ναό του Δία, στη Νεμέα».

«Άλλο, επίσημο, αίτημα δεν έχει υποβληθεί στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Εφόσον υποβληθεί, θα εξετασθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νόμο 3028/2002 Περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», σπεύδει να δηλώσει.

Το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ επισημαίνει επίσης, ότι «στελέχη του οίκου έχουν επισκεφθεί το τελευταίο διάστημα την Ελλάδα και την Αθήνα», σημειώνοντας «ότι στην ανακοίνωση του γαλλικού οίκου για την παρουσίαση της επόμενης συλλογής, γίνεται αναφορά στην Αθήνα, ως τόπο παρουσίασης της συλλογής και όχι σε συγκεκριμένο τόπο».