ΥΠΕΞ: Ζητάμε αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στην Ιερουσαλήμ

 ΥΠΕΞ: Ζητάμε αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στην Ιερουσαλήμ

«Η Ελλάδα εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για την αναζωπύρωση της βίας στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ», αναφέρει το υπουργειο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Ζητάμε αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση. Η διατήρηση του status quo των ιερών τόπων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους», προσθέτει.

Ομόθυμη καταδίκη της βίας στην ανατολική Ιερουσαλήμ

Την καταδίκη τους για τη βία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας σε κοινή τους ανακοίνωση.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση όπως και να απόσχουν από τη βία και κάθε μορφή πρόκλησης», ανέφεραν οι υπουργοί στην ανακοίνωσή τους.

Τουλάχιστον 152 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία για την καταστολή των ταραχών μέσα στον περίβολο του τεμένους Αλ-Ακσά της Ιερουσαλήμ νωρίς το πρωί της Παρασκευής, οι πρώτες σε αυτό το μέρος από την αρχή του Ραμαζανιού και τελευταίο περιστατικό στην πρόσφατη έξαρση της βίας που εγείρει φόβους για ανάφλεξη στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Γαλλία ζήτησε τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά τις ταραχές και τις συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ. «Καλούμε να επιδειχθεί η μέγιστη αυτοσυγκράτηση και η αποφυγή κάθε μορφής βίας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η χώρα του «ζητεί τον σεβασμό και τη διατήρηση του ιστορικού status quo στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ και υπενθυμίζει τον ουσιαστικό ρόλο της Ιορδανίας σε αυτό το θέμα».

apostolos.staikos