• 14 Ιουνίου, 2021

ΥΠΕΞ: Ηχηρή απάντηση στην Τουρκία για τη γενοκτονία των Ποντίων

 ΥΠΕΞ: Ηχηρή απάντηση στην Τουρκία για τη γενοκτονία των Ποντίων

Τα ψεύδη, η παραποίηση της ιστορίας και η χρήση εμπρηστικής ρητορικής δεν συνάδουν με την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, από χώρα η οποία επιθυμεί να αποτελέσει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, για την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως «με ιδιαίτερη απογοήτευση διαπιστώνουμε να επαναλαμβάνεται για μία ακόμη φορά η αδόκιμη απόπειρα μέσω ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, της παραποίησης της ιστορικής αλήθειας».

Υπογραμμίζει πως η νηφάλια αναγνώριση των γεγονότων, από κάθε χώρα, στην προκειμένη περίπτωση από την Τουρκία, συνιστά αναγκαίο βήμα και εχέγγυο της δέσμευσης, ότι ζοφερές στιγμές όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού δεν θα επαναληφθούν.

Καταληκτικά, το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως «η αυτοκριτική, η συγγνώμη στους συγγενείς των θυμάτων και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν ένδειξη δύναμης και όχι αδυναμίας.

Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού. Για την επούλωση των πληγών του παρελθόντος και τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών. Για την εμπέδωση της ειρηνικής συμπόρευσής τους».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, με αφορμή τις δηλώσεις των ελλήνων πολιτικών για την ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστήριξε ότι το 1919 η Ελλάδα σαν σήμερα διέπραξε θηριωδίες και φρικαλεότητες. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε, ότι η Ελλάδα τότε «διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην Ανατολία» και κάλεσε τη χώρα μας «να μη διαστρεβλώνει την Ιστορία και να μην τη διαβάσει ανάποδα, αν θέλει ένα ευήμερο μέλλον με την Τουρκία». Επίσης, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζε,ι ότι η Ελλάδα «εισέβαλε στη Σμύρνη» και προσπαθεί να «θυματοποιηθεί», ενώ έκανε εγκλήματα, «υποστηριζόμενη από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις»