Μπαράζ υπερπτήσεων τουρκικών F-16 και Phantom σε ελληνικά νησιά- Ανεβάζει την ένταση η Άγκυρα ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ

 Μπαράζ υπερπτήσεων τουρκικών F-16 και Phantom σε ελληνικά νησιά- Ανεβάζει την ένταση η Άγκυρα ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.

Πριν από λίγα λεπτά, τέσσερα τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο (ΕΕΧ) πραγματοποιώντας υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Συγκεκριμένα, ένα ζεύγος τουρκικών F-16 και ένα ζεύγος τουρκικών Phantom F-4 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις στις 12.03 πάνω από τους Ανθρωποφάγους και στις 12.04 πάνω από το Μακρονήσι σε υψόμετρο 20.000 ποδών. Ακολούθησαν σκληρές αερομαχίες με ελληνικά καταδιωκτικά.

Μπαράζ διεθνών επαφών για την τουρκική προκλητικότητα – Οι επόμενες συναντήσεις Μητσοτάκη έως την κρίσιμη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Η παρέμβαση του ΥΠΕΞ

«Η Ελλάδα δεν προεξοφλεί τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία στην προσεχή σύνοδο του ΝΑΤΟ καθώς και σε άλλα διεθνή φόρα και ούτε διακινεί σενάρια σχετικά με το ενδεχόμενο έγερσης των τουρκικών μονομερών αιτιάσεων περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου».
Αυτό αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με δημοσιεύματα που φέρουν διπλωματικές πηγές να επισημαίνουν ότι η Τουρκία δεν θα θέσει το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Αντιμετωπίζουμε με σύνεση και ψυχραιμία την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής και απαντούμε με επιχειρήματα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», προσθέτει ο κ. Παπαϊωάννου και καταλήγει: «Παράλληλα, ενημερώνουμε τους εταίρους και συμμάχους μας για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά».

Χρήστος Σταθόπουλος