Υπέρογκοι λογαριασμοί και… βουλευτές εκθέτουν την κυβέρνηση – Η αντίδραση του Μαξίμου

 Υπέρογκοι λογαριασμοί και… βουλευτές εκθέτουν την κυβέρνηση – Η αντίδραση του Μαξίμου

Μπορεί οι πολίτες να τρέμουν στην ιδέα πως θα ανοίξουν τον φάκελο με τον φουσκωμένο λογαριασμό του ρεύματος και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να παραδέχεται πως υπάρχουν πρωτόγνωρες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού αλλά ορισμένα κυβερνητικά στελέχη «σφυρίζουν αδιάφορα».

Της Άννας Καραβοκύρη

Τι κι αν κύριο θέμα συζήτησης σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό είναι η ακρίβεια και ειδικότερα οι υπέρογκοι λογαριασμοί της ΔΕΗ. Τι κι αν έχουν γίνει επανειλημμένες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα. Τι κι αν το οικονομικό επιτελείο αναζητά διακαώς λύσεις με επιδοτήσεις γιατί γνωρίζουν πως οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό «καίνε» την κυβέρνηση.

Ωστόσο την ώρα που ο πρωθυπουργός δίνει μάχες εντός κι εκτός συνόρων για να περιοριστούν οι απώλειες των εισοδημάτων των πολιτών, ορισμένοι υποστηρίζουν πως οι διακοπές ρεύματος λόγω ληξιπρόθεσμών οφειλών στην ΔΕΗ οφείλονται σε «μπαταχτζήδες πολίτες» και άλλοι υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν διακοπές ρεύματος.

Πιο συγκεκριμένα, χθες ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου σχολίασε στην όσοι αδυνατούν να ανταποκριθούν και να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς είναι… στρατηγικοί κακοπληρωτές. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους που τον είχαν καλέσει στην εκπομπή τους για το τι πρέπει να γίνει, όταν οι πολίτες υποχρεώνονται να επιλέξουν ανάμεσα στον λογαριασμό της ΔΕΗ και το σουπερμάρκετ, ο βουλευτής δήλωσε ότι «σε αυτή τη χώρα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι ο τζάμπας πέθανε» και πως κάποιοι χρησιμοποιούν ως δικαιολογία το υψηλό κόστος του ρεύματος γιατί έχουν τη νοοτροπία του κινήματος  «δεν πληρώνω».

Στην ίδια περίπου λογική φαίνεται πως κινούνται και ορισμένα άλλα κυβερνητικά στελέχη που κάνουν ότι δεν βλέπουν τις διακοπές ρεύματος και τους υπέρογκους λογαριασμούς της ΔΕΗ παρότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανειλημμένα και δημόσια έχει παραδεχθεί πως υπάρχουν συμπολίτες που δυσκολεύονται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Επιχειρούν μάλιστα να εμφανίσουν την σημερινή κατάσταση ως «συνηθισμένη» τονίζοντας πως «πάντοτε υπήρχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ και γίνονταν διακοπές ρεύματος». Υποστηρίζουν δε πως επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν περισσότερες διακοπές ρεύματος και πως επί κυβέρνησης ΝΔ οι διακοπές ρεύματος έχουν μειωθεί.  

Και την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος τεχνικών της ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης έκανε γνωστό πως κατά μέσο όρο σε όλη την επικράτεια έχουμε 1.000 με 1.100 αποκοπές σε καθημερινή βάση.

  • «Μόνο στην Αττική κόβεται το ρεύμα σε 500 σπίτια την ημέρα. Στις περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Μακεδονίας και Θράκης σε εβδομαδιαία βάση έχουμε 1.200 αιτήσεις για αποκοπές. Σε Πελοπόννησο, Ήπειρο και Ιόνια Νησιά περίπου 1.600 αιτήσεις και στην Κρήτη περίπου 1.000 την εβδομάδα. Άρα είμαστε γύρω στις 1.100 διακοπές ημερησίως» εξήγησε ο ίδιος.

Παναγιώτης Δρίβας