• 15 Ιανουαρίου, 2021

“Ύμνος” του Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου στον Προκόπη Παυλόπουλο

 “Ύμνος” του Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου στον Προκόπη Παυλόπουλο

Κατά τον χθεσινό εορτασμό του πολιούχου της Αλεξανδρούπολης Αγίου Νικολάου, ο Μητροπολίτης Άνθιμος θυμήθηκε στο κήρυγμά του τον περυσινό λαμπρό εορτασμό, παρουσία του τότε ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος συνέπιπτε με τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης και την ένωσή της με την Ελλάδα.

Σε κλίμα ειλικρινούς συγκίνησης, ο Μητροπολίτης Άνθιμος εξήρε την προσωπικότητα και τον πατριωτισμό του Προκόπη Παυλόπουλου, τονίζοντας πόσο ο θεσμός της Προεδρίας της Δημοκρατίας απέκτησε μεγάλο διεθνές κύρος επί των ημερών του. Είπε επίσης πόσο ο τέως ΠτΔ υπερασπιζόταν – και εξακολουθεί να υπερασπίζεται – τα εθνικά μας θέματα, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και την Ορθοδοξία και πόσο η φωνή της Ελλάδας ήταν ισχυρή επί των ημερών του.

Τέλος έκανε πολλές αναφορές στην ιστορική ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου μέσα στο Ναό του Αγίου Νικολάου, στις 6.12.2019, όταν ο τέως ΠτΔ έστειλε πολλά και ηχηρά μηνύματα ιδίως προς την Τουρκία, με αφορμή το ανυπόστατο «τουρκολιβυκό» μνημόνιο που τότε ήταν πολύ «νωπό».

Σε αυτή την ομιλία του ο Προκόπης Παυλόπουλος έθεσε κυρίως το ζήτημα της αλγεινής συμπεριφοράς της Τουρκίας για την Ελληνική Μειονότητα της Κωνσταντινούπολης καθώς και για τις γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.