• 18 Οκτωβρίου, 2021

“Ξύπνησε” το ανατολικό τμήμα του ελληνικού σεισμικού τόξου – Η εκτίμηση Παπαδόπουλου

 “Ξύπνησε” το ανατολικό τμήμα του ελληνικού σεισμικού τόξου – Η εκτίμηση Παπαδόπουλου

Για την διέγερση που παρουσιάζει η σεισμική ακολουθία στην Κρήτη μίλησε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην οποία αποδίδεται και ο σημερινός σεισμός στη Ζάκρο (6,3 Ρίχτερ), όπως και ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου στο Αρκαλοχώρι (6 Ρίχτερ), αλλά και ο παλιότερος 6,6 Ρίχτερ στην Ιεράπετρα.

Όπως είπε ο Δρ Σεισμολόγος και τ. Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών “έχουμε έναν πολύ ισχυρό σεισμό στο θαλάσσιο χώρο ΝΑ της Ζάκρου, μια περιοχή που ευτυχώς είναι θαλάσσιος χώρος και μακριά από τις κοντινότερες κατοικημένες”.

Όπως είπε ο ίδιος, “δεν είναι όπως, δυστυχώς, ήταν ο σεισμός του Αρκαλοχωρίου, πάνω στο νησί”.

Δημοσκόπηση MARC – Δεύτερη ανάγνωση: Καμπάνες και χαμόγελα – Το εύρημα που σήμανε “κόκκινο συναγερμό” στο κυβερνητικό επιτελείο

Σύμφωνα με τον κ.Παπαδόπουλο καταγράφεται μία έξαρση στο κεντρικό προς ανατολικό τμήμα του ελληνικού σεισμικού τόξου, που ξεκίνησε το Μάιο του 2020, με σεισμό 6,6 ρίχτερ κοντά στην Ιεράπετρα και συνεχίζεται με τη σεισμική δόνηση της 27ης Σεπτεμβρίου των 6 ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι και τη σημερινή των 6,3 ρίχτερ στη Ζάκρο.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, το Αρκαλοχώρι είναι μέρος αυτού του σεισμικού τόξου.

Αναφορικά με τον σεισμό της Καρπάθου που ακολούθησε, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λέγοντας πως “δεν μπορούμε να πούμε αν ο σεισμός της Καρπάθου προκλήθηκε από το σεισμό της Κρήτης”.

Τέλος, για το αν τα 6,3 ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, είπε πως φαίνεται να είναι έτσι, αλλά θα χρειαστεί να τηρήσουμε ένα-δυο 24ωρα, για να βεβαιωθούμε.