• 13 Μαΐου, 2021

Ξέσπασμα Τζανάκη για AstraZeneca: Θα θρηνήσουμε χιλιάδες θύματα από την ματαίωση εμβολιασμών

 Ξέσπασμα Τζανάκη για AstraZeneca: Θα θρηνήσουμε χιλιάδες θύματα από την ματαίωση εμβολιασμών

«Αν κάναμε με ένα μαγικό τρόπο τεστ και στους 10 εκατομμύρια Έλληνες θα βρίσκαμε θετικούς 18.000 με 20.000», τόνισε ο καθηγητής πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ αναφέρθηκε και στο πως θα εξελιχθεί η πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας.

Ο καθηγητής τόνισε πως υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία του ιού στην Ελλάδα, όπως η μεταδοτικότητα των μεταλλαγμένων στελεχών, οι συγκεντρώσεις και οι μαζώξεις σε γιορτές τον Μάρτιο που τώρα φαίνονται τα αποτελέσματά τους αλλά και η ανισομετρία στην εξέλιξη της πανδημίας από περιοχή σε περιοχή.

AstraZeneca: “Βροχή” οι ακυρώσεις ραντεβού – Ανακοινώσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Έως τις 20 Απριλίου αναμένεται τα νέα κρούσματα να είναι περίπου 3.000 με 4.000, ενδεχομένως και παραπάνω λόγω των self test. Ωστόσο δεν αναμένεται να αλλάξει η δυναμική της πανδημίας στο Σύστημα Υγείας.

Οι δείκτες που θα «δείξουν» προς τα που πάει η πανδημία θα είναι πλέον το ισοζύγιο εισερχόμενων – εξερχόμενων στα νοσοκομεία. Η μείωση των νοσηλευομένων με κορονοϊό αναμένεται μετά τις 20 Απριλίου και λίγο αργότερα θα αρχίσει να είναι αρνητικό το ισοζύγιο των εισαγωγών εξαγωγών στις ΜΕΘ και η μείωση των θανάτων.

Στο ερώτημα εάν θα είναι δυνατό οι πολίτες να ταξιδέψουν από νομό σε νομό για το Πάσχα, ο Νίκος Τζανάκης εκτίμησε ότι με την έλευση των self test θα πρέπει να αλλάξει η λογική διαχείρισης και να απενοχοποιηθεί η ανθρώπινη δραστηριότητα σε συνδυασμό με την αύξηση της ατομικής ευθύνης.

Απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι με το νέο μοντέλο ανοίγματος «χτίζουμε ανοσία αγέλης», λέγοντας ότι γίνεται προσπάθεια για πρόληψη. Εξήγησε ότι με το 20% του πληθυσμού εμβολιασμένο με μια τουλάχιστον δόση και 10% με φυσική ανοσία επειδή νόσησε, φτάνουμε στο 30% ανοσία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αφήνουμε πίσω μας τα μέσα ατομικής προστασίας. Κάλεσε τους πολίτες να ενστερνιστούν τα self test και να τα χρησιμοποιούν.

  • Ο Νίκος Τζανάκης εμφανίστηκε οργισμένος από τη διαχείριση (την επικοινωνιακή κυρίως) του ζητήματος που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca εξαιτίας του σπάνιου συνδρόμου που προκαλεί θρομβώσεις.

Όπως είπε, κατά τη γνώμη του, με ευθύνη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και χειρισμών διάφορων άλλων πολιτικών παραγόντων, έχει συντελεστεί έγκλημα!

  • «Θα θρηνήσουμε στην Ελλάδα εκατοντάδες θύματα του κορονοϊού που θα πεθάνουν, στην Ευρώπη χιλιάδες θύματα του κορονοϊού που θα πεθάνουν, διότι θα αναβληθεί ο εμβολιασμός τους. Έναντι ποιου; Θα κερδίσουμε τι; Θα κερδίσουμε τη σπάνια επιπλοκή 120 περιστατικά σε 37 εκατ. τη σπάνια επιπλοκή αυτού του πράγματος», τόνισε ο καθηγητής.