“Σεισμός” οργής στην Ευρώπη για την ακρίβεια- Γενική απεργία στο Βέλγιο – Χάος στο αεροδρόμιο στις Βρυξέλλες

 “Σεισμός” οργής στην Ευρώπη για την ακρίβεια- Γενική απεργία στο Βέλγιο – Χάος στο αεροδρόμιο στις Βρυξέλλες

Μια ημέρα απεργιών στο Βέλγιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το υψηλό κόστος ζωής οδήγησε το Αεροδρόμιο των Βρυξελλών να ακυρώσει σήμερα όλες τις αναχωρήσεις και προκάλεσε την αναστολή πολλών δρομολογίων λεωφορείων σε όλη τη χώρα.

Τα συνδικάτα έχουν προγραμματίσει σήμερα διαδήλωση στο κέντρο της πρωτεύουσας με τους διοργανωτές να αναμένουν έως και 70.000 διαδηλωτές.

Τα δρομολόγια των τρένων πραγματοποιούνται, εν μέρει για να μπορέσουν οι διαδηλωτές να μεταβούν στην πρωτεύουσα.

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών-Zaventem, το πιο πολυσύχναστο στο Βέλγιο, ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει στις επιβατικές πτήσεις να αναχωρήσουν γιατί οι κινητοποιήσεις αφορούν και το προσωπικό ασφαλείας.

«Όλες οι πτήσεις αναχώρησης ακυρώνονται στις 20 Ιουνίου (…) Καλούμε όλους τους επιβάτες να μην έρχονται στο αεροδρόμιο τη Δευτέρα», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου «Αεροδρόμιο των Βρυξελλών». Συνολικά 232 πτήσεις ακυρώθηκαν, με εξαίρεση μερικές πτήσεις μεταφοράς, επηρεάζοντας περίπου 30.000 αναχωρούντες επιβάτες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου.

Ο πληθωρισμός έφθασε στο 9% τον Ιούνιο στο Βέλγιο αντανακλώντας τις ραγδαίες αυξήσεις των τιμών, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία έχει πλήξει τις προμήθειες των σιτηρών και έχει προκαλέσει την εκτίναξη των τιμών στον τομέα της ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο δήλωσε ότι οι βέλγοι εργαζόμενοι είναι περισσότερο προστατευμένοι σε σχέση με τους αντίστοιχους στις πιο πολλές άλλες χώρες της ΕΕ επειδή οι μισθοί τους είναι συνδεδεμένοι με τον πληθωρισμό.

Ο ίδιος δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF ότι η κυβέρνηση έχει επεκτείνει τα μέτρα για την μείωση του φόρου στις πωλήσεις φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μανώλης Δράκος