• 23 Ιανουαρίου, 2021

“Ξεπαγώνει” η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία-Κινήσεις στο παρασκήνιο

 “Ξεπαγώνει” η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία-Κινήσεις στο παρασκήνιο

Ο Μακρόν γνώρισε το Αιγαίο από πρώτο χέρι – Ξεπαγώνει η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία

Η πληροφορία είναι εντυπωσιακή, χωρίς αμφιβολία, και δημοσιεύεται σήμερα στο πρωτοσέλιδο της «Εστίας»: ο Ε. Μακρόν βρέθηκε ινκόγκνιτο στο Αιγαίο, στη θαλαμηγό κορυφαίας ελληνικής επιχειρηματικής οικογένειας, που έχει έντονη δραστηριότητα στο χώρο της ενέργειας, με κοινά συμφέροντα με τη γαλλική Total…

Άγνωστο παραμένει αν, κάνοντας το διάπλου του Αιγαίου, ο Γάλλος Πρόεδρος είχε και τη συνομιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από την πλευρά του φέρεται να διέλυσε τα σύννεφα γύρω από την αναστολή ενδεχομένως, της αγοράς των νέων γαλλικών φρεγατών. Ο πρωθυπουργός φέρεται, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, να επικαλέστηκε δημοσιονομικές υποχρεώσεις και δη τις υποχρεώσεις του κράτους έναντι των συνταξιούχων. Αξίζει να επισημανθεί όμως, ότι μετά την επικοινωνία των δύο ηγετών, ακολούθησε συνομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα ομόλογό του και οι οποίοι έκαναν μια πρώτη συζήτηση για ελληνο-γαλλική συμφωνία – πακέτο, που θα περιλαμβάνει:

· Επανέναρξη, από Σεπτέμβριο, των διαπραγματεύσεων για τις γαλλικές φρεγάτες

· Παραχώρηση ναυτικής βάσης στην Ελλάδα

· Δανεισμό μεταχειρισμένων φρεγατών Fremme

· Μεταστάθμευση μίας μοίρας μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ σε αεροδρόμιο της Πολεμικής Αεροπορίας

· Προμήθεια, επειγόντως, ανταλλακτικών για τα ελληνικά μαχητικά Μιράζ

Αποφάσεις που θα πρέπει να τις δει κανείς συνδυαστικά με όσα ανακοίνωσαν οι κ. Μακρόν και Αναστασιάδης μετά το πέρας της πρόσφατης συνάντησής τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων για γαλλική ναυτική βάση επί κυπριακού εδάφους, ενώ άμεση ήταν η προώθηση γαλλικών φρεγατών για προστασία της κυπριακής ΑΟΖ.

Νίκος Παπαδημητρίου