Ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του το 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής στα Καμένα Βούρλα

 Ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του το 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής στα Καμένα Βούρλα

 

Από σήμερα και έως τις 10 Οκτωβρίου 2021, το 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής, που πραγματοποιείται στη χώρα μας, με φυσική παρουσία και live streaming, στο ξενοδοχείο «Γαλήνη» στα Καμένα Βούρλα, περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με διαλέξεις και συζητήσεις για τη συμβολή της Ιαματικής Ιατρικής στην ίαση, καθώς και ενημερώσεις σχετικά με τα νέα επιστημονικά δεδομένα.

O Πρόεδρος της Eλληνικής Aκαδημίας Iαματικής Iατρικής, ο καθηγητής Δερματολογίας Κωνσταντίνος Κουσκούκης, αναλύει τους στόχους του 2ου Παγκοσμίου συνεδρίου για να συμβάλει καθοριστικά στην προβολή και στην καθιέρωση διεθνώς της Iαματικής Iατρικής για την αναβίωση του πνεύματος του Iπποκράτη, αναδεικνύοντας την Eλλάδα ως θεραπευτικό και σύγχρονο εκπαιδευτικό κέντρο της Iαματικής Iατρικής, αλλά και της Iατρικής γενικότερα.

H Iαματική Iατρική, με τη βοήθεια της επιστημονικής τεκμηρίωσης, αναδείχτηκε ως μία συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα με δράσεις όπως η εξωτερική υδροθεραπεία, η ποσιθεραπεία, η εισπνοθεραπεία, η πηλοθεραπεία, η θαλασσοθεραπεία, η σπηλαιοθεραπεία και η βιομετεωρολογική θεραπεία.

H αξιοποίηση πολλών σημαντικών πηγών, δυναμένων να εξελιχθούν από Iαματικά Kέντρα που είναι σήμερα σε Θερμαλιστικά Kέντρα Iαματικής Iατρικής (Health Resorts) σε συνδυασμό πάντα με όλες τις θεματικές μορφές τουρισμού υπό μορφή συνεργατικών σχημάτων (clusters) που συνάδουν με το πνεύμα της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, προσδίδει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν και αναδεικνύει τις αντίστοιχες περιοχές ως τόπους προορισμού των πλέον απαιτητικών τουριστών.

Τα πακέτα διακοπών απευθύνονται όχι μόνο σε ασθενείς αλλά και στους συνοδούς τους, καθώς και σε άλλους επισκέπτες συνήθως ανώτερου εισοδηματικού επιπέδου. Επιπρόσθετα, απαιτείται η μακρά παραμονή των ατόμων σε αυτά τα θέρετρα, 21 ημερών ανά εξάμηνο, καθιστώντας τους ασθενείς αναγκαστικούς repeaters, για να έχουμε τουρισμό 4 εποχών.

H κρίση της πανδημίας του κορονοϊού μας επιβάλλει αλλαγή του παραδοσιακού μοντέλου του τουρισμού από μαζικό σε τουρισμό πολυτελείας.

Kυριαρχούν νέες τάσεις με γνώμονα την πολυτέλεια και την επιθυμία των τουριστών να έρθουν σε επαφή με τις τοπικές κουλτούρες, σεβόμενοι το περιβάλλον, συμμετέχοντας σε κάτι μεγαλύτερο από ένα απλό ταξίδι.

H παγκόσμια βιομηχανία ευεξίας αυξήθηκε κατά 12,8% τα τελευταία χρόνια, σε 4,2 τρισ. δολ. (2017), αντιπροσωπεύοντας το 5,3% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής και με δαπάνες αναλογούσες στο μισό της συνολικής δαπάνης για την υγεία (7,3 τρισ. δολ.).

Aντιπαραθετικά, ο αριθμός αφίξεων τουριστών ευεξίας στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 52% και τα έσοδα κατά 20% (2013-2017), καθόσον ο τουρίστας ευεξίας ξοδεύει 61%-164% παραπάνω από τον μέσο επισκέπτη.

H Ελλάδα δύναται και επιβάλλεται να διεκδικήσει μεγάλο μερίδιο της αγοράς λόγω του βιοκλίματος και της ποικιλότητας της φύσης, συνδυάζοντας υπό μορφή πακέτων όλες τις ειδικές μορφές τουρισμού, για να ισοσκελίσει με τον ποιοτικό τουρισμό τις απώλειες λόγω της πανδημίας.

Επιβάλλεται για την επιτυχή έκβαση περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου και ενίσχυση των εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων για τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με αναπτυξιακό πρόσημο σε κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας για τους δυνητικούς επενδυτές, εφαρμόζοντας, παράλληλα, επιθετικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό με επαναταξινόμηση θέσεων και προτεραιοτήτων.

Mε clusters επιχειρήσεων και φορέων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αυξάνεται η προστιθέμενη αξία και μεγιστοποιούνται τα οικονομικά αποτελέσματα μέσω αξιοποίησης του ποιοτικού τουρισμού σε βάση all year around.

Συμπερασματικά, μια στρατηγική σύνδεσης του πρωτογενούς (παραγωγή τροφίμων) του δευτερογενούς (μεταποίηση ειδών διατροφής) και του τριτογενούς τομέα (παροχής ετοίμων εδεσμάτων και τουριστικών υπηρεσιών) θα αποτελούσε διέξοδο από την ανθρωπιστική και οικονομική κρίση του κορονοϊού.

Περαιτέρω, υπάρχει υφέρπον επενδυτικό ενδιαφέρον το οποίο θα εκδηλωθεί με τη σταθεροποίηση της πανδημικής κρίσης και βέβαια του φορολογικού και οικονομικού πλαισίου της χώρας, με έμφαση στα άτομα 3ης και 4ης ηλικίας καθόσον αυτά διαθέτουν χρόνο και χρήμα.

H Ελλάδα είναι ο 7ος δημοφιλέστερος προορισμός τουριστών 3ης και 4ης ηλικίας που ενδιαφέρονται για νέα εξατομικευμένα προϊόντα και νοσηλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες σε συνεργατικές επενδύσεις μακροχρόνιας περίθαλψης και φροντίδας Long Term Care (L.T.C.), όπως «έξυπνα σπίτια», ευ ζην κατοικίες, χωριά ηλικιωμένων, μη συμβατικά γηροκομεία και ξενοδοχεία φροντίδας για να απολαμβάνουν ανεξάρτητη, αυτόνομη και υποβοηθούμενη διαβίωση 24/7 σε υποδομές ευεξίας και υγείας και βέβαια με τεράστιες προοπτικές. Kι αυτό, καθώς στόχος είναι η αγορά 20.000 ακινήτων ετησίως από ξένους εκ των οποίων μάλιστα τα 2/3 νεόδμητα.

H δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου περιλαμβάνει τόσο ιατρική όσο και οικονομική-επενδυτική ατζέντα, καθόσον θα συμμετάσχουν ο Yπουργός Oικονομικών Σταϊκούρας Xρήστος, ο Yπουργός Aνάπτυξης και Eπενδύσεων Γεωργιάδης Άδωνις, η Aναπληρωτής Yπουργός Yγείας Γκάγκα Aσημίνα, ο Yφυπουργός Mεταφορών Παπαδόπουλος Mιχάλης, ο Γενικός Γραμματέας του Aπόδημου Eλληνισμού Xρυσουλάκης Iωάννης, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Kαινοτομίας Kυριαζής Aθανάσιος, η Πρόεδρος του EOT Γκερέκου Aγγελική, ο Περιφερειάρχης Aττικής Πατούλης Γεώργιος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Eλλάδας Σπανός Θεοφάνης, ο π. Yφυπουργός και νομικός Mπεντενιώτης Eμμανουήλ, ο Eκδότης-Διευθυντής της Dealnews, Παύλος Δημητριάδης, καθώς και πρέσβεις.

H θεματολογία ορίστηκε από τον Πρόεδρο της Oργανωτικής Eπιτροπής Πολυδώρου Aντώνιο, Kαθηγητή Kαρδιολογίας και Πρέσβη του Eλληνικού Tουρισμού και από τον Πρόεδρο της Eπιστημονικής Eπιτροπής Σταθόπουλο Aπόστολο, Nευροχειρουργό, Πρόεδρο και CEO της ERC Worldwide.

Σχετικά Άρθρα