• 28 Ιανουαρίου, 2022

Ξανθός: “Επικίνδυνος εφησυχασμός για την πορεία της πανδημίας και τη μετάλλαξη Ο”

 Ξανθός: “Επικίνδυνος εφησυχασμός για την πορεία της πανδημίας και τη μετάλλαξη Ο”

Η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η υγειονομική κρίση θα σοβεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, δήλωσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

“Το χρονικό όριο που βάζει το νομοσχέδιο, δηλαδή 31/03/2022, είναι εκτός υγειονομικής πραγματικότητας, ευρωπαϊκής, παγκόσμιας και εγχώριας” σχολίασε ο Ανδρέας Ξανθός, Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην έναρξη της ομιλίας του στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στο πλαίσιο της συζήτησης για το σχέδιο νόμου του Υπ. Υγείας με τίτλο “Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, την προστασία της Δημόσιας Υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις”.

Πιο αναλυτικά, ο κος Α. Ξανθός μέμφθηκε την Κυβέρνηση της ΝΔ ότι “αρνείται πεισματικά να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η υγειονομική κρίση θα σοβεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και χρειάζεται άλλου τύπου οργάνωση του δημοσίου συστήματος, της επιδημιολογικής επιτήρησης, του ελέγχου της διασποράς αλλά και της συνολικής δημοσιονομικής υποστήριξης των αναγκαίων μέτρων ”.

Στη συνέχεια, επικαλούμενος τους διεθνείς φορείς (ΠΟΥ, ECDC, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) αλλά και την επιστημονική κοινότητα της χώρας, έθεσε εμφατικά τη συνομολογούμενη από όλους προειδοποίηση ότι οι νέες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 θα δοκιμάσουν σκληρά την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας. Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ότι χώρες με πολύ υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και με πιο ισχυρά συστήματα υγείας, σχεδιάζουν ήδη οριζόντια περιοριστικά μέτρα για την περίοδο των γιορτών ενώ στην Ελλάδα δεν λαμβάνεται καμία σχετική μέριμνα. Αντίθετα, ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας διαβεβαιώνει χωρίς τεκμηρίωση ότι “βρισκόμαστε σε ύφεση του 4ου επιδημικού κύματος” και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να παρθούν συμπληρωματικά μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Η μετάλλαξη Όμικρον, τόνισε ο κος Ξανθός, έχει συντρίψει το κυβερνητικό αφήγημα περί “επιδημίας ανεμβολίαστων”, θεωρώντας τεράστιο λάθος τα περιοριστικά μέτρα να αφορούν το 1/3 της κοινωνίας, ενώ είναι γνωστό ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να είναι φορείς μετάδοσης του ιού. Ο κος Ανδρέας Ξανθός κάλεσε την Κυβέρνηση της ΝΔ να προβεί επειγόντως σε αναπροσαρμογή στρατηγικής, να διασφαλίσει αυξημένους δωρεάν ελέγχους για όλους, όπως συμβαίνει στην Αγγλία και αυστηροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε χώρους μαζικών κοινωνικών συναθροίσεων και συγχρωτισμού. Επιπλέον κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια σοβαρή αποτίμηση και αξιολόγηση της μέχρι τώρα αποτυχημένης διαχείρισης, εμπιστευόμενη τους επιστήμονες και τα ερευνητικά τους πορίσματα. Και όχι απαξιώνοντάς τους, επειδή δεν τη βολεύει το “δια ταύτα” των επιστημονικών μελετών, δηλαδή η δραστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.